joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Vaccinul antigripal, așteptat: „Dacă faci și gripă și Covid, e destul de greu pentru organism să se apere”

Cu toate succesele mari ale medicinei contemporane, o anumită „răceală” – numită așa de mulți doctori sau bolnavi – a reușit să schimbe pentru totdeauna viețile a milioane de oameni. Covid-19 este comparată de mulți cu o gripă și mulți consideră că nu este nevoie de protecție suplimentară, ori vaccin. Numărul mare al deceselor îi lasă reci pe mulți. „De gripă a mai auzit cineva? De gripă nu se mai moare?”. Ei bine, gripa este încă prezentă și încă se mai moare, dar cazurile grave au scăzut tocmai datorită vaccinului. În Dolj, de exemplu, mulți au înțeles importanța vaccinării antigripale. Numai că autoritățile centrale întârzie distribuirea dozelor pentru imunizare. An de an.

Epidemiile de holeră, ciumă și tifos sunt astăzi de domeniul istoriei. Descoperirea și folosirea în tratamentul bolilor infecțioase a antibioticelor – penicilina, streptomicina, cloromicetina, tetraciclinele – au permis atingerea succesului într-o serie de boli foarte severe, ca septicemiile, meningitele, pneumoniile și mai ales în sifilis și tuberculoză, boli pe cât de grave pe atât de răspândite.

S-ar părea, deci, că răspândirea atât de mare a diferitelor tipuri de răceli, dar și a multitudinii tulpinilor de viruși nu poate avea altă explicație decât  rămânerea în urmă în domeniul medical. Dar această presupunere este detronată de o serie întreagă de realizări, unele chiar impresionante care vor fi dezbătute și scoase în evidență în rândurile care urmează.
Acum foarte mult timp, prin secolul al XVIII-lea, în Regatul Unit, lua naștere una dintre cele mai importante descoperiri pentru omenire, una care a schimbat cursul a milioane de vieți, și anume vaccinul. Acest ser miraculos a reușit să învingă variola, o boală mortală care astăzi a fost eradicată la nivel mondial. Ultimul caz cunoscut apărut în mod natural s-a înregistrat în 1977, în Somalia. Acest elixir a contribuit, în mod indirect, la perpetuarea speciei umane și la scăderea mortalității. Dar cum acționează el? Vaccinurile sunt programate să fie extrem de inteligente și practice, astfel că acționează „învățând” sistemul imunitar al omului (mecanismul natural de apărare al organismului) să se apere singur împotriva unei anumite boli. Acestea țintesc mai ales bolile cauzate de viruși sau de bacterii.
Contextul epidemiologic prezent a cauzat multă neîncredere și confuzie în rândul oamenilor, astfel că aceștia nu mai știu ce să creadă referitor la eficacitatea și relevanța vaccinurilor.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Vaccinarea a salvat, salvează și va salva vieți foarte multe, milioane și milioane de vieți.  Era înainte variola care secera foarte multă lume la nivel mondial și a dispărut datorită vaccinării. În prezent, sunt ținute sub control și chiar au dispărut, la noi sunt cazuri foarte rare de poliomielită, difterie, tetanos, rujeolă, oreion. Acestea sunt ținute sub control datorită vaccinurilor. Hepatita B, tuberculoza sunt controlate prin vaccinare, altfel cazurile s-ar dezvolta foarte mult”, spune directorul Executiv Adjunct în Sănătate Publică Dolj, Dr. Ștefan Popescu.

Povestea vaccinurilor nu se termină aici deoarece tehnologiile moderne din medicină își doresc să avanseze, așa că apar noi descoperiri. Dacă acum câțiva ani serurile reușeau să înlăture complet rujeola și rubeola, cercetătorii sunt optimiști că pot eradica și cancerul, numit boala secolului. Acestea au reușit să salveze omenirea de la boli necruțătoare, însă există o vorbă „Buturuga mică răstoarnă carul mare”, de aceea au fost inventate seruri, precum vaccinul antigripal, care să lupte și împotriva bolilor nu neapărat de intensitate gravă, dar care netratate pot să aducă complicații și rapid moartea.

„Avem și vaccinuri sezoniere cum este vaccinul antigripal și acest vaccin covid. Vaccinul antigripal este un vaccin sezonier. Sunt mai multe tulpini de virus care circulă diferit. Vaccinul făcut pentru America e diferit față de cel făcut pentru România. Prima dată acest vaccin a fost monovalent, pentru un singur tip, acum deja am ajuns la vaccinul tetravalent în care sunt 4 tulpini pentru virusul gripal. Deci vaccinarea e un mijloc de luptă împotriva bolilor infecțioase foarte important”, a mai precizat doctorul Popescu.

