joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

682 de milioane de euro, bani europeni, alocați sistemul de urgență

Anul trecut în luna martie, la începutul pandemiei de coronavirus, Ministerul Fondurilor Europene și șeful DSU au semnat cea mai mare finanțare primită până acum de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. 682 de milioane de euro au fost aprobate de Comisia Europeană.

”Urmează să vină și alte elicoptere și avioane pe linia fondurilor europene, pe partea aviatică, elicopterele medii-grele și cele două avioane destinate urgențelor medicale, dar avem și pompierii, partea maritimă, und există foarte multe proiecte și unele s-au livrat, altele în curs de livrare și unele în curs de licitație”, a declarat Raed Arafat, șeful DSU.

Întrebat dacă aceste echipamente de ultimă generație fac diferența între viață și moarte, șeful DSU a răspuns: ”Eu cred că deja au făcut-o, pentru că multe dintre echipamentele folosite și din partea pompierilor și din partea aviației, toate au făcut diferența. Multe vieți au fost salvate deja cu ambulanțele livrate serviciului de ambulanță și SMURD-ului prin programul POR, toate au avut un rol major în sprijinirea echipelor medicale de urgență. Ultimele mașini de pompieri, sunt cele de pădure, și ați văzut că o parte din ele au fost în Grecia.”

Policlinica Buna Vestire Craiova

Arafat a mai spus că are un proiect cu elicopterele medii grele, unde licitația este pe ultima sută de metri. Este vorba de 6 elicoptere, din care 3 maritime, 3 uscat și vor asigura partea de căutare salvare pe zona mării, dar și în interiorul țării.

”Vorbim de elicoptere multi rol, care vo avea pe lângă capacitatea de 4 pacienți grav, o să poată participa la stingerea incendiilor de pădure și căutare salvare în caz că avem o navă care are probleme, avem o ambarcațiune care dispare, de care nu știm, pot să participe la acțiuni pe zona mării”, a spus șeful DSU.

De asemenea, potrivit acestuia, mai este un proiect cu două avioane noi pentru SMURD, partea medicală, cu o capacitate mai mare decât am avut până acum.

”Noi am avut doua avioane primite ca și donații, acum se iau două avioane identice, care au capacitatea de 2 pacienți de terapie intensivă pe avion, și fiecare avion va avea posibilitatea să transporte un nou născut, eventual în incubator, sau pacient chiar pe ecmo, pe plămân artificial, nu vorbim de ventilator care e un lucru clasic, ci vorbim de ecmo, care va fi o noutate asta. Aici licitația este aproape finalizată și urmează să se facă raportul final al licitației. Cam asta pe aviație”, spune Raed Arafat, potriivt Digi24.

Politica