joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

E ziua consultărilor, la Cotroceni. Sunt patru variante pe masă

Președintele Klaus Iohannis a chemat partidele parlamentare la Cotroceni pentru consultări, după ce Guvernului Cîțu i-a fost retrasă încrederea în Parlament prin moțiune de cenzură.

Partidele vor merge la Palatul Cotroceni la următoarele ore:

Ora 12:00 – Partidul Naţional Liberal;

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ora 13:00 – Partidul Social Democrat;

Ora 14:00 – Uniunea Salvaţi România;

Ora 16:00 – Alianţa pentru Unirea Românilor;

Ora 16:30 – Uniunea Democrată a Maghiarilor din România;

Ora 17:00 – Minorităţi naţionale reprezentate în Parlament.

Ca procedură, în urma consultărilor, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier. Acesta are 10 zile să meargă în Parlament cu echipa și programul de guvernare, pentru a cere un vot de încredere, scrie digi24.ro

La finalul consultărilor de luni, șeful statului ar putea ieși, teoretic, cu numele unui nou premier. Sunt patru variante pe masă:

  • guvern minoritar PNL-UDMR, susținut de PSD
  • refacerea coaliției, deci un guvern PNL-USR-UDMR
  • un guvern PSD-PNL-UDMR
  • un guvern tehnocrat

La sfârșitul săptămânii trecute, liberalii și-au schimbat strategia, ei spun că au „flexibilizat-o”, astfel că merg la Cotroceni fără o propunere de premier, o schimbare radicală față de hotărârea de neclintit pe care o afișau până de curând de a merge tot cu Florin Cîțu ca propunere de premier. Decizia în forul de conducere a fost însă că în momentul în care vor reuși să stabilească o majoritate parlamentară, îl vor propune din nou pe Florin Cîțu. 

Social-democrații stabilesc în această dimineață dacă participă sau nu la consultările de la Palatul Cotroceni. Se analizează și condițiile în care PSD ar putea susține un guvern minoritar. Potrivit surselor Digi24, temerea social-democraților ar fi că președintele ar putea sa le încredințeze lor guvernarea, iar în acest context, preferă să susțină din umbră un guvern minoritar condus de un premier mai degrabă tehnocrat. PSD nu va merge, cel mai probabil, la consultările de la Cotroceni, cu o propunere de premier, însă o decizie va fi luată luni dimineaţă în Consiliul Politic Naţional al partidului, a declarat, duminică, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu.

USR se reunește în ședință înainte de consultările de la Cotroceni. Liderii partidului vor merge la discuția cu președintele Klaus Iohannis cu un pachet de reforme, aceasta fiind una din condițiile pentru a se întoarce la guvernare. În cea mai recentă ieșire publică, președintele Iohannis s-a arătat foarte critic la adresa USR, despre care a spus că „s-a dat mare partid reformist și a abandonat guvernarea”.

Politica