vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vâlcea. Viceprimar și consilier declarați incompatibili

Viceprimarul municipiului Râmnicu Vâlcea a fost declarat incompatibil de către Agenția Națională de Integritate (ANI). Vicele ar fi exercizat simultan și calitatea de funcționar public în cadrul Finanțelor Publice Vâlcea încălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003. “S-a aflat în stare de incompatibilitate ulterior alegerii în funcția de consilier local al Mun. Râmnicu Vâlcea pentru mandatul 2020-2024, întrucât, în perioada 29 septembrie – 26 octombrie 2020, a exercitat simultan și calitatea de funcționar public, deși la data 29 septembrie 2020 a intervenit suspendarea de drept a raportului de serviciu, încălcând astfel prevederile art. 97, alin. (2), lit. b) din Legea nr. 161/2003”, conform ANI.

Articolul menționat de ANI  specifică cum că “Funcționarul public poate candida pentru o funcție eligibilă sau poate fi numit într-o funcție de demnitate publică; (2) Raportul de serviciu al funcţionarului public se suspendă: (…) b) până la încetarea funcţiei eligibile sau a funcţiei de demnitate publică, în cazul în care funcţionarul public a fost ales sau numit”.

Un alt caz de incompatibilitate a fost înregistrat în localitatea vâlceană Băbeni. Acolo, un fost consilier local a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a C.L în noiembrie 2019, acest lucru ducând la conflict de interese. “În perioada exercitării mandatului de consilier local, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor care ar fi putut influența îndeplinirea cu obiectivitate a atribuțiilor ce îi reveneau, a participat la deliberarea și adoptarea unei Hotărâri a C.L. în data de 28 noiembrie 2019 prin care s-a aprobat modificarea organigramei și a statului de funcții ale aparatului de specialitate al primarului, ale serviciilor și instituțiilor de subordonare locală, printre care și înființarea funcției contractuale de conducere de administrator public în subordinea primarului. În baza  acestei hotărâri, la data de  20 ianuarie 2020, prin dispoziția primarului orașului Băbeni, PĂUNOIU CONSTANTIN CRISTIAN a fost numit în funcția  de administrator public”, conform ANI care adaugă și că persoana evaluată a încălcat prevederile art. 70, 71 din Legea nr. 161/2003: “Prin conflict de interese se înţelege situaţia în care persoana ce exercită o demnitate publică sau o funcţie publică are un interes personal de natură patrimonială, care ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate a atribuţiilor care îi revin potrivit Constituţiei şi altor acte normative. Principiile care stau la baza prevenirii conflictului de interese în exercitarea demnităţilor publice şi funcţiilor publice sunt: imparţialitate, integritate, transparenţa deciziei şi supremaţia interesului public”, arată articolul de lege.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Politica