joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

OMS recomandă dublarea taxelor pe alcool în Europa

Circa 10.700 de cazuri noi de cancer şi 4.850 de decese ar putea fi evitate anual, în Europa, printr-o dublare a taxelor actuale pe băuturi alcoolice, arată un studiu prezentat luni de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

„O creştere a texelor impuse băuturulor alcoolice este unul dintre cele mai bune răpsuri în vederea unei reduceri a numărului deceselor cauzate de cancer, cu un impact potenţial mare şi cu rezultate pozitive în toate ţările”, consideră agenţia ONU, potrivit News.ro.  

Nivelul actual al taxelor impuse băuturilor alcoolice rămâne „slab” în numeroase ţări din Europa, inclusiv în Uniunea Europeană (UE), unde creşterea lor ar urma să aibă unul dintre cele mai puternice rezultate, spun reprezentanţii OMS.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Rusia, Regatul Unit şi Germania sunt ţările care ar salva cel mai mare număr de vieţi prin impunerea acestei măsuri fiscale şi s-ar evita respectiv 725, 680 şi 525 de decese, potrivit acestei modelizări.  

Potrivit OMS, 1,4 milioane dintre cele 4,8 milioane de cazuri de cancer, înregistrate anual în Europa, dar şi 650.000 de decese au legătură cu consumul de alcool. Dintre acestea, specialiştii OMS estimează că 180.000 de cazuri şi 85.000 de morţi sunt cauzate în mod direct de consumul de alcool.  

Numărul vieţilor salvate de o dublare a taxelor ar viza cancerul la sân (1.000 de morţi pe an) şi cancerele colorectale (1.700).  

Consumul de alcool are o legătură cu şapte tipuri de cancer, şi anume la gură, la faringe, la esofag, colorectale, la ficat, la laringe şi de sân.

Preţul băuturilor alcoolice în întreaga UE a fost, anul trecut, de peste două ori şi jumătate mai mare în statul cu cele mai scumpe băuturi, Finlanda, decât în cel cu băuturile cele mai ieftine, Ungaria, arată datele publicate, în august, de Eurostat.

Potrivit sursei citate, dacă media europeană a preţului alcoolului este 100, cel mai scump alcool (băuturi spirtoase, vin şi bere) era în Finlanda (indice de 193), urmat de Irlanda (180) şi Suedia (166).  

La capătul opus, statele cu cea mai ieftină băutură pe piaţă (de peste două ori mai ieftină) erau Ungaria (cu un indice al nivelului preţurilor de 73) şi România (74), mai arată Eurostat.  

În 2019, preţul băuturilor alcoolice a fost cel mai scăzut în România (cu un indice al nivelului preţurilor de 76), urmată de Bulgaria (79) şi Ungaria (80).

Politica