Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Vâlcea. Ursoaică, găsită moartă pe şinele de cale ferată de la Gura Lotrului

Publicat

pe

O ursoaică de aproximativ 200 de kilograme a fost găsită moartă pe şinele de cale ferată de la Gura Lotrului – Brezoi.

Un mecanic de locomotivă a anunţat accidentul feroviar în care a fost implicat animalul sălbatic. Acesta a fost lovit într-o zonă ce aparţine de Fondul de vânătoare 13, în Drăgăneşti – Vărateca, la Gura Lotrului, au anunțat reprezentanţii Ocolul Silvic Călimăneşti.

În urmă cu doi ani, în aceeaşi zonă, a mai murit o ursoaică lovită de tren, în apropierea Mănăstirii Turnu, pe Defileul Oltului.   

La vremea respectivă, în Fondul de Vânătoare 13 erau 12 exemplare de urşi monitorizaţi permanent de silvicultori. În ultimii ani însă, tot mai des, animalele îşi părăsesc habitatul natural şi fie coboară la marginea pădurilor, în căutare de hrană, fie se îndreaptă spre satele din Ţara Loviştei. 

În urmă cu mai bine de o săptămână, un urs a atacat doi porci din satul Poiana, comuna Perişani. Cadavrele acestora au fost găsite la 200 de metri depărtare de gospodărie, în pădure. În permanenţă, an de an localnicii depun dosare pentru despăgubiri la Garda Forestieră şi Agenţia de Mediu, deşi oamenii susţin că în ciuda fondurilor acestea nu sunt suficiente.   

Reprezentanţii unei asociaţii locale de vânătoare fac periodic acţiuni pentru a îndepărta animalele sălbatice din apropierea zonelor locuite. Din pădurile satului Podeni, într-o astfel de acţiune, au reuşit îndepărtarea a şase exemplare, fapt ce îi îndreptăţeşte pe localnici să creadă că numărul urşilor este foarte ridicat. Avertismentele RoAlert în Ţara Loviştei, o zonă montană din nordul judeţului Vâlcea, sunt la ordinea zilei.  

Mai nou, însă, urşii au coborât de la munte şi în zonele de deal din vecinătatea municipiului Râmnicu Vâlcea. Prezenţa unei ursoaice însoţită de pui a fost semnalată, la începutul săptămânii de către un localnic din comuna Budeşti. Acesta a rămas şocat când animalele sălbatice i-au apărut în faţa maşinii în timp ce se îndrepta spre serviciu. Imediat, primarul, localităţii, Ion Vlădulescu, a emis un avertisment pe reţelele de socializare, scrie adevarul.ro 

„Este o premieră pentru noi. Niciodată până acum nu am mai auzit să vină ursul în această zonă, să coboare atât de mult de la munte (aflat la 20 km depărtare – n.r.). În primul rând nu este arealul potrivit acestei specii, chiar dacă vorbim despre o zonă împădurită. În plus, cetăţenii nu sunt obişnuiţi cu astfel de situaţii. Aşa că i-am înştiinţat inclusiv personal. Am anunţat în scris şi Inspectoratul pentru Jandarmi. Zona unde au fost văzute animalele sălbatice una este populată, dar cu o populaţie îmbătrânită, aproape de limita cu localitatea Nicolae Bălcescu”, a menţionat primarul localităţii Budeşti. 

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.