vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Încep negocierile pentru formarea noului guvern. De unde va lua USR voturile?

Preşedintele USR, Dacian Cioloş, prim-ministru desemnat, urmează să înceapă marţi negocierile cu reprezentanţii PNL, UDMR şi ai minorităţilor pentru formarea noului guvern. 

Cioloș are nevoie de 234 de voturi în Parlament pentru a-și trece guvernul. USR are doar 80 de parlamentari, iar atât PNL și UDMR, cât și PSD și AUR au anunțat, în primele ore de la anunțul președintelui, că nu îl vor susține pe Cioloș. Pe ce se bazează USR, în aceste condiții? Dan Barna spune că, în primul rând, USR mizează pe PNL și UDMR, pentru refacerea coaliției de guvernare

Potrivit Constituţiei, Dacian Cioloş are termen 10 zile de la desemnare pentru a veni în faţa Parlamentului pentru un vot de încredere asupra programului şi a întregii liste a Guvernului şi are nevoie de o majoritate de 234 de voturi pentru a ajunge la Palatul Victoria. Astfel, în 10 zile, Cioloș trebuie să își asigure majoritatea în Parlament.

Policlinica Buna Vestire Craiova

După anunțul președintelui, Florin Cîțu a reacționat imediat și l-a trimis pe Cioloș la „aliații” săi, PSD și AUR, cu care a dărâmat Guvernul. O reacție similară a avut și UDMR.

Rareș Bogdan și Cristian Ghinea au confirmat luni seara, la Digi24, că Dacian Cioloș i-a trimis un SMS lui Florin Cîțu pentru a-l invita la discuții pentru refacerea coaliției și formarea unui nou Guvern. 

”Cred că domnul Cioloș va începe discuțiile cu colegii domniei sale, alături de care a dat jos Guvernul Cîțu. Adică cu cei din AUR și PSD. După ce domnia sa va discuta cu cei din AUR și PSD, noi vom sta de vorbă cu domnia sa, într-un dialog absolut normal, civilizat, după ce vom lua o poziție clară, asumată, din partea BPN al PNL”, a spus Rareș Bogdan.

Același mesaj, că nu vor susține un guvern condus de Dacian Cioloș, l-au avut și PSD și AUR. Marcel Ciolacu a declarat, luni seara, că „PSD nu va vota niciodată un guvern zero” și l-a trimis pe Cioloș la PNL.

Și liderii deputaților și senatorilor PSD, Alfred Simonis și Lucian Romașcanu, anunță joi că premierul propus de Klaus Iohannis, Dacian Cioloș, nu va primi voturile parlamentarilor social-democrați.

„Nu, categoric nu îl votăm. Moțiunea PSD a fost nu doar împotriva lui Cîțu și a miniștrilor PNL, dar și împotriva miniștrilor USR. Aceasta propunere este neserioasă. Cioloș a mai fost premier o dată și a fost un dezastru. Aceasta propunere este o glumă”, a zis Simonis.

USR și PSD ar aduna, împreună, cu 4 voturi peste necesarul majorității, însă nici la PSD nu pare să găsească, deocamdată, ușa deschisă noul premier desemnat.

Cei de la UDMR așteaptă să înceapă rundele oficiale de negocieri, însă este cunoscută adversitatea dintre liderul Uniunii, Kelemen Hunor, și cei de la USR, așa că nu este de așteptat ca, în cazul în care Cioloș va fi la limită cu numărul de voturi necesare, să primească ajutor din partea parlamentarilor maghiari. 

Cum arată puterea partidelor la votul din Parlament: 

  • PSD – 157 de parlamentari
  • PNL – 134 de parlamentari
  • USR – 80 de parlamentari
  • AUR – 43 de parlamentari
  • UDMR – 29 de parlamentari
  • Minorități – 18 parlamentari
  • Neafiliați – 5 parlamentari (un parlamentar dat afară din UDMR, 4 foști-AUR)

Politica