Cum se manifestă o gripă?

Gripa este o afecțiune respiratorie contagioasă, provocată de virusurile gripale, fiind diferită față de o răceală, dar care debutează brusc și violent, în timp ce simptomele răcelii cresc gradual în intensitate. Această afecțiune se caracterizează prin debutul rapid al semnelor și simptomelor, precum febră, mialgie, cefalee, stare generală de rău, tuse neproductivă, dureri în gât și rinită. În rândul copiilor, gripa este adesea asociată cu otita medie, greață și vărsături.

De obicei, trece după 3-7 zile de la debutul simptomelor, însă tusea și starea generală de rău pot persista chiar mai mult de 2 săptămâni. Există însă și persoane care dezvoltă complicații ușoare până la severe, care pot pune viața în pericol, precum pneumonie virală, exacerbare a bolilor cronice preexistente: boli de inimă și boli pulmonare, pneumonie bacteriană, sinuzită sau otită medie.

„Dacă capeți imunitate de la boală treci prin boală și suferi. Poate numai un masochist preferă să facă o gripă”

Așadar, simptomele sunt destul de nemiloase, iar complicațiile care pot apărea riscă să pună viața în pericol. Cu toate acestea, unele persoane nu tratează cu seriozitate și consideră că dacă se îmbolnăvesc o dată acest lucru nu se va mai repeta fiindcă și-au dobândit imunitatea în acest sens. Întrebat dacă este mai bine să capeți imunitatea de la vaccin sau după ce te-ai îmbolnăvit, dr. Ștefan Popescu ne-a răspuns: „Dacă capeți imunitate de la boală treci prin boală și suferi. Poate numai un masochist preferă să facă o gripă. Gripă înseamnă stare generală alterată, dureri musculare intense, febră. E o experiență traumatizantă. Nu mai vorbim că poți să mori în cazul persoanelor care au și alte afecțiuni. Acestea cuplate cu gripa pot să dea complicații. Deci, imunizarea acolo unde se face e recomandabil să se facă prin vaccin. Mai bine faci rapelul la vaccin să fii sigur că nu treci prin boală. În anumite boli, cum ar fi poliomielita rămâi cu sechele. În alte cazuri se moare. Cum era înainte cu difteria, cu tusea convulsivă, mureau copiii”.

Directorul adjunct al DSP Dolj a vorbit și despre cât de mult ajută vaccinarea antigripală în contextul epidemiologic prezent: „Ajută foarte mult deoarece dacă faci și gripă și Covid e destul de greu pentru organism să se apere. Și atunci, este bine să se vaccineze și pentru covid și pentru gripă. Se pot face vaccinurile în același timp. Unul într-o mână, altul în cealaltă mână. Nu sunt contraindicații, nu e nicio problemă. Noi facem începând cu luna octombrie până în luna martie monitorizarea infecțiilor respiratorii, pneumoniile și gripa. Avem așa numitele dispensare santinelă care raportează cazurile, se fac recoltări. Acum este mai simplu că atunci când se face PCR-ul se poate face și pentru covid și pentru gripă”.

Acesta a mai atras atenția și la un alt lucru pe care l-a observat și care este destul de important: „La sfârșitul anului trecut și începutul anului acesta am avut un număr crescut de viroze respiratorii. În momentul când s-au băgat restricțiile generate de numărul crescut al cazurilor de Covid-19, au dispărut. Asta dovedește încă o dată că măsurile de protecție, adică distanțarea, purtatul măștii, igiena sunt foarte bune. Vaccinarea e o măsură specifică de luptă împotriva virusului gripal și în general împotriva virusurilor. Igiena personală, spălatul cât mai des pe mâini cu apă și săpun din abundență după fiecare strănut, după fiecare contact sunt foarte importante pentru prevenirea gripei”.

An de an, în Dolj, vaccinarea se realizează cu seriozitate și implicare. Astfel că, toate dozele de vaccin antigripal primite au fost folosite în vederea imunizării pacienților. De pildă, în 2018 la Direcția de Sănătate Publică Dolj au ajuns 48.240 de doze unde toate au fost utilizate. În următorii doi ani cererea a crescut deoarece și numărul de bolnavi s-a mărit, de aceea în 2019 au fost primite 54.447 doze, iar anul trecut 98.461, în mod similar anului 2018, toate au fost consumate.

