joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Infectați și vindecați. Mărturii ale pacienților: „Auzeam uneori oameni care își jeleau morții”

Din ce în ce mai mulți gorjeni ajung, în ultima perioadă, în spital, cu forme grave ale coronavirusului, varianta Delta fiind mult mai agresivă. Medicul Tatiana Grecu, șefa compartimentului Terapie Intensivă (ATI Covid) din cadrul SJU Târgu-Jiu, spune că în 2-3 zile afectarea pulmonară ajunge la peste 70%-80% chiar şi cu tratament la domiciliu sau în secţiile de boli infecţioase. Medicul susține că vaccinarea este singurul scut în fața Covid-19.

În prezent, la compartimentul Terapie Intensivă (ATI Covid) sunt internați 16 pacienți, iar la Boli Infecțioase 50. Mai mulți pacienți care au trecut prin boală, în decursul anilor 2020-2021 și care au fost internați la compartimentul Terapie Intensivă (ATI COVID) de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu au povestit prin ce au trecut.

Aceste mărturii au scopul de conștientizare asupra riscului pe care îl prezintă acest virus, prezentării din timp la spital, a respectării tuturor regulilor de prevenție și asupra importanței vaccinului. Și, de asemenea, au scopul de a conștientiza populația referitor la presiunea la care sunt supuși angajații secțiilor care tratează bolnavii de Covid-19. Numărul de cazuri este în creștere”, spun reprezentanții spitalului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Mihaela Untaru, 52 de ani, din comuna Drăguțești:„Pe 11 august 2020 am fost internată la Secția ATI Covid de la SJU Târgu-Jiu, fiind externată pe 28 august 2020. Personalul medical mi-a fost alături când am avut nevoie și regret că nu le-am mulțumit tuturor. Le vedeam doar ochii prin echipamentul de protecție. Fiica mea este medic la București și m-a întrebat dacă mă ia la ea, la spital, dar i-am zis că sunt bine îngrijită și că rămân la Târgu-Jiu. De exemplu, era lângă mine, în salon, o bătrână căreia îi dădeau infirmierele să mănânce, insistau ca ea să mănânce tot ca să se pună pe picioare, o încurajau și asistentele și o doamnă psiholog. Trăiește, deși a fost rău de tot bolnavă. Țin legătura cu ea și acum. Au avut grijă de noi, venea și o doamnă psiholog și stătea mult de vorbă cu noi, ne încurajau și asistenții medicali și dânsa. O altă întâmplare ar fi că două zile am fost în salon cu un domn, era foarte grav bolnav. Când și-au dat medicii seama că bietul om nu mai are mult de trăit, m-au mutat din salon. Sigur ar fi fost traumatizant să îl văd murind. Pentru mine, medicii de la ATI Covid de la Târgu-Jiu sunt medici mari, pregătiți și omenoși. După externare am mai avut nevoie de oxigen încă două luni de zile. Am făcut vaccinul pe 11 februarie 2021 a doua doză, o voi face și pe a treia după ce îmi fac anticorpii. Noi suntem vaccinați toți, suntem o familie de vaccinați și recomand tutror să se vaccineze! Să asculte de medici”, a spus fosta pacientă.

Gabriela S., 65 de ani, comuna Bîlteni: „Am fost internată o lună și ceva, în vara lui 2020, la ATI Covid și am avut o formă gravă a bolii. Sunt peste măsură de mulțumită de cum s-au purtat cu mine. Mi-a fost greu, am stat foarte mult internată. Țin minte că m-am trezit la ATI cu pampersul pe mine și dezbrăcată, m-am speriat. Se purtau frumos și când mă schimbau de pampers. Îmi tot ziceau să lupt, erau și infirmieri-bărbați care ne schimbau și se purtau frumos. Curgeau apele pe ei, vedeam transpirația cum le curgea pe față. Erau toți foarte surmenați, aveau mult de muncă. Le mulțumesc tuturor pentru că au avut grijă de mine. Nu am ce să le reproșez celor din această secție. Am numărul de telefon al unei doamne asistente care a avut mare grijă de mine și îi trimit mesaje de sărbători. Am fost internată într-un salon cu altcineva, nu am văzut oameni care să moară, dar mai auzeam uneori oameni care își jeleau morții”.

