marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

7 cadre didactice decedate de covid în Olt și Mehedinți. Directorii cer trecerea urgentă în online

Patru cadre didactice din judeţul Olt şi alte trei din Mehedinţi au decedat după ce s-au infectat cu covid 19, după cum afirmă Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Decesele au avut un impact puternic asupra deciziei mai multor școli de a trece la cursuri online. Conform ministrului, după București, unde 110 şcoli au cerut trecerea cursurilor în online, judeţul Olt este al doilea în privinţa numărului de şcoli care au cerut întreruperea cursurilor fizice, 50 de şcoli venind cu astfel de propuneri.

Deși situația profesorilor și riscurile la care aceștia se expun venind la cursurile fizice, media de vârstă fiind în multe cazuri aproape de cea de pensionare, acesta nu este singurul aspect care face directorii de școli să ceară cursurile online. Majoritatea elevilor, peste 80% sunt navetiști și parcurg distanțe considerabile să ajungă la cursuri.  

Primii care au cerut ca toate şcolile din oraş să treacă în online pentru 14 zile au fost directorii din Caracal, în cursul săptămânii trecute. Cererea lor s-a împotmolit, însă, la nivelul decidenţilor din CJSU.

Situaţia s-a schimbat după precizările din weekend, aşa că directorii au venit direct cu hotărârile din CA. În online sunt acum, pentru două săptămâni, cu toate clasele, şcoli din tot judeţul, însă cele mai multe sunt din municipiile Slatina, unde incidenţa a ajuns,miercuri la 12,08 şi Caracal, unde rata de îmbolnăvire este de 8,08 cazuri la 1.000 locuitori.

Policlinica Buna Vestire Craiova

“Eu am pus pe grupul directorilor, mi-am asumat. Duminică am stat să răspund la telefoane şi la mesaje: cum am făcut, de ce am făcut… Au mai încercat şi alţii vineri şi n-au reuşit. (…) Sâmbătă -seara am convocat consiliul profesoral. Duminică-dimineaţă la ora 9.00, pe Meet-ul din G-Suite din domeniul şcolii am avut Consiliul profesoral, iar la ora 10.00, Consiliul de Administraţie unde a intrat inclusiv reprezentantul primăriei şi unul dintre consilierii locali, elevul de clasa aXII-a…“, a explicat directorul Colegiului Tehnologic „Alexe Marin“ Slatina pentru adevarul.ro.

Aceeaşi decizie a fost adoptată şi la Colegiul Naţional „Radu Greceanu“ Slatina. Aici au apărut constant, de la începutul anului şcolar, cazuri pozitive.  „Aveam mai multe clase, unii veneau, alţii intrau în online, mulţi copii pe acasă, răciţi, netestaţi, posibil infectaţi şi ei, mulţi contacţi cu părinţii pozitivi… Am avut şi 12 clase la un moment dat, în acelaşi timp. Cel puţin un elev, ajunsesem însă şi la doi-trei într-o clasă… Făceam hibrid în aproape toate clasele, plus că vin cu transportul local vreo 500 copii, în autobuz…, a explicat prof. Geanina Pîrvu, directorul şcolii menţionate pentru sursa citată.

Tot cursuri online în următoarele 14 zile a decis şi Consiliul de Administraţie al Colegiului Naţional „Ion Minulescu“ Slatina, cea mai mare unitate şcolară din municipiu. Aici erau deja în online, la data adoptării hotărârii, 16 clase.
Din aceeaşi categorie lipsită de reglementări clare este şi situaţia în care profesorii bolnavi de Covid-19 sunt în concediu medical, sunt însă şi în faţa calculatorului, predându-le elevilor, iar asta pentru că nu mai are cine să-i înlocuiască. „Staţi acasă, voi, profesorii care sunteţi bolnavi, dar faceţi online. Am făcut, dar unii chiar nu pot, nu se simt bine. (…) Mai apare cealaltă problemă la care nu s-a gândit nimeni: ce se întâmplă dacă profesorul e în online şi copiii sunt la şcoală? Iarăşi nu se ştie nimic. Cine supraveghează clasa? În mod normal, în timpul unei ore, responsabilitatea pentru siguranţa elevilor, de orice fel, o are profesorul.  Ce fac, să trimit femeile de serviciu? Lucrurile nu sunt puse la punct cum trebuie, îmi pare rău, dar ăsta este adevărul“, a mai spus directorul colegiului „Ion Minulescu“ pentru adevarul.ro.

Politica