miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Universitatea face vin la Banu Mărăcine

Stațiunea didactică Banu Mărăcine a Universităţii din Craiova (UCV), se poate lăuda începând de miercuri cu o nouă linie de vinificaţie. Proiectul în valoare de aproape 1 milion de lei este unul început în urmă cu 5 ani, când Universitatea a pus în aplicare un plan de retehnologizare a stațiunii didactice.

Inaugurarea stației a avut loc miercuri, când primele boabe de struguri au intrat deja în producție. Prezent la eveniment, Rectorul Universității, Cezar Spânu, cel care a avut onoarea să guste și primul pahar de must din producția noii linii, a vorbit despre importanța acestui proiect și a stațiunii de la Banu Mărăcine.

„Astăzi este o zi importantă pentru Universitatea din Craiova. După mai bine de 10 ani stațiunea didactică Banu Mărăcine reintră pe harta viniviticolă a României. Începând cu anul 2016 am început să punem în aplicare un plan de retehnologizare a acestei stațiuni. Am început prin a înființa o plantație de viță de vie de aproximativ 10 hectare, plantație care în anul 2020 a intrat pe rod și astăzi, în septembrie 2021, după ce am achiziționat și o linie de vinificație de înaltă performanță cu o investiție de aproximativ 1 milion de lei, putem demara producția de vin la această stațiune. Vinurile de Banu Mărăcine au dominat la un moment dat piața românească și nu numai, au câștigat multe medalii la diferite concursuri naționale și internaționale și era păcat ca această stațiune să nu fie pusă în valoare”, a declarat rectorul Universității din Craiova, Cezar Spânu, care a promis că proiectul va continua, inclusiv pe bani europeni.

Policlinica Buna Vestire Craiova


„Nu ne vom opri aici, urmează o etapă a doua, în care va fi achiziționată și o linie de îmbuteliere, astfel încât undeva în primăvara anului viitor, primele sticle de vin Banu Mărăcine să poată fi puse pe piață. De asemenea, pe un proiect pe fonduri europene vom continua retehnologizarea acestei stațiuni, în sensul că vom achiziționa o instalație de udare în picătură dar și alte utilaje pentru desfășurarea cât mai bună a activității”, a adăugat Cezar Spânu.

Totodată, rectorul a amintit că în maxim o lună de zile, un alt proiect important al UCV, unic în România, va lua naștere.
„Peste maxim o lună ne vom întâlni la inaugurarea unui alt obiectiv important al Universității din Craiova și anume căminul 9, primul cămin care va avea și singura policlinică studențească din România”, a completat Cezar Spânu.

La evenimentul de miercuri a participat și Constantin Băducă, profesor al Facultății de Horticultură din Craiova. Acesta a vorbit despre soiurile de struguri din cele 10 hectare cultivate pe plantație, despre posibilitatea de a fi stocați peste 70.000 de litri de vin, dar și despre felul în care vinul produs la Banu Mărăcine va fi comercializat.
„Așa cum spunea și domnul rector, astăzi este un moment extrem de important, nu doar pentru Universitatea din Craiova, ci pentru tot Doljul și chiar pentru tot învățământul românesc, din datele mele mai sunt doar două universități în țară care au în dotare podgorii și crame. La ora actuală avem o plantație de 10 hectare cultivate cu următoarele soiuri: Chardonnay 2,05 hectare – cel mai important soi pentru vinuri albe, la nivel mondial-, Tămâioasă românească 1,75 hectare – soi străvechi românesc, cel pe care îl și vinificăm la acest moment. Avem și 6 hectare de Merlot – unul dintre cele mai cunoscute soiuri din lume pentru vinurile roșii-, 2,6 hectare de Cabernet Sauvignon și două hectare de fetească neagră. Campania de vinificație am început-o ceva mai târziu față de alți producători, pentru că a trebuit să derulăm o întreagă procedură de investiții. Nu am putut accesa fonduri europene deoarece sunt o serie de impedimente legate de eligibilitatea noastră, pentru că suntem o subunitate a universității. Cantitatea de vin pe care o putem stoca anul acesta este de 74.000 de litri de must de vin. Tot vinul este pentru comercializare, vom intra pe piața vinurilor de calitate. Dată fiind suprafața mică pe care o avem noi nu putem să câștigăm vânzând ieftin și mult, de aceea trebuie să avem niște prețuri ceva mai ridicate dar și calitatea trebuie să existe”, a precizat Constantin Băducă.

Politica