vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Pacienții cardiovasculari care fac COVID riscă să dezvolte o formă severă a bolii

Pacienții cardiovasculari care fac COVID riscă să dezvolte o formă severă a bolii, avertizează șefa Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, prof. dr. Theodora Benedek. Ea recomandă vaccinarea, aşa cum indică şi Societatea Europeană de Cardiologie.

Medicul Theodora Benedek arată că există pacienţi care fac infarct miocardic după ce au avut COVID-19 şi de aceea se impune tratarea continuă a pacienţilor cardiovasculari, să nu existe sincope, aşa cum au fost în prima parte a perioadei de pandemie.

„Sunt pacienţi care vin după COVID-19 cu infarct miocardic, tocmai pentru că acest COVID-19 le-a sensibilizat arterele coronare şi au dezvoltat infarct. Noi, cardiologii, trebuie să facem front comun cu tot corpul medical şi să încercăm să organizăm cursurile de diagnostic, de tratament, de tratament intervenţional, să păstrăm unele dintre proceduri fiindcă nu se poate să laşi pacientul cardiovascular netratat, numai pentru faptul că este pandemie”, a declarat şefa Clinicii de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureş, potrivit Agerpres.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Există o declaraţie foarte hotărâtă a Societăţii Europene de Cardiologie în această privinţă, care a fost lansată încă din prima perioadă a pandemiei, când se discuta pe marginea vaccinurilor, dacă sunt sau nu periculoase. Riscul de efecte adverse la vaccin există, nu există un vaccin perfect care să nu dea o reacţie adversă, dar dacă eşti bolnav cardiovascular şi faci COVID-19, riscul de a face o formă severă este mult mult mai mare. Aşa că Societatea Europeană de Cardiologie recomandă cu tărie bolnavilor cardiovasculari să facă schema de vaccinare completă”, a mai precizat medicul Theodora Benedek.

Politica