vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Covid-19. Situația este alarmantă, în Dolj: „Resursele noastre sunt limitate, suntem depășiți deja”

Situația se înrăutățește pe zi ce trece, în Dolj, unde numărul de morți este mare și spitalele nu mai fac față. Prefectul județului și managerii spitalelor trag un semnal de alarmă populației în vederea vaccinării.


„La momentul actual, județul Dolj este peste 7/1.000. Nu mai avem locuri disponibile în spitale. Am solicitat Direcției Sănătății Publice, managerilor din spitale să găsim soluții. Și am găsit câteva, dar soluțiile noastre sunt aproape epuizate. Așteptăm Spitalul Militar să-l transformăm și pe el în spital Covid, dar din lipsă de Terapie Intensivă o să avem câteva locuri la Terapie Acută. Am zis să avem această conferință de presă pentru a transmite un mesaj populației acestui județ pentru a se gândi foarte bine și pentru a se decide într-un timp cât mai scurt să se vaccineze. Este singura posibilitate care ne stă la îndemână pentru a se imuniza deoarece cealaltă situație este să trecem prin boală și dacă trecem prin boală, o parte dintre noi trebuie să ajungem la spital și nu știu dacă mai găsim locuri disponibile. Asta este ideea, să vină să se vaccineze. Să se gândească că acum un an de zile când noi ne uitam la televizor și vedeam în Europa, prin Italia sau Spania, Germania morți cu sutele, nouă ni se întâmplă același lucru, astăzi. Ieri am avut 400 și ceva de morți, în județul Dolj am avut 13 morți raportați. Ideea este că suntem într-un moment de cotitură. Suntem la 25% populație vaccinată la nivel de Craiova, raportată la nivel de locuitor. Dacă ne raportăm la populație cu drept de vaccin, suntem undeva la 34%”, a spus Nicușor Roșca, prefectul județului Dolj.


Trebuie limitate deplasările, iar măsurile igienice – respectate temeinic. Vaccinarea rămâne, în continuare, cel mai bun mijloc de prevenție pentru a nu ajunge pe paturile de la ATI.

Policlinica Buna Vestire Craiova


Manea Iuliana, directorul DSP Dolj, spune: „Ca și reprezentant al Direcției fac un apel către populație să meargă la centrele de vaccinare și să se vaccineze. Este primul lucru, este esențial să ne vaccinăm în această perioadă cât de repede se poate. Al doilea apel se referă la faptul că populația trebuie neapărat să respecte măsurile igienico-sanitare dispuse prin Hotărârile Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), dar chiar aș sfătui populația să limiteze contactele interumane la minimum posibil. Să intre în contact doar la serviciu, la școală și cam atât. Cumpărături esențiale, nimic altceva. Cel puțin două săptămâni de acum încolo. După cum ați văzut, în spitale nu mai sunt locuri, nu mai sunt locuri nici la Terapie Intensivă pentru cazurile grave și foarte grave, nu mai sunt paturi de terapie acută, adică tuburi de oxigen. 404 de paturi și toate sunt ocupate. Deja nu mai sunt locuri nici pentru cazurile Covid simple. În acest moment, sistemul sanitar este depășit cu toate diligențele pe care le-am face oxigen nu mai putem oferi pentru că stațiile de oxigen nu fac față. Deci, trebuie să ne descurcăm, fie prin măsuri igienico-sanitare extreme, fie prin vaccinare”.


Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova, declară că vaccinarea este cel mai bun mijloc de protecție, atât pentru populație, cât și pentru evitarea spitalizării. Personalul medical este epuizat, iar infrastructura este depășită.
„Trag un semnal de alarmă în privința pacienților care ajung în număr cât mai mare în Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). În fiecare zi ne confruntăm cu un număr de pacienți care sosesc în stare gravă sau foarte gravă infectați cu Covid-19, cu necesar de oxigen. Aproape toți pacienții au nevoie de oxigen. Resursele noastre sunt limitate, suntem depășiți deja. În ultimele zile, ne-am confruntat cu această criză a locurilor din spital, fie că sunt cu flux scăzut de oxigen, fie că avem nevoie de paturi cu flux mare de oxigen. Aceste locuri se eliberează cu greu, fie că pleacă acasă vindecați, fie după cum ați vorbit și dumneavoastră de numărul mare al deceselor. Personalul din UPU, de pe secții este suprasolicitat. Am redistribuit din alte secții ale spitalului pentru a face față. De asemenea, instalațiile de oxigen sunt la capacitate maximă. Nu putem să mai înființăm paturi de Terapie Intensivă, nici măcar paturi cu flux scăzut de oxigen pentru pacienți. Rugămintea noastră către cei care ne urmăresc este să se vaccineze pentru a nu ajunge să se imunizeze trecând prin boală. Este mult mai complicat și de multe ori nu ajung să se vindece”, a declarat Laurențiu Ivanovici, managerul SCJU Craiova.


