miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Lucian Săuleanu: „Problema Filarmonicii Oltenia devine din ce în ce mai gravă”

Propunerile Consiliului de Administraţie al Filarmonicii Oltenia au ajuns în fața consilierilor locali din Craiova. Printre acestea se numărau: transformarea unui număr de 15 posturi vacante de execuție de Artist instrumentist grad prof. IA/S din cadrul secției orchestră, în posturi vacante de execuție de Artist instrumentist debutant în cadrul secției orchestră. Totodată, se dorea transformarea unui număr de 3 posturi vacante de execuție de Artist liric – grad prof. IA/S din cadrul secției cor, în posturi vacante de execuție de Artist liric debutant în cadrul secției cor. De asemenea, Filarmonica a mai solicitat transformarea unui număr de 4 posturi vacante de execuție de Artist instrumentist grad prof. I/S din cadrul secției orchestră şi transformarea postului vacant de execuție de Dirijor grad profesional IA/S din cadrul Biroului coordonare artistică în post vacant de execuție de Dirijor grad profesional I/S.

Propunerile nu au fost agreate de consilieri, iar proiectul înaintat de Filarmonica Oltenia a fost respins cu 24 de voturi, în timp ce 3 dintre consilieri s-au abținut. Lucian Bernd Săuleanu, consilier local din partea USR Plus, a atras atenția asupra situației îngrijorătoare din cadrul instituției și consideră că dacă lucrurile continuă în același fel, va fi începutul sfârșitului pentru Filarmonică.

Vreau să aduc la cunoștința tuturor colegilor poziția mea, dublată și de calitatea de reprezentant în Consiliul de Administrație de la Filarmonică. Am avut destul de multe discuții în comisia juridică, însă este bine să fie cunoscută de și de colegii consilieri și de către public. Problema Filarmonicii devine din ce în ce mai gravă. Am încercat să atrag atenția asupra cestui subiect, pentru că din punctul meu de vedere este începutul sfârșitului acestei instituții puternice, în măsura în care lăsăm lucrurile în acest fel. Am fost informat din partea fostului sindicat despre situația de acolo. Ni se propune să modificăm organigrama, în sensul transformării unor posturi în 15 postul de debutant. Din punctul meu de vedere este o retrogradare a nivelului exigenței, fără margini, a acestei instituții”, a declarat consilier local.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lucian Săuleanu a propus ca Filarmonica să fie transformată în instituţie de interes naţional și, totodată, formarea unei comisii care să verifice fiecare problemă de acolo.

Am ajuns, în acest an, să nu mai fim invitaţi la Festivalul George Enescu. De fiecare dată, Filarmonica Oltenia era invitată. Anul acesta a fost invitată Filarmonica Râmnicu Vâlcea, chestiune pe care nu o consider întâmplătore. Probabil că la Bucureşti deja se cunoaşte situaţia conflictuală din interiorul Filarmonicii Oltenia. Este greu de imaginat că sunt 64 de procese pornite de salariaţi ai Filarmonicii, pe rolul instanţelor din Craiova. Când ai 64 de procese, deja e o chestiune foarte gravă. Mi s-a adus la cunoştinţă că pentru şase salariaţi a încetat contractul individual de muncă. Patru dintre ei erau angajaţi prin concurs şi erau şi membri de sindicat. Ce a făcut conducerea? A angajat imediat alte persoane, fără concurs. E clar că în interior mocneşte un conflict. Tocmai de aceea vreau să fac propunerea să încercăm să transformăm filarmonica în instituţie de interes naţional. Încă se mai poate, este vorba doar de voinţa executivului şi a doamnei primar dacă vrem să îndreptăm lucărurile. Suntem deja în ceasul al 13-lea. Cred că ar trebui făcută o comisie care să verifice situaţia problemelor de acolo. Angajări, cheltuieli, procese, toate acele probleme. Când se vor pierde cele 64 de procese, vor plăti tot cetăţenii“, a adăugat Lucian Săuleanu.

Lia Olguța Vasilescu susține că nu se poate schimba conducerea Filarmonicii, pentru că este vorba despre un mandat de 4 ani. Primarul Craiovei spune că vrea să facă demersurile ca Filarmonica să devină instituţie de interes naţional, dar este pesimistă în ceea ce privește un rezultat pozitiv.

Managementul de la Filarmonică nu îl putem schimba cât timp este în interiorul unui mandat de patru ani de zile. Dacă îl schimbăm, o să ne trezim cu proces şi mai mult ca sigur o să câştige. Ştim şi noi care este situaţia de acolo. Voi face demersuri ca să transformăm instituţia în una de interes naţional, dar nu cred că vom avea niciun fel de şansă. Ca să fie instituţie de interes naţional trebuie să fie în primele patru din ţară, ceea ce, din păcate, începe să nu mai fie cazul la Craiova. Dar vom face aceste demersuri. Şi sigur că, nu se poate îmbunătăţi activitatea în cazul în care se renunţă la profesionişti ca să fie debutanţi, aşa cum se propune acum de către consiliul de administraţie al Filarmonicii“, a explicat Olguţa Vasilescu.

Politica