sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Importanți restauratori reuniți la Craiova

Împortanți restauratori din întreaga lume s-au reunit  la Craiova săptămâna aceasta pentru două evenimente culturale organizate de Muzeului Olteniei .Este vorba despre Conferinţa Ştiinţifică Internaţională MATCONS și Salonul Naţional de Restaurare 2021. Deschiderea oficială a avut loc luni de la ora 11:00.

“Muzeului Olteniei Craiova – Laboratorul de Restaurare-Conservare, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Dolj, organizează în perioada 11-14 octombrie 2021, două manifestări culturale legitimate valoric la nivel internaţional şi național: Conferinţa Ştiinţifică Internaţională ,,Materie şi materiale în/pentru conservarea patrimoniului cultural – MATCONS 2019 – Ediţia a VIII-a și Salonul Naţional de Restaurare 2021 – Gala Restaurării Româneşti, Ediţia a XVI-a”, conform reprezentanților Muzeului Olteniei.

Conferința științifică MATCONS va reuni în Craiova peste 100 de experţi restauratori din ţară şi străinătate, membri ai Comitetului Internaţional al Muzeelor – ICOM și ICOM România.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Evenimentul are loc cu spirjinul financiar al Consiliului Județean Dolj (CJ). Din acest motiv, Președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile a ținut să descrie importanța culturală a evenimentului și unicitatea pieselor care vor fi expuse. “Peste 100 de obiecte din patrimoniul cultural național vor fi expuse la Secția Istorie-Arheologie a Muzeului Olteniei din Craiova. A început a 16-a ediție a Salonului Național de Restaurare, cel mai mare eveniment de acest tip din țară. A fost dat și startul Conferinței Științifice Internaționale ,,Materie şi materiale în și pentru conservarea patrimoniului cultural”, un eveniment care reunește peste 100 de experți restauratori din întreaga țară, dar și din străinătate. În cadrul Salonului de Restaurare, vizitatorii vor avea ocazia de a admira obiecte de patrimoniu unicat, altele rare, de o valoare inestimabilă, din ceramică, metal, lemn, textile, piele sau hârtie. Toate aceste piese au trecut prin etape riguroase de restaurare din partea experților în domeniu”a declarat Președintele CJ Dolj, care a ținut să menționeze și faptul că în cadrul evenimentului vor fi acordate 15 titluri de excelență în restaurare.” Evenimentul se va încheia cu o gală, Gala Restaurării Românești, în cadrul căreia vor fi acordate 15 titluri de excelență în restaurare pentru bunuri de patrimoniu expuse, în urma jurizării de către specialiști de marcă din țară. De cealaltă parte, în cadrul conferinței, specialiștii vor susține comunicări științifice recunoscute la nivel international. Specialiştii Laboratorului de Restaurare-Conservare, din cadrul Muzeului Olteniei, vor prezenta metode, studii şi strategii ale restaurării și conservării românești”, a adăugat Cosmin Vasilescu.

Organizatorii au anunțat că salonul va putea fi vizitat pentru mai bine de două luni, dar și că evenimentele culturare anunțate se vor desfășura cu respectarea măsurile în contextul Covid 19.

”Timp de mai bine de două luni, au la dispoziţie craiovenii şi nu numai, să viziteze Salonul Naţional de Restaurare – manifestare de amploare organizată de Muzeul Olteniei din Craiova şi realizată cu aportul unor instituţii culturale de prestigiu din țară. Evenimentele culturale anunțate se vor desfășura cu respectarea strictă a reglementărilor privind prevenirea infectării cu virusul SARS-CoV-2 (COVID-19)
Ținând cont de aceste aspecte, organizatorii Conferinței Internaționale MATCONS 2021, au optat pentru desfășurarea lucrărilor conferinței într-un sistem hibrid, care va combina varianta clasică cu varianta online.
Pentru cei ce doresc să participe online la lucrările conferinței, link-ul de acces al întâlnirii este: https://meet.google.com/fcy-zghs-frh”, au completat organizatorii.

Politica