Adelina Mihalache, soția pacientului Marius Mihalache, 39 de ani, oraș Pitești: „Suntem din Pitești și medicii de la ATI Târgu-Jiu i-au redat viața soțului meu! Am trecut prin multe până să ajungem la spitalul acesta. Cumnatul meu a murit de Covid într-un spital din București, vă dați seama ce era în sufletul nostru? Soțul meu era foarte grav când am ajuns la ATI Târgu-Jiu și medicii și asistenții mi-au spus că vor face tot posibilul să îl salveze. La Târgu-Jiu am găsit doctori care își fac meseria, nu am decât cuvinte de laudă pentru dumnealor. Și nu s-au purtat așa doar cu soțul meu, ci și cu restul bolnavilor. Îmi povestea Marius cum aveau grijă de ei. Știu că sunt unii pacienți care îi înjură pe medici, dar nu ar trebui. Acești oameni fac tot ce este posibil ca să le salveze viața celor care ajung pe ATI. Acum soțul meu este la terapie hiperbară, la Târgu-Mureș. După ce va finaliza terapia, o vom întreba pe doamna doctor Tatiana Grecu despre vaccinare. Dacă dânsa ne va spune să ne vaccinăm, o vom face”.

Gheorghe Magîlea, 48 de ani, Turcinești: „Am fost internat la secția ATI Covid în perioada 29.11-24.12.2020, după care am mers la terapie hiperbară la Târgu-Mureș. Medicii de la ATI de la SJU Târgu-Jiu mi-au fost ca niște părinți, așa au avut grijă de mine. Nu știau cine sunt sau cu ce mă ocup, eram un pacient grav bolnav pe care l-au îngrijit la fel cum îi îngrijeau pe toți. M-au ajutat și pe partea psihică, mă încurajau mereu, contează să fii tare psihic. Am văzut și pacienți care au decedat, da, a fost o perioadă grea, peste care am trecut cu bine datorită oamenilor de acolo. Am doar cuvinte de mulțumire pentru medicii și personalul secției ATI Covid. Am discutat cu doamna doctor Grecu despre vaccinare și îmi voi face test de anticorpi. Deocamdată nu am făcut”.

A.D., aparținător pacientă internată la ATI Covid: „Am avut-o pe mama internată la ATI Covid la Târgu-Jiu, în toamna acestui an, acum a finalizat și terapia hiperbară la Târgu-Mureș. Avem doar cuvinte de laudă și recunoștință pentru medicii și personalul acestei secții. Contează foarte mult comunicarea celor din secție cu aparținătorii, mereu știam ce face mama. Doamna doctor Purcel m-a sunat și zilele trecute ca să se intereseze de evoluția mamei. A ajuns pe secția ATI Covid cu 80% afectare a plămânului și am ajuns apoi, după tratament, la 60%. Mi-a fost frică de ce era mai rău, dar totul a fost bine grație medicilor de aici. Mama îmi spunea că și medicii și asistentele secției erau ca îngerii pentru ea, aveau grijă de ea. Doamnele doctor de la ATI ne spuneau mereu că trebuie să discutăm cu mama, să o încurajăm, să îi ridicăm moralul. Mama a fost grav bolnavă, dar Dumnezeu lucrează prin oameni. (…) Și medicii de la Târgu-Mureș i-au lăudat pe cei de la Târgu-Jiu după ce au consultat-o pe mama. Le mulțumesc din suflet, a fost foarte bine îngrijită. Nu ne-am vaccinat încă, dar vom discuta cu medicii despre vaccin. Mama încă are imunitate naturală”.

Politica