miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Visul lui Cârțu, spulberat! Nu va fi VAR în Liga 1 nici în acest an!

Scenariul de la CSU Craiova – Sepsi 1-1, meci cu 3 gafe majore de arbitraj, se poate repeta la nesfârșit

Partida CSU Craiova – Sepsi, scor 1-1, a fost marcată de greșelile impardonabile ale brigăzii de arbitri. Ambele goluri au fost marcate din ofsaid, iar oltenii au beneficiat de un penalty, dictat în urma unui fault discutabil, ce s-a produs oricum în afara careului.
Deși au beneficiat de două dintre erorile arbitrilor, craiovenii au cerut introducerea cât mai rapidă a VAR-ului în Liga 1. Cel mai vocal a fost președintele Sorin Cârțu: „Am văzut și eu la pauză ambele faze de gol. Atât timp cât nu avem VAR, nici nu știi ce să mai spui, ce să mai susții. O să așteptăm iarna asta. Au promis că în play-off o să avem VAR. Trebuie să intrăm și noi în lumea fotbalului civilizat, unde rezultatul să nu mai fie comentat de nimeni.
Sunt niște arbitri care au intrat în instructaj. Nu știu, nu îi tragem noi la răspundere pe cei de la Federație. Acum când ne-am strâns toți… nu pot să își bată joc la nesfârșit. Mi s-a părut o partidă mult peste nivelul a ce se joacă în România. Era păcat să se fi stricat partida dacă o echipă era avantajată. Prima repriză s-a încheiat pe drept 1-1”.
Dorința lui Cârțu de a fi introdus VAR-ul din acest play-off nu se va împlini. Liga 1 va avea VAR abia din sezonul 2022-2023, așa cum explică Alexandru Deaconu, vicepreședintele Comisiei Centrale a Arbitrilor.
„Suntem în perioada de pregătire a arbitrilor, off-line. Perioada de pregătire s-a făcut la Cheile Grădiștei, în primăvară. Săptămâna trecută a venit aparatura iar de luni a început pregătirea la CCA. Arbitrii se familiarizează cu sistemul, cum funcționează, pe ce butoane să apese, cum să colaboreze cu operatorii. De acum, acești operatori fac parte din familia arbitrilor. Din acest moment, 10 luni va dura instructajul arbitrilor. Pentru că pregătirea se face în serie și nu paralel. E un proiect care necesită timp. Avem 50 de arbitri și conform FIFA fiecare arbitru trebuie să stea cel puțin o oră pentru a se familiariza cu sistemul”, a spus Deaconu, în cadrul unei conferințe de presă.

Politica