vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Programul Rabla pentru electrocasnice, modificat. Se acceptă şi televizoare cu consum mai mare de energie electrică

Programul Rabla pentru electrocasnice a fost modificat prin ordin al Ministrului Mediului, proiectul prevăzând introducerea unor două noi tipuri de televizoare.

Proiectul de ordin propune introducerea unor noi clase de televizoare „F” şi „G”, care au un consum mai mare de energie electrică, valoarea voucherului fiind tot de 400 de lei, ca în prezent.  

Acelaşi proiect de ordin stipulează introducerea în ghidul de finanţare a programului a unei prevederi clare, explicite, cu privire la caracterul netransmisibil al voucherelor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică”, scrie, mai exact, în proiect.

În plus, sunt introduse prin proiect unele prevederi ce vor permite utilizarea în anul următor a sumelor rămase disponibile în cel curent şi se fac mai multe alte corelări şi actualizări cu prevederile iniţiale ale ghidului de finanţare.

Programul Rabla pentru electrocasnice s-a dovedit a fi un succes din punct de vedere al voucherelor emise, nu însă şi în privinţa folosirii acestora.

Concret, în cele trei ediţii ale programului s-a alocat 198.800 de vouchere, din care au fost folosite doar 109.700, respectiv 55% din total, potrivit datelor Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM).   Astfel, a rămas neconsumată suma de 34 de milioane de lei, din cele 75 de milioane de lei alocate, informează adevarul.ro.

Produsele finanţate şi valoarea voucherelor vor fi aceleaşi ca şi în prima sesiune:

400 lei- pentru maşinile de spălat rufe- cel puţin clasa energetică C

400 de lei – pentru maşinile de spălat vase având cel puţin clasa energetică D

400 de lei pentru aparate de aer condiţionat care să fie cel puţin A

400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu clasa energetică cel puţin E • 400 de lei pentru TV cu clasa energetică cel puţin G

400  de lei pentru uscătoare de rufe cu clasa energetică cel puţin A

200 de lei pentru aspiratoare cu consm de cel mulr 400 kw pe an

500 de lei pentru laptopuri

300 de lei pentru tablete.

Politica