marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19, armă biologică sau nu? La ce concluzii au ajuns cercetătorii

Virusul care a stârnit această pandemie mondială este cercetat de serviciile de informații americane în scopul de a afla originile sale sau care a fost mijlocul de propagare în masă. Americanii au susținut vineri, însă, că există posibilitatea să nu poată vreodată să stabilească de unde a apărut COVID-19, potrivit Libertatea.

Teoria conform căreia coronavirusul a fost scăpat accidental de la Institutul de virologie din Wuhan, la sfârșitul anului 2019, unde se desfăşurau cercetări asupra virusului la lilieci, a fost mult timp promovată drept o posibilă cauză a pandemiei. Într-o evaluare actualizată a cercetării, Biroul Directorului Serviciilor Naționale de Informații (ODNI) a spus că transmiterea de la animal la om şi un accident de laborator sunt două ipoteze plauzibile legat de felul în care s-a răspândit boala. Cu toate astea, nu au existat suficiente informaţii pentru a ajunge la o concluzie definitivă. China, care a negat în repetate rânduri ipoteza scurgerilor de laborator.

Noile informații prezentate vineri de serviciile secretate au fost publicate într-un raport declasificat ce reprezintă o actualizare a analizei de 90 de zile emisă de administraţia preşedintelui Joe Biden în luna august. Președintele american a cerut în luna mai serviciilor de informații americane să „își dubleze eforturile” pentru a explica originea COVID, inclusiv teoria apariţiei lui din laborator, și a cerut un raport lămuritor în termen de 90 de zile. Comunitatea serviciilor secrete rămâne însă împărţită privitor la originea coronavirusului. Patru agenţii au apreciat „neîncrezătoare” că provine de la un animal infectat sau de la un virus înrudit, notează sursa citată.

Policlinica Buna Vestire Craiova

O altă agenţie a spus că are „încredere moderată” că primul caz de infectare apărut la om a fost rezultat al unui accident de laborator, probabil în urma unui experiment ori manipulare animală la laboratorul din Wuhan. Raportul mai arată că oficialii chinezi nu ştiau de existenţa virusului înainte de apariţia focarului în oraşul Wuhan, la finalul anului 2019. Recent, Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că ancheta privind originea noului coronavirus va fi continuată de un nou comitet de specialiști. Sarcina principală a echipei este să stabilească dacă virusul a scăpat dintr-un laborator din Wuhan, după ce echipa anterioară care a investigat cazul nu a putut ajunge la o concluzie în privința acestui aspect.

Primele cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate la finalul anului 2019, în China. De atunci, la nivel global, au fost înregistrate mai mult de 240 de milioane de cazuri de infectare şi în jur de 5 milioane de decese asociate virusului.

Politica