vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Testele de salivă pentru elevi vor ajunge în școli începând cu 21 noiembrie

Toți elevii, preșcolarii, profesorii, învățătorii și angajații din școli, inclusiv personalul nedidactic, vor face teste de salivă de două ori pe săptămână, gratuit.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a anunțat, joi seară, la Digi24, că testele de salivă vor fi introduse în școli în săptămâna 21-25 noiembrie. Elevii vor fi testați de profesorii diriginți pentru care ministrul a solicitat ajutorul autorităților medicale.

Cîmpeanu a spus că e nevoie de un ”minim instructaj” pentru ca profesorii să aplice corect testele de salivă elevilor din clasă și pentru a nu se confrunta cu incidente.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Ministerul Educaţiei va face tot posibilul să sprijinim, însă nu intră în competenţa Ministerului Educaţiei procedura de administrare a unor teste. Sunt convins că va fi nevoie de un instructaj, chiar dacă sunt teste simplu de administrat. Va trebui definită și cadenţa, și locaţia în care se vor efectua aceste teste. La Ministerul Educaţiei nu avem competenţa să stabilim în ce loc și cum se vor administra aceste teste”, a insistat Sorin Cîmpeanu. „Sunt convins că împreună cu autoritățile sanitare vom avea această procedură înainte ca testele să ajungă în școli”, a adăugat ministrul. „Oricât ar părea de simplu, având în vedere că avem milioane și milioane de beneficiari, un instructaj minim va trebui făcut”, a repetat el.

Ministrul Educației a mai declarat că este nevoia de expertiza specialiștilor din domeniul medical pentru a stabili și procedura, dar și locul din școală unde testele vor fi aplicate.

Întrebat de când vor fi disponibile testele de salivă în școli, Sorin Cîmpeanu a spus că Ministerul Educației discută în fiecare zi cu cei care organizează procesul de achiziție și a primit asigurări că sunt în curs de finalizare a achiziției. „Am primit această explicație – și sunt de acord cu ea – că sunt acele termene legale pentru depunerea scrisorilor de garanție, au un termen minim de cinci zile, apoi se vor semna contractele subsecvente și a fost organizată achiziția pe trei loturi din care primul lot avea ca cerere disponibilitate în 1-5 zile. Cu alte cuvinte, testele pe bază de salivă vor fi disponibile începând cu săptămâna 21 – 25 noiembrie, în toate școlile”, a anunțat Sorin Cîmpeanu.vor ajunge în școli.

Politica