joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Consecințele pandemiei asupra copiilor: bullying din cauza vaccinării

România ar putea avea şi mai mulţi copii vaccinaţi dacă ar împrumuta, de la alte ţări, modele adaptate vârstei lor. Încă nu avem programe de informare în masă adaptate copiilor, recunosc chiar autorităţile din Educaţie. Doar 30% dintre elevi s-au imunizat până acum şi deja se naşte în şcoli un nou fenomen: bullying pe motiv de vaccinare.

Potrivit unui chestionar, realizat de Consiliul Naţional al Elevilor și la care au răspuns 22.000 de copii, campaniile de informare cu privire la vaccinare sunt insuficiente. Deocamdată, doar 30% dintre s-au imunizat. Chiar şi aşa, elevii au vorbit, într-o conferinţă organizată de Salvaţi Copiii, despre un nou fenomen apărut în unităţile de la noi, scrie digi24.ro

”Undeva la 36% ne-au afirmat că în școala lor au avut loc astfel de campanii. Sunt și opinii care indică vaccinarea sau nevaccinarea ca motiv al apariției cazurilor de bullying în comunitatea școlară, mai ales în relația dintre elevi”, spune Silviu Morcan, CNE.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În al treilea an şcolar pe care îl petrec în pandemie, autorităţile din Educaţie abia acum îşi imaginează cum ar trebui să arate materialele de infomare pentru elevi.

”Pentru copii și tineri cred că se pot face materiale adaptate, simple, un personaj erou care salvează lumea cu vaccinul, sau poate chiar vaccinul e un superman, personaj erou care salvează planeta”, declară Radu Szekely, consilier Ministerul Educaţiei.

Doar cine nu vrea să le ofere celor mici informaţii despre imunizare îşi găseşte scuze, cred directori ai unităţilor de învăţământ private.

”Sunt în online o mulțime de documentare și animații pentru copii, cu observația psihologică că nu ai voie până la 9-10 ani să pui accent pe riscuri, pe gravitatea situației. Lumea trebuie încă prezentată copiilor ca pe un loc magic”, este de părere Oana Moraru, director şcoală privată.

În facultăţi, subiectul vaccinării nu arde precum în şcoli, spun studenţii.

-Se vorbește, dar se acceptă atat vaccinații, cât și nevaccinații, se fac cursuri atât online, cât și offline, nu suntem restricționați.

-Probabil că în școlile mici e bullying din cauza informațiilor pe care le dau părinții: fie că unii și-au făcut vaccin, fie că alții nu și l-au făcut.

-Mi se pare normal să se respecte decizia fiecăruia, poate sunt probleme de sănătate și nu se pot vaccina.

Atitudinea de respingere a oricărei măsuri propuse de autorităţi nu ajută pe nimeni, spune preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

”Discursul ăsta în care sunt oameni care spun: vreau să meargă copilul meu la școală fizic, să fie protejat, dar eu nu vreau să mă vaccinez, să-mi testez copilul, dar să fie sigur. Nu se poate așa ceva. Acum scade natural, dar lucurile se vor relua peste câteva luni dacă nu reușim să convingem lumea să se vaccineze”, a spus Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

Politica