vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Nicolae Ciucă, premierul desemnat de președinte

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat prim-ministru joi pe generalul în rezervă Nicolae Ciucă, actual ministru al Apărării și fost șef al Statului Major al Armatei Române. Generalul a fost singura propunere înaintată la consultările de la Palatul Cotroceni, de către PNL care dorește un guvern minoritar alături de UDMR.

Ciucă are la dispoziție, potrivit Constituției, 10 zile pentru a obține cele 234 de voturi minimum necesare pentru a obține votul de încredere în Parlament.

Birourile permanente stabilesc data şedinţei comune, la cel mult 15 zile de la primirea programului şi listei Guvernului. Urmează audierile individuale ale miniştrilor propuşi, acestea finalizându-se cu un aviz comun consultativ, motivat, din partea comisiilor permanente ale celor două camere. În data stabilită de Birourile permanente pentru acordarea votului de încredere, candidatul la funcția de prim-ministru se prezintă în plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În aceeaşi zi, după încheierea dezbaterilor, se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile. Sunt necesare 234 de voturi pentru învestirea Guvernului. Dacă Guvernul nu este învestit, preşedintele poate desemna un alt premier.

Generalul în rezervă Nicolae Ciucă (54 de ani, născut în Plenița – Dolj) este un pro-atlantist convins, el participând la bătăliile din Irak alături de soldații americani. El a fost premier interimar în 2020, după demisia premierului Ludovic Orban, și a devenit vicepreședinte al PNL.

Generalul Ciucă a fost numit de președintele Iohannis șef al Statului Major General în 2015, până la acel moment fiind locțiitorul șefului Statului Major, generalul de aviație Ștefan Dănilă. Ciucă a fost anterior șef al Statului Major al Forțelor Terestre, iar între anii 2001 și 2004 a fost comandantul Batalionului 26 Infanterie (Scorpionii Roșii), cu care a participat la Misiunea Enduring Freedom I, Afganistan (2002-2003), și Antica Babilonia, Irak (2004).

Ciucă și-a câștigat gradele în teatrele de operațiuni, el fiind unul dintre puținii generali români care au condus personal o misiune de luptă (14-15 mai 2004, lupta pentru podul peste Eufrat în Irak).

Bătălia de la Nassiria (Irak, mai 2004), în care trupele românești au fost conduse de Nicolae Ciucă, este prima bătălie la care soldații români au fost combatanți activi după al doilea război mondial, potrivit g4media.ro

El a absolvit liceul în Craiova, facultatea la Sibiu, mai multe cursuri militare în SUA, iar în 2003 a obținut titlul de doctor în științe militare cu teza Dimensiunea angajării Armatei României în operații întrunite multinaționale, la Universitatea Națională de Apărare „Carol I” București.

Politica