vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

„0 lei pentru Craiova”. Municipalitatea dă toți banii la CEO

Lia Olguța Vasilescu anunță că situația financiară în Craiova este dezastruoasă, în ceea ce privește investițiile care se mai pot face. Primarul municipiului spune că Guvernul nu a dat nici un leu pentru oraș și că acest lucru va dăuna cetățenilor din Bănie.

Din spusele primarului, municipalitatea nu va mai putea asigura, printre altele, plata asistenților personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap, transportul gratuit al elevilor sau subvenționarea facturilor craiovenilor.

În ultima hotărâre de Guvern adoptată, Craiova a primit suma de 0 lei. 80% din bani merg către administrațiile liberale și UDMR. Restul de 20%, sume infime, merg către celelalte partide politice. Craiova 0 lei. Este, cred, prima dată în istorie, când un oraș de mărimea Craiovei este pedepsit de asemenea manieră, pentru că nu a votat cum trebuie. Colegii mei de la București deja au anunțat că vor solicita instanței ca această hotărâre de Guvern să fie desființată și va fi făcută o plângere penală pentru abuz în serviciu, pentru toți semnatarii acestei hotărâri. Anul acesta nu mai putem asigura plata asistenților personali și indemnizațiile persoanelor cu handicap, unde Guvernul trebuia să asigure 90% din sume. Era o obligație legală, nu că am cerut noi acești bani. Așa scrie în lege, că Guvernul trebuie să asigure 90% din aceste sume. Apoi, am solicitat 7 milioane de lei, pentru transportul gratuit al elevilor. La fel, scrie în legea educației că Guvernul trebuie să subvenționeze acest transport. 5 milioane de lei am solicitat pentru subvenția la încălzire, ca urmare a creșterilor nejustificate a prețurilor la energie. Cu acești bani ar fi urmat să subvenționăm, noi municipalitatea, parte din facturile craiovenilor. Evident și aici 0 lei. 14 milioane de lei i-am solicitat pentru proiectul de la CAO, care înseamnă canalizare pentru municipiu. Nu s-au dat bani nici anul acesta. Suntem obligați să susținem noi, din banii pe care nu îi avem din păcate”, a declarat primarul Craiovei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Lia Olguța Vasilescu informează că va fi nevoie de o rectificare de buget la finalul anului, pentru că municipalitatea deja se vede obligată să plătească 2,8 milioane de euro, ca și garanție, pentru Complexul Energetic Oltenia. În caz contrat, craiovenii vor rămâne fără căldură în această iarnă.

Probabil că la sfârșitul acestui an va trebui să facem o rectificare, negativă de data aceasta, prin care să renunțăm la toate investițiile pe care ni le-am propus să le facem. Sunt foarte multe obiective. Era pasajul Electroputere, erau multe străzi. Oricum, vom încerca să reportăm banii respectiv pe programul Anghel Saligny, deși cred că și acolo va fi tot cu dedicație. Vom face această încercare. Noi trebuie să luăm toți banii de investiții și să îi introducem într-o garanție pe care ne-o cere Complexul Energetic Oltenia. Am avut o discuție, cu săbiile pe masă, în care am fost avertizată că dacă în luna noiembrie nu vom constitui garanția de 2,8 milioane de euro, atunci întreg municipiul Craiova va rămâne fără căldură, în condițiile în care Termo Urbam nu are datorii către Complexul Energetic. Am încercat să le explic că nu e normal să ne ceară asta. Nu am găsit înțelegere. Am mai suplimentat la suma de 300.000 de euro, cât era deja în contul de garanție, încă 300.000 de lei și urmează ca în luna octombrie să avem o ședință de Consiliu Local în care să luăm toți banii de la investiții și să îi mutăm în această garanție pe care nu o va folosi nimeni. Niciodată nu m-am plâns de bani ca primar. Anul acesta va fi un an dezastruos, pentru că nu putem să asigurăm plata persoanelor cu handicap, aici s-a ajuns”, a mai explicat Lia Olguța Vasilescu.

Politica