Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Părinții obligați să stea acasă cu copiii care învață online ar putea primi 75% din salariul mediu brut

Publicat

pe

Premierul Florin Cîțu a anunțat că va aplica și în anul școlar 2021-2022 măsura acordării a 75% din salariul brut pentru părinții nevoiți să stea acasă cu copiii, în cazul în care școlile se închid și se trece la ore online.

”Vom reintrodcue această măsură pe perioada în care părinții trebuie să stea acasă cu copiii, dacă se închide scoala pe motiv de COVID. Vorbim de părinții care nu sunt în telemuncă și așa mai departe”, a declarat premierul.

Pe de altă parte, deja 17.600 de elevi și preșcolari fac școală online după ce în clasele sau grupele lor au fost confirmate cazuri de Covid.

De altfel, elevii din 13 localități care vineri aveau incidența de peste 6 la mie fac școala online, conform regulilor stabilite de ordinul comun ministerul Sănătății – ministerul Educației.

Cîțu a dat asigurări că există „resurse bugetare”.

Facilitatea acordării indemnizației de 75% din salariu părintelui care stă acasă în perioada în care grădinițele și școlile sunt închise a fost în vigoare până pe 30 iunie 2021

Dreptul părinților de a beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea copiilor, în situația limitării sau suspendării activităților didactice cu prezență efectivă a copiilor în școli, grădinițe și creșe, ca urmare a răspândirii noului coronavirus, era stabilit prin OUG 147/2020, modificată prin OUG 182/2020.

Potrivit acesteia, un părinte poate beneficia de zile libere plătite doar dacă celălalt părinte nu beneficiază de acest drept, iar ulterior măsura a putut fi aplicată și familiilor monoparentale.

Părinții care au copii până în 12 ani înscriși în sistemul de învățământ sau dacă au dizabilități și au vârsta până în 26 de ani, indiferent că sunt angajați la stat sau la privat, aveau dreptul să solicite zile libere plătite de către angajator, iar o parte din sume se decontau de la fondul de șomaj. Valoarea indemnizației era de 75 la sută din salariul brut, dar fără a depăși 75 la sută din salariul mediu utilizat în economie, scrie hotnews.ro

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.