miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bloc inundat și plin de țânțari. Locatarii sunt disperați

Subsolul blocului M1, din cartierul Brazda lui Novac, este inundat de luni de zile, iar locatarii abia că mai pot locui în propriile apartamente. Apa care se strânge la parter miroase îngrozitor, iar disconfortul a ajuns chiar și în apartamentele de la ultimele etaje. Umiditatea a făcut ca țânțarii să invadeze scara blocului, iar mai apoi să intre în casele oamenilor.

Gurile de canal de lângă bloc sunt pline de mizerie solidă. Chiar dacă au fost făcute vidanjări ale canalizării, problema oamenilor nu s-a rezolvat, pentru că apa s-a strâns, din nou, mirosul mizeriei din canalizare nu a dispărut și nici țânțarii. Una dintre femeile ce locuiesc în blocul M1 de mai bine de 40 de ani spune că abia se mai poate sta în case din cauza mirosului. Aceasta susține că, împreună cu alți vecini de scară, a cerut ajutorul Asociației, dar nu s-au luat măsuri.

„De 43 de ani, de când stăm noi aici, avem probleme cu acest subsol. Nimeni nu face nimic. Noi plătim fond de rulment, fond de reparații. Am zis că plătim noi locatarii, dar măcar să ne facă. Poliția ne-a atras atenția că trebuie să îngrijim împrejurimile blocului, că trebuie să facem subsolul, dar cu ce să facem. Să ne ajute și asociația. Situația s-a agravat în această vară. Când au venit acele ploi puternice s-au înfundat toate canalele. Ei vin și zic că ne ajută, dar doar tulbură apa. Toată apa de la locatari, toată mizeria, se duce la subsol și se strânge acolo. Miroase oribil, nu putem să stăm în casă. Nimeni nu se implică. De la asociație ne-au spus că de la ploaie s-a întâmplat așa. Ne-au spus să așteptăm fonduri europene, că o să se facă atunci când vin fondurile. Noi am strâns bani, ca și locatari, dar banii sunt folosiți pentru alte blocuri, în rotație. Noi am rămas așa. Suntem dispuși să plătim în plus. Ar trebui să fim ajutați”, ne-a spus una dintre locatarele blocului.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La asociație, situația este privită cu aproape aceeași îngrijorare. Președintele cunoaște problemele din blocul M1, dar susține că, în ciuda multor sesizări pe care le-a făcut, nimeni nu a reușit să facă reparațiile necesare la subsolul blocului.

„Cei care sunt direct răspunzători spun că este coloana înfundată și că nu au ce să îi facă. Trebuie schimbată. Am făcut adrese din 2014. La blocul M1 este și adăpost anti-aerian. Adresele le-am făcut la Compania de Apă, dar și la Primărie, peste tot, numai la Guvern nu am făcut. Ne tot spun că se rezolvă, că au bani din fonduri europene. Spun că au contactat 3 firme și că se rezolvă. Dar din 12 iunie și până în prezent, apa are cam un metru adâncime la subsol. Nu se poate așa ceva. Sunt țânțari. Am făcut dezinsecție. Oamenii nu mai pot să stea acolo. Am făcut o adresă la Primărie, prin care am mai solicitat, să vină măcar să facă puțină curățenie în spațiul lor, cel de apărare anti-aeriană. Nu a venit nimeni, eu nu am văzut pe nimeni. Nu mai am la cine să apelez la Primărie. Nu știu ce să zic. Locatarii mă zăpăcesc pe mine cu telefoane, spun că nu iau măsuri. Le-am spus că fac tot ce pot. Am chemat vidanje să tragem apa, să facem cât de cât. Degeaba  tragem apa, pentru că vine din nou. Nu știu unde să mă mai duc. Din 2014 sunt președinte. Și blocul F10 are probleme la subsol, dar acolo e apa mai mică în comparație cu blocul M1. Am sunat și la telefonul cetățeanului, i-am pus și pe locatari să facă același lucru. Am zis că dacă vin sesizări din mai multe direcții, poate o să se rezolve ceva. S-a rezolvat ce s-a și văzut”, ne-a spus  Președintele Asociației numărul 17 din Brazda lui Novac.

În acest moment, singura speranță a craiovenilor care locuiesc în Blocul M1 stă în firmele ce se ocupă de reparații în zona lor. Este vorba despre ASOCIEREA SC DSE CONSULTING SRL – SC THERMAL PIPES SOLUTIONS SRL – SC UTALIM SA. Zona care trebuie reabilitată a fost deja preluată, iar lucrările au fost demarate în vecinătatea parcului Liceului Pedagogic.
„Compania de Apă Oltenia efectuează periodic desfundări și vidanjări ale canalizării blocului M1 de pe bulevardul Dacia, din municipiul Craiova. Reabilitarea rețelei de canalizare în zona blocului M1 a fost prevăzută, încă de la momentul întocmirii documentației, în cadrul „Proiectului regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată în județul Dolj, în perioada 2014-2020”, finanțarea fiind asigurată cu fonduri europene. Lucrarea se va executa în cadrul Contractului de Lucrări CL 01 – Reabilitare și extindere rețele de apă și canalizare în zona de Est a Municipiului Craiova”, ne-au spus reprezentanții Companiei de Apă Oltenia.

În acest moment, nu se știe o dată exactă la care vor putea începe lucrările la Blocul M1, iar acest lucru este principalul motiv de îngrijorare pentru locatari. În acel bloc sunt oameni care se văd nevoiți să-și țină copiii într-un miros greu de descris, printre țânțari și într-o umiditate în care abia că se poate respira. Oamenii speră să nu intre în iarnă cu aceste probleme și ca lucrările despre care se vorbește să nu fie doar cârpeli sau, mai rău, doar promisiuni.

Politica