miercuri, aprilie 17, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Autoritățile nu știu câți profesori au murit de COVID

De la începutul pandemiei au murit de COVID aproape 35 de mii de români și nu se știe câți dintre ei erau profesori. 

Ministerul Educației nu a centralizat numărul profesorilor care au murit de la începutul pandemiei. A recunoscut-o ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, într-o declarație dată pentru Școala 9, după publicarea unui tribut adus acestor cadre didactice care nu s-au mai întors la catedrele lor în acest an.

„Este un subiect greu. Nu avem date, recunosc că nu, dar poate ar fi un gest corect să ne interesăm. O să încercăm să furnizăm datele astea. Eu de obicei nu-mi pierd cuvinte, dar la astfel de subiecte…”, a spus ministrul educației pentru Școala 9.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Nu are o statistică nici cel mai mare sindicat – Federația Sindicatelor Libere din Învățământ – unde sunt înscriși 54% din totalul de  215 mii. Sindicatele oferă ajutoare financiare membrilor în caz de deces, dar recunosc că nu au făcut o centralizare la nivelul întregii țări să vadă câte familii au apelat la acest sprijin bănesc.

Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, crede că sistemul a pierdut mult din valoare odată cu dispariția acestor profesori. Mai ales că sistemul suferă de ani buni din cauza deficitului de personal.

„Sistemul este îmbătrânit. Avem 3.800 necalificați la care adăugăm câteva mii de pensionari, unii peste 68 de ani, adică și-au depășit și cei trei ani de la vârsta pensionării în care pot continua să lucreze la plata cu ora. Sunt pierderi imense pentru sistem”, a spus Simion Hancescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, potrivit libertatea.ro

Școala 9 a contactat în această săptămână 30 din cele 40 de inspectorate școlare care, de altfel, acordă salariile și prin urmare le apar în statistici când moare un angajat. Cu mici excepții, reprezentanții inspectoratelor au răspuns că nu știu numărul celor morți de COVID.



Politica