Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Medicii cer lockdown pentru a reduce agresivitatea răspândirii virusului

Publicat

pe

Medici şi cercetători cer autorităţilor să treacă la măsuri radicale de control al pandemiei de COVID-19: carantină generalizată timp de câteva săptămâni şi creşterea numărului de persoane vaccinate.

Aceștia spun că orice altă măsură precum purtatul măştii sau carantină de noapte nu vor face o diferenţă majoră.

Medicul Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara, spune că trebuie instituit lockdownul.

„Vaccinarea e importantă, dar nu poate avea efecte atât de rapide, pe cât această întrerupere a circulaţiei virusului şi a focarelor de posibilă contaminare. Dacă se realizează prin nişte măsuri eficiente, în două-trei săptămâni vom avea primele rezultate”, avertizează acesta.  Medicul a atras atenţia că problema cea mai mare în momentul de faţă este numărul mare de pacienţi care ajung la spital cu forme grave de boală. „Suntem în continuare pe panta ascendentă a pandemiei. Nu putem externa pacienţii în ritmul în care vin formele grave de boală, ceea ce creează mari probleme sistemului de sănătate”, a subliniat Virgil Musta, potrivit adevarul.ro

La rândul lui, Ştefan Dascălu, cercetător în imunologie la Universitatea Oxford, susţine ideea unei carantine generalizate.

„Există în România în acest moment un număr foarte mare de infecţii şi sistemul nostru medical este asfixiat de numărul mare de cazuri de COVID-19 în stare gravă. Dar nu ne gândim doar la pacienţii cu COVID-19 care au nevoie de ATI, ci şi la restul pacienţilor care, din pricina acestei saturaţii a sistemului medical şi suprasolicitării, ajung să nu mai poată primi îngrijiri medicale pentru alte afecţiuni, fie ele cronice sau acute. Starea de lockdown ar fi trebuit de altfel impusă mult, mult mai devreme, pentru că existau deja semnale de alarmă şi dacă nici acum nu se discută despre această măsură vom avea în continuare situaţia tragică pe care o vedem acum. Şi va fi din rău în mai rău. Pentru că numărul cazurilor va creşte, iar personalul medical este obosit. Orice altă măsură acum cu purtatul măştii, cu carantină de noapte – lucruri utile, dar nu vor face o diferenţă majoră”, este de părere Ştefan Dascălu. Carantina generalizată în sine nu este o soluţie, adaugă Dascălu. „Tot ce poate face starea de lockdown este să reducă din agresivitatea răspândirii virusului. Deci, vom încetini numărul de infecţii noi şi vom da timp sistemului medical să respire şi să poată avea grijă de pacienţi. Nu este o măsură pe termen lung, dar se impune în momentul de faţă, ţinând cont că nu am fost în stare să ne pregătim pentru acest val pandemic”, subliniază cercetătorul. 

Pe de altă parte, șeful Direcţiei de Sănătate Publică Iaşi, dr. Vasile Cepoi, susţine că, potrivit unei analize făcute de instituţia pe care o conduce, vârful valului 4 de COVID-19 va fi atins abia spre finele lunii viitoare: „Evaluarea statistică făcută de noi arată că la jumătatea lunii noiembrie se va atinge vârful valului. Dacă nu se respectă mai departe regulile, pentru că urmează perioada Sărbătorilor, în care poporul român va simţi nevoia să fie liber să se distreze, probabil că în a doua jumătate a lunii ianuarie va fi şi al cincilea val”. 

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.