joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

VIDEO: Percheziții în Dolj și alte 6 județe privind frauda informatică și spălarea banilor!

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Biroul Teritorial Sibiu împreună cu ofițeri de poliție judiciară din cadrul BCCO Alba Iulia au efectuat astăzi, 16 septembrie, un număr de 13 percheziții domiciliare, pe raza județelor Sibiu, Vâlcea, Hunedoara, Dolj, Ilfov, Călărași și a municipiului București, pentru destructurarea unui grup infracțional organizat, specializat în fraudă informatică și spălarea banilor.

Această grupare de crimă organizată are ramificații transfrontaliere, potrivit polițiștilor care au mai efectuat percheziții și în data 11 noiembrie 2020. Din cercetările efectuate în cauză, până în prezent, se pare că membrii grupării au modificat conturi legitime de pe portaluri de comerț online, prin alterarea unor date personale ale titularilor, vizând în principal conturile bancare asociate, determinând astfel persoanele vătămate să expedieze sumele de bani aferente bunurilor promise/oferite spre vânzare, în conturi bancare controlate de către membrii grupării infracționale.

De asemenea, despre membrii grupării s-a stabilit că au postat anunțuri fictive pe site-uri internaționale specializate în vânzarea de autoturisme sau închirieri imobile, și, ulterior, au deschis sau intermediat deschiderea de conturi bancare necesare pentru transferul banilor proveniți din infracțiuni, atât în România, cât și în Marea Britanie și Italia, folosindu-se de documente de identitate falsificate.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Pe parcursul cercetărilor efectuate până la data de 11.11.2020, au fost identificate peste 2.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia și Italia.
Din analiza datelor rezultate în urma perchezițiilor informatice efectuate în cauză asupra sistemelor informatice ridicate cu prilejul acțiunii din data de 11.11.2020, a datelor obținute în urma ordinelor europene de anchetă întocmite de către procurorul de caz, precum și din investigațiile specifice efectuate în cauză de către polițiștii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalității Informatice, au fost identificați în cursul anului 2021, față de cei 12 membri identificați inițial, încă 14 noi membri ai grupării infracționale organizate”, potrivit unui comunicat de presă.

Pe parcursul cercetărilor efectuate în anul 2021, au fost identificate încă 3.000 de victime, în special din Germania, dar și din Finlanda, Olanda, Marea Britanie, Spania, Cehia, Norvegia, Polonia Italia și S.U.A., numărul total al acestora fiind de aproximativ 5.000 de persoane. Prejudiciul estimat în cauză se ridică la aproximativ 2.000.000 de euro.

În urma perchezițiilor, au fost ridicate sumele de 44.928 lei, 870 euro, 70 lire sterline, 4 laptopuri, 5 stick-uri de memorie, 8 pliculețe care conțin o substanță pulverulentă de culoare albă, 10 telefoane mobile, un card de memorie, o tabletă, 13 cartele SIM, o unitate tip desktop și 4 carduri bancare. La sediul DIICOT – Biroul Teritorial Sibiu, vor fi conduse, în vederea audierii, un număr de 6 persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Brigăzii de Intervenție Specială a Jandarmeriei și al echipelor de intervenție și acțiuni speciale din cadrul I.P.J. Sibiu, I.P.J. Argeș, I.P.J. Vâlcea, I.P.J. Olt, I.P.J. Dolj, I.P.J. Hunedoara. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.


„Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, notează sursa citată.

Politica