Sistemul sanitar doljean este la limită, iar veștile bune nu se zăresc la orizont. Conducerea de la Victor Babeș face eforturi mari pentru a încerca să suplimenteze paturile pentru bolnavii de Covid.


„Spitalul Victor Babeș este un spital destinat, exclusiv, vindecării pacienților cu Covid-19. În momentul actual suntem nevoiți să facem încă o ajustare a unei secții de copii pentru a fi transformată și pusă la discreția pacienților adulți unde suntem depășiți și unde funcționăm la capacitate maximă de aproximativ două săptămâni. Ca și o concluzie a colegilor mei, toți pacienții care au fost tratați în Terapia Intensivă a Spitalului Victor Babeș și care au ajuns să aibă nevoie de îngrijire suplimentară au fost nevaccinați. Acest lucru ar trebui să vă facă să vă gândiți că în afară de mijloacele obișnuite de protecție pe care le cunoașteți și vaccinarea este un mijloc pentru a nu fi pacient al Spitalului Victor Babeș”, „Spitalul Victor Babeș este un spital destinat, exclusiv, vindecării pacienților cu Covid-19. În momentul actual suntem nevoiți să facem încă o ajustare a unei secții de copii pentru a fi transformată și pusă la discreția pacienților adulți unde suntem depășiți și unde funcționăm la capacitate maximă de aproximativ două săptămâni. Ca și o concluzie a colegilor mei, toți pacienții care au fost tratați în Terapia Intensivă a Spitalului Victor Babeș și care au ajuns să aibă nevoie de îngrijire suplimentară au fost nevaccinați. Acest lucru ar trebui să vă facă să vă gândiți că în afară de mijloacele de obișnuite de protecție pe care le cunoașteți și vaccinarea este un mijloc pentru a nu fi pacient al Spitalului Victor Babeș”, a spus Adina Turcu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Victor Babeș”.


Reprezentanții ISU Dolj asigură protecția și pun la dispoziție toate resursele de care populația are nevoie.
„Ambulanțele Serviciului Județean de Urgență și ambulanțele SMURD sunt utilizate în această perioadă la capacitate maximă. Asigurăm în această perioadă toate resursele pentru ca Serviciul de Ambulanță să funcționeze în concordanță cu situația actuală. Totuși, iau și eu apelul pe care antevorbitorii l-au făcut față de oameni, față de cetățenii județului, față de normele sanitare care sunt stabilite de către localități și de a respecta măsurile impuse de cadrele medicale”, a declarat Bogdan Vlăduţoiu, inspector-şef ISU Dolj.


Întrebat de ce nu se dispune carantinarea localităților în care rata a depășit deja și 15/1.000, prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca, nu a dat un răspuns cuprinzător: „La o anumită incidență, DSP-ul transmite posibilitatea de a carantina sau de a nu carantina o localitate”.


Reporter: Are sau nu are legătură faptul că foarte mulți din potentații zilei stau în acele zone?
Nicușor Roșca: Nu știu despre ce vorbiți dumneavoastră! Problema este în felul următor că noi din 110 localități, doar două au 0/1.000. Celelalte localități sunt cu incidență foarte mare. Noi ca să carantinăm toate localitățile care se află la nivel de județ, nu avem efective normale. Poliția, jandarmii verifică, în fiecare zi, localitățile peste 3/1.000. Deci, nu-i o posibilitate ca să ziceți că unii au gândit într-un fel sau altul. Se fac verificări. Poliția nu stă numai să carantineze.
Rep.: Ce a făcut prefectura ca oamenii să se vaccineze?
N. R.: Prefectura a făcut campanii de informare, a solicitat DSP-ului și spitalelor campanii de vaccinare plus centre de vaccinare în toate localitățile și urbane și rurale.

Politica