La capitolul număr de cazuri, statisticile arată o creștere destul de accentuată. Potrivit informațiilor furnizate de DSP Dolj, în 2018 au existat 53 de cazuri de gripă, în 2019 au fost 164, culminând în 2020 cu 1.125 de cazuri. A fost raportat un singur deces în anul 2018.
Categoria de vârstă cea mai sensibilă a fost 5-14 ani unde s-au înregistrat 541 de cazuri de gripă, urmată de persoanele cu vârsta cuprinsă între 15-29 de ani cu 443 de cazuri, apoi copiii între 3 și 4 de ani cu 178 de cazuri, cei între 30-64 de ani cu 84 de cazuri, bebelușii între 6 și 35 de luni cu 54 de cazuri, iar cei din urmă au fost vârstnicii mai mari de 65 de ani unde au fost 42 de cazuri.

Dozele de vaccin antigripal au fost destule în Dolj, însă dr. Ștefan Popescu atrage atenția către o problemă majoră, și anume întârzierea lor.
„Anul acesta au fost destule doze de vaccin antigripal. Problema mare a fost că unele au venit cu întârziere. Ideal este ca perioada de administrare a vaccinului să-l începi cel mai târziu la mijlocul lui octombrie și să finalizezi în decembrie. În ultimii ani, am observat că sezonul gripal începe pe la mijlocul lui ianuarie. Deci, noi mai putem s-o întindem și în ianuarie să vaccinăm. În anii trecuți au ajuns dozele, am mai luat și de pe la județele vecine pentru că a fost cererea mare. Medicii noștri de familie au reușit să-i convingă. Ideea este să nu vină vaccinul târziu, adică pe la mijlocul lui februarie deoarece nu se mai vaccinează nimeni atunci. Nouă ni s-a spus că la începutul lui octombrie primim vaccinul”, a subliniat acesta.
Sunt așteptate, ca primă tranșă, 50.000 de doze de vaccin antigripal. Deocamdată, niciuna nu a ajuns în Dolj.

Conștiinciozitate la sate

Dr. Ștefan Popescu nu este singurul care a semnalat această problemă. Rajaa Postelnicu, medic de familie în localitatea doljeană Coțofenii din Dos, a înregistrat dificultăți similare. Aflată la 22 de km de Craiova, comuna este alcătuită din trei sate: Coțofenii din Dos, Potmelțu și Mihăița, fiind așezată în partea de nord a județului Dolj. Aici, peste 2.337 de suflete trăiesc și își desfășoară activitatea. Principalele activități ale locuitorilor sunt agricultura, învățământul, sănătatea sau silvicultura. Însă, cei mai mulți au ales să-și construiască o carieră la Craiova sau să lucreze în străinătate. Străzile, școlile și spațiile medicale din toată localitatea au fost modernizate, semn că aici există o anumită preocupare pentru desfășurarea bună a lucrurilor.

Rajaa este medicul de bază al comunei, astfel că orice problemă ar avea oamenii, aceasta este prima vizată. Marea variabilitate a bolilor va face ca pe scaunul din fața ei să se perinde, rând pe rând, diferite categorii de bolnavi și persoane, punându-se în discuție, de această dată, importanța vaccinului antigripal, popularizarea lui și lupta pentru prevenirea apariției cazurilor noi de îmbolnăvire. Răspunsurile la toate acestea ni le oferă cu o foarte mare deschidere.


„Avem în jur de 1.500 de persoane, iar în jur de 30% dintre acestea s-au vaccinat. Marea majoritate sunt bolnavi cu boli cronice, foarte mulți copii, aproximativ 70%, aceștia fiind vaccinați în fiecare sezon”, a declarat doctorul.

Nu numai pentru dr. Ștefan Popescu întârzierea reprezintă o problemă majoră, ci și pentru Rajaa care povestește cum este nevoită să administreze serul întâi persoanelor prioritare: „Problema cea mai mare la acest vaccin este că de foarte multe ori întârzie. Vine mult prea târziu când sezonul gripelor este cam pe final sau mi se dă în tranșe foarte mici. De exemplu, eu am nevoie de 200 de vaccinuri antigripale și mie DSP-ul îmi dă o tranșă de 50 și trebuie să încep să aleg prioritarii, să-i pun pe liste, care are cele mai multe boli, care are cele mai multe afecțiuni, cei cu afecțiuni pulmonare, cardiacii, copiii. Este destul de complicat. Spre finalul campaniei mi se dau așa din plin când lumea nu mai vrea să fie vaccinată pentru că oricum a trecut perioada răcelii”.

Cu ajutorul lui Rajaa am reușit să aflăm grupele de risc care au neapărată nevoie de acest vaccin: „Bolnavii cronici, în general, dar predominat sunt cei cu boli respiratorii, astm bronșic, bronșite, deci orice fel de boală din asta pulmonară și apoi persoanele cu boli cardiovasculare, hipertensivii, cei cu cardiopatii, cu intervenții chirurgicale. O categorie foarte importantă, mai ales în ceea ce privește covid-ul, dar și la celelalte, sunt pacienții care au boli imunologice, care iau tratamente care le suprimă imunitatea, aceștia sunt foarte vulnerabili. Eu i-am vaccinat pe marea majoritate. Deci, pe cei pe care i-am avut cu aceste boli în evidență, boli autoimune și cu terapii biologice, imunosupresoare, au fost printre primii pacienți care au fost vaccinați în cabinetul nostru și cred că peste tot este la fel”.

„Toată lumea a fost reticentă când au apărut vaccinurile, dar totuși de-a lungul istoriei vaccinurile au salvat milioane de vieți”

Încercăm să pătrundem mai adânc în poveste și să aflăm secretul pe care doar Rajaa îl știe și pe care îl aplică de ani și ani, astfel încât a reușit să câștige încrederea multor oameni care vin la ea și se vaccinează: „Eu le spun mereu că antigripalul ocupă o mică parte din patologia aceasta virală, dar cel puțin împuținează cazurile de gripă ce pot fi fatale la foarte mulți cronici sau la persoanele vârstnice pe care le avem. Și atunci e foarte simplu să-i convingi pentru că se protejează în primul rând pe ei de boală și în al doilea rând își protejează familia, copiii, nepoții, dar și pe cei din jurul lor”.

Principalele sfaturi pe care doctorul le oferă se bazează pe un principiu destul de clar: „Prevenția este mai importantă decât tratarea!”, și se pare că pacienții ei au înțeles și reținut acest lucru: „Toată lumea a fost reticentă când au apărut vaccinurile, dar totuși de-a lungul istoriei vaccinurile au salvat milioane de vieți. În primul rând, au eradicat boli importante. Prin popularizarea lui și prin vaccinarea în masă a grupuri mari de populație, finalitatea va fi eradicarea bolii. Până la urmă acesta este scopul unui vaccin. Când creezi un vaccin mai întâi împuținezi cazurile, după aceea le diminuezi severitatea pentru că vaccinul poate nu te acoperă 100% de virus, cum nici cel anti-covid nu acoperă. Dacă te-ai vaccinat asta nu înseamnă că nu poți contacta virusul. Nu! De contactat îl vei contacta. Doar că severitatea bolii va fi alta. Și atunci, va scădea rata deceselor, va scădea incidența internărilor și a pacienților foarte gravi băgați la ATI, intubați și așa mai departe. Într-un final, totul duce la eradicarea bolii și la prevenția ei. Prevenția, de multe ori, este mai importantă decât tratarea. Cum a fost cu variola, poliomerita și multe altele care au fost niște boli foarte grave unde rata mortalității era foarte mare, mai ales în rândul copiilor. Totuși, acum nu mai auzi de cazuri de boli din astea, decât în zonele slab dezvoltate unde lumea nu se vaccinează și sunt foarte rare. Trebuie popularizat și trebuie făcută o vaccinare în masă pentru a reuși să scăpăm de acest virus. Mai devreme sau mai târziu se va scăpa de el dacă pacienții vor fi vaccinați”, a menționat Rajaa.

Toată lumea se teme de reacții adverse, de contraindicații sau alergii, însă cel mai bun lucru este informarea. De aceea, Rajaa discută cu pacienții ei și le explică că „nu prea sunt așa multe contraindicații la antigripal, decât la persoanele care sunt alergice la serul respectiv care este în vaccin. Restul nu are foarte multe contraindicații. Este un vaccin inofensiv, cu virus atenuat. Reacțiile adverse sunt banale: un pic de febră, niște frisoane care durează foarte puțin. Cel puțin, la ce am vaccinat eu până acum efectele adverse sunt minime. Nu am avut persoane cu efecte adverse demne de punctat. Nu am avut nici la cel anti-covid. În ciuda faptului că toată lumea era speriată de vaccin și toată lumea se aștepta la cine știe ce efecte adverse, eu le-am pus în vedere ce efecte adverse pot să apară, le-am explicat că pot apărea probleme de coagulare. Nu pot să zic că eu mi-am sfătuit pacienții să ia un anticoagulant după vaccinare, însă reacțiile au fost minime cu febră, frisoane, dureri de cap și durere la locul injectării. Simptome care au dispărut repede. Nu am avut șocuri anafilactice și nici reacții alergice nici la Johnson, nici la vaccinul antigripal”.

Numeroasele vieți care erau secerate pe vremuri în plină tinerețe sau maturitate nu mai sunt astăzi pierdute cu aceeași ușurință atât datorită tehnologiilor din prezent, cât și condițiilor de viață, ținând cont că cele mai frecvente cazuri de gripă, în prezent, sunt la copiii între 6 și 10 ani, precum și la adulții între 18 și 24 de ani.
Părerile sunt împărțite așa că ne dorim să le aflăm. Străbatem la pas satul Coțofenii din Dos și dăm de o pensionară care a lucrat la Spitalul de Infecțioase din Craiova, însă nu are cea mai bună părere despre vaccin: „Am muncit acolo și ne puneau să ne vaccinăm în fiecare toamnă, însă eu nu mă vaccinam pentru că nu voiam, îmi era frică. Țin minte că aveam colege care se vaccinau și de două ori de an și erau mult mai răcite decât mine”.

Ne continuăm aventura și dăm peste trei prietene care își strigau nemulțumirile la poartă. Una dintre acestea era tare supărată pentru că erbicidul nu și-a făcut treaba bine anul acesta și recolta nu a fost prea bogată. Ea cu of-ul ei, eu cu al meu, am făcut-o puțin să uite de grijile ei și am împovărat-o puțin cu ale mele despre vaccinul antigripal: „Eu sunt vaccinată și de antigripal și de covid ăsta ce-a mai apărut acum. Cu ăsta antigripalul mă vaccinez și de două ori pe an că am probleme cu inima și așa am auzit că trebuie. Nu am o părere despre el. Eu doar mi-l fac acolo. Îmi iau și pastilele în fiecare lună. E grea bătrânețea. Mai fac pauză așa de la ele când e vreo sărbătoare sau ceva, mai beau și eu un păhărel că eu muncesc. Ar fi și păcat!”.

Educația este destul de importantă în sat și toată lumea se gândește la sănătatea micuților. De aceea, am aflat de la doamna care asigură curățenia în școli că a avut grijă să se vaccineze ca să nu transmită elevilor vreo boală: „Eu mă vaccinez în fiecare sezon pentru că sănătatea copiilor este cea mai importantă. Nu răcesc prea des, dar și când o fac sunt la pământ! Cad 3-4 zile la pat. Acesta este și motivul pentru care aleg să mă vaccinez cu antigripalul. M-am vaccinat și de Covid dacă tot stau toată ziua în preajma copiilor. De antigripal nu mi-e frică, însă de acesta de Covid mi-a fost. Am luat anticoagulante că mai am niște probleme cu inima și n-am avut nimic. M-a durut puțin mâna atunci când l-a făcut. În rest, la mine n-a fost vorba de alte simptome adverse”, a spus femeia.

Administrarea vaccinului gripal pe o bază anuală rămâne o metodă sigură şi eficace în scăderea morbidităţii şi mortalităţii prin gripă la toate grupele de vârstă. Deşi în ultimii ani au fost dezvoltate vaccinuri cu imunogenicitate superioară, vaccinul gripal trivalent inactivat (TIV) rămâne vaccinul standard recomandat populaţiei vârstnice.

În gripa sezonieră din 2016-2017 și 2017-2018, s-a estimat o rată a mortalității de 25 de decese la 100.000 de locuitori în țările UE/SEE. Pe lângă epidemiile sezoniere, ocazional pot apărea virusuri gripale care pot cauza pandemii. În pandemia cauzată în 2009 de virusul gripal A(H1N1)pdm09 au murit între 123.000 și 203.000 de oameni în toată lumea, fiind o problemă socială și economică semnificativă la nivel mondial.
Pandemiile de gripă survin când apare o tulpină nouă de virus gripal care poate infecta oamenii, la care majoritatea nu sunt imuni și care se poate transmite ușor de la om la om.

Politica