vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Valeriu Gheorghiță, despre vaccinarea la sate: Medicii de familie ar trebui să-și sune pacienții

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță a vorbit, încă o dată, despre importanța vaccinării, mai ales că perioada sezonului rece este favorabilă răspândirii SARS-CoV-2.

În ceea ce privește mediul rural, autoritățile vor trimite din nou echipe mobile de vaccinare, dar la solicitarea autorităților locale. „Pentru noi e foarte important să avem o colaborare bună cu autoritățile locale”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

„Nu-mi doresc să mai trimitem echipe mobile într-o comunitate și să se întoarcă așa cum s-au dus, adică fără să vaccineze pe nimeni. Este foarte importantă implicarea reprezentanților comunității locale, începând de la primar și de la cei care se bucură de credibilitate – preot, pastor, învățător, polițist, toți cei care pentru comunitatea respectivă sunt oamenii de bază”, a punctat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Persoanele în vârstă și cele care au comorbidități rămân cele mai vulnerabile în fața bolii. „Aici, certificatul verde digital clar nu va avea un impact”, recunoaște Valeriu Gheorghiță, care subliniază, în schimb, rolul medicilor de familie.

Numai 3.000 de medici de familie – adică aproximativ 30 la sută din total – vaccinează efectiv în cabinetele lor, dar mulți activează ca personal în centrele de vaccinare.

„Am discutat cu o parte din reprezentanții medicilor de familie și una dintre soluțiile găsite și propuse ar fi interviul telefonic, adică practic să sunăm pacienții pe care îi avem în lista proprie, mai ales cei vulnerabili, cei după o anumită vârstă, să stăm de vorbă cu ei. Sigur că asta necesită timp. Am trimis în mod oficial această solicitare și am și discutat cu președintele Societății Naționale de Medicină de Familie și am trimis către toți reprezentanții asociațiilor și patronatelor de medicină de familie această solicitare de a intensifica partea de informare prin interviul telefonic”, a mai declarat la Digi24 coordonatorul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID.

Politica