vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Locuințele se vor scumpi cu cel puțin 30%

Până la finalul anului, în marile oraşe, apartamentele vor fi cu 30 la sută mai scumpe decât în 2020, spun dezvoltatorii imobiliari. Pun creșterea pe seama majorării prețului la materialele de construcție. Un calcul la rece arată însă că de fapt creșterea nu ar trebui să fie mai mare de 6%.

„Încă nu suntem la prețurile pe care preconizăm că le vom avea până la finalul anului”, a declarant la Digi24 Andrei Gherman, expert pe piața imobiliară. El a spus că această majorare ar putea ajunge de fapt până la 30 – 35 %.

El a afirmat ca prețul materialelor de construcție s-a majorat considerabil și a dat ca exemplu prețul la fier care s-a dublat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Gherman a explicat că și prețul apartamentelor vechi a crescut, deoarece pentru ele cererea e acum mai mare decât oferta: „Având în vedere majorarea prețului apartamentelor noi, bugetul cumpărătorilor fiind limitat, ei s-au îndreptat spre imobile vechi, crescând cererea”.

În timpul pandemiei, locuinţele, indiferent de anul în care au fost construite, au înregistrat scumpiri considerabile.

Preţurile locuințelor au crescut cu 2,6% în zona euro şi cu 2,7% în UE, în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, arată datele publicate joi de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat). 

Cele mai importante creşteri au fost înregistrate în Letonia, Slovenia, Austria, Cehia, Olanda, Germania, Croaţia, Suedia, Lituania, Slovacia, Portugalia, Danemarca, Polonia, Malta, Estonia, Finlanda, Irlanda, Spania, Belgia, Italia, Franţa şi România.

Toate statele membre UE pentru care sunt disponibile date au raportat creşteri ale preţurilor locuinţelor în trimestrul doi din 2021, comparativ cu precedentele trei luni, cel mai important avans fiind în Letonia (6,7%), Slovenia (4,5%), Austria (4,2%), Cehia (3,9%), Olanda (3,8%), Germania (3,7%), Croaţia (3,6%), Suedia (3,5%), Lituania (3,4%), Slovacia (3,3%), Portugalia (3,2%), Danemarca şi Polonia (ambele cu 3,1%), Malta (2,7%), Estonia şi Finlanda (ambele cu 2,6%), Irlanda şi Spania (ambele cu 2,4%), Belgia (1,8%), Italia (1,7%), Franţa şi România (ambele cu 1,6%).

Politica