joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Formele grave de COVID-19 la tinerii fără comorbidități ar putea avea cauze genetice

O echipă internațională de cercetători a izolat cinci gene care sunt mai active la persoanele tinere care au dezvoltat simptome grave de COVID-19 comparativ cu tinerii care au făcut forme mai ușoare ale bolii.

Cercetătorii descriu în studiul publicat în revista Science Translational Medicine analizele genetice a tinerilor infectați cu COVID-19 care nu au prezentat factori de risc cunoscuți pentru boală. Unii dintre tineri, deși nu aveau comorbidități aparente, au dezvoltat simptome foarte grave de COVID-19.

Motivul rămâne deocamdată un mister însă noua cercetare oferă un posibil indiciu – gene care când sunt activate reduc abilitatea organismului de a lupta cu boala.

Cercetătorii au colectat mostre de plasmă de la 72 de pacienți tineri spitalizați cu COVID-19, 47 din aceștia fiind în stare critică. Niciunul dintre aceștia nu aveau comorbidități care să poată explica severitatea simptomelor, scrie hotnews.ro care citează MedicalXpress.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Echipa a colectat de asemenea mostre de la 22 de tineri infectați cu boala care erau asimptomatici sau aveau puține simptome, aceștia reprezentând grupul de control.

Cercetătorii notează că la începutul evoluției bolii acei pacienți care erau cei mai bolnavi au suferit de asemenea de inflamații și coagulare crescută.

Oamenii de știință au secvențiat întregul genom al mostrelor, secvențiind de asemenea ARN-ul pacienților și proteomul lor, analizând și citokinele și imunofetiparea probelor colectate.

Ei au folosit de asemenea o aplicație de învățare automatică pentru a depista modele repetitive în gene.

Analizele realizate au dezvăluit că pacienții cu simptome severe de COVID-19 au avut cinci gene mai active. Una dintre ele, ADAM9, a fost cea mai prevalentă.

Echipa a descoperit că atunci când ADAM9 era blocată în țesuturile pulmonare virusul SARS-CoV-2 era mai puțin eficient în a se multiplica.

Cercetătorii afirmă că toate cele cinci gene pe care le-au identificat trebuie studiate mai în profunzime, în special ADAM9. Acest lucru ar putea duce la dezvoltarea unor terapii genice care să dezactiveze activitatea acestor gene și, prin urmare, reducerea simptomelor de COVID-19.

Politica