miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Autoritățile sanitare din Franța recomandă ca persoanele sub 30 de ani să nu se vaccineze cu Moderna

Înalta Autoritate pentru Sănătate (HAS) a recomandat luni ca vaccinul anti-COVID de la Moderna să nu fie utilizat pentru persoanele care au mai puțin de 30 de ani. Îndemnul a venit pe baza rezultatelor unui amplu studiu francez care confirmă că vaccinurile Pfizer şi, în special, Moderna cresc riscul de miocardită și pericardită la această categorie de populație, însă este rar şi nu afectează beneficiul vaccinării.

Studiu s-a axat pe persoane cu vârste cuprinse între 12 şi 50 de ani, internate în Franţa pentru miocardită sau pericardită în perioada 15 mai – 31 august, în total 919 cazuri de miocardită şi 917 cazuri de pericardită. În urma rapoartelor de farmacovigilenţă, rezultatele studiului francez au confirmat că vaccinurile Pfizer şi, în special, Moderna cresc riscul ca miocardita sau pericardita să apară în decurs de 7 zile de la vaccinare, relatează AFP, citată de Hotnews. Aceste riscuri par a fi mai pronunţate, chiar dacă scăzute, la bărbaţii sub 30 de ani, în special după a doua doză de Moderna. În urma rezultatelor, HAS „recomandă, populației cu vârsta sub 30 de ani utilizarea vaccinului Pfizer fie că este vorba de prima doză sau de rapel”.

HAS mai recomandă ca vaccinul Moderna, „a cărui eficacitate vaccinală pare ceva mai bună, să poată fi utilizat la administrarea primei doze și pentru administrarea dozei de rapel în jumătate de doză la subiecții de peste 30 de ani”. Miocardita şi pericardita sunt afecţiuni inflamatorii ale inimii. Prima afectează miocardul, principalul muşchi al inimii, iar cea de-a doua, pericardul, membrana care înconjoară inima.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica