joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pâine contaminată cu oxid de etilenă, vândută într-un lanț de hipermarketuri

Alertă alimentară în cazul a două sortimente de pâine vândute într-un lanț de hipermarketuri. Potrivit ANSVSA, drojdia folosită era contaminată cu oxid de etilenă. Nu există un risc pentru sănătate, dar hipermarketul le-a solicitat deja clienților care au cumpărat produsele să le distrugă sau să le returneze.

”E vorba de o alertă datorită identificării în drojdie lichidă a oxidului de etilenă. Această drojdie lichidă a fost introdusă în compoziția pâinii. Drojdia provine din alt stat membru, iar ca urmare a analizei de risc s-a constatat că au fost fabricate și comercializate 14 loturi de pâine în toate lanțurile de supermarketuri din România. Din cele 40.000 de bucăți care au ajuns în acest supermarket, 10.000 au fost vândute, restul au fost retrase înainte de a ajunge la raft. Există în Europa un sistem rapid de alertă și am fost notificați că a fost identificat un adititv contaminat cu oxid de etilenă. E potențial cancerigen, dar în aceste produse cum e cazul pâinii, înghețatei, în urma analizei nu s-a identificat în aceste produse, pentru că cantitatea este infimă fiind nedetectabilă”, a spus Mihai Ponea, ANSVSA.

Este vorba despre două tipuri de franzelă: Bagheta French 300 grame și Demi Bagheta French 110 grame, vândute de Auchan. În ambele produse, s-a descoperit că drojdia din compoziţie conţine un ingredient contaminat cu oxid de etilenă. Auchan România a atras atenția consumatorilor abia pe 8 octombrie să nu consume aceste pâini achiziționate în data de 6 octombrie 2021 din cele 34 de magazine din reţeaua sa. Ei au fost sfătuiți să returneze produsele, însoțite de bonul fiscal pentru a primi contravaloarea acestora, la magazinul de unde le-au cumpărat, iar acei consumatori care au cumpărat unul din cele două produse sau ambele produse puteau face acest lucru până la data de 11 octombrie 2021, scrie libertatea.ro

Policlinica Buna Vestire Craiova

Oxidul de etilenă este o substanţă chimică în stare gazoasă care are proprietăţi antibacteriene, antivirale şi antifungice, adică omoară virusurile, bacteriile, fungii şi orice alte tipuri de microorganisme care pot dezvolta boli ce depreciază anumite materii prime folosite în industria alimentară, amintește APC.

Folosit mulţi ani ca dezinfectant capabil să prevină mucegaiul şi să reducă riscul de salmonela, oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în Uniunea Europeană din anul 1990, iar din anul 2011 a fost interzis ca produs de protecţie a alimentelor şi furajelor!

Oxidul de etilenă irită pielea, ochii, căile respiratorii, provoacă dureri de cap, greaţă, vărsături, iar pe termen mediu şi lung provoacă diferite tipuri de cancer şi anomalii genetice.

Politica