sâmbătă, aprilie 20, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Începutul școlii în Vâlcea. Clădiri fără autorizații sanitare, sau de siguranță la incendiu

Nici județul Vâlcea nu se abate de la un început de an școlar fără probleme. De la clădiri ale instituțiilor de învățământ, la școli aflate în reabilitare, dar și lipsa pazei în unele unități din mediul rural. Prefectul Sebastian Fârtat a vorbit despre cum se pot rezolva aceste situații.

Anul școlar a început și în județul Vâlcea cu anumite deficiențe. Ca și în alte județe, problemele sunt reprezentate în principal de infrastructură și autorizații. La startul noului an școlar 38 de clădiri ale instituțiilor de învățământ funcționează fără autorizații sanitare, iar 42 de unități nu au primit autorizații de securitate la incendiu, 32 dintre acestea având totuși aviz din partea pompierilor. Școala a început luni, în toate unitățile de învățământ din județul Vâlcea, indiferent de aceste deficiențe.

Singurele unități de învățământ care nu își vor relua activitatea sunt cele aflate în lucrări de reabilitare, elevii acestora urmând să fie relocați în alte spații. În această situație sunt următoarele unități de învățământ: Școala Gimnazială Stoenești – elevii vor învăța la structura Dobriceni; Liceul „Constantin Brâncoveanu”, Horezu, unde 10 săli de clasă din corpul B urmează să intre în reabilitare, iar clasele din acest corp vor fi mutate în corpul C al școlii; Școala Gimnazială Coltești, Alunu – elevii vor învăța la Școala Gimnazială Alunu; Școala Gimnazială Ușurei, Șușani – elevii vor învăța până la finalizarea lucrărilor de reabilitare la Școala Gimnazială Șușani; Școala Gimnazială Berbești – elevii vor fi relocați până la începerea semestrului II la Liceul Tehnologic „Petrache Poenaru”; Grădinița cu program prelungit Ostroveni – preșcolarii au fost mutați la Liceul Ferdinand I; Școala Gimnazială Prundeni – elevii din învățământul primar vor învăța la Școala Primară Călina, iar cei de gimnaziu la Școala Primară Bărbuceni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Prefectul Sebastian Fârtat a ținut să le atragă atenția tuturor reprezentanților instituțiilor abilitate că nu va accepta ca deschiderea școlilor să se facă fără ca elevii să aibă asigurat transportul, manuale și materiale de protecție împotriva SARS-CoV-2. El a solicitat totodată și reluarea controalelor în școlile fără autorizații, astfel ca până la începutul lunii viitoare să se găsească și soluțiile pentru obținerea acestora.
În ceea ce privește protecția unităților școlare, prefectul vâlcean a solicitat reprezentanților instituțiilor cu atribuții în asigurarea ordinii și liniștii publice să se pună de acord asupra unui grafic de patrulare în proximitatea unităților școlare zilnic, pentru descurajarea agresiunilor și a altor fapte care pun în pericol siguranța elevilor și a profesorilor. El a cerut, totodată, sprijin și din partea Consiliului Județean Vâlcea pentru asigurarea pazei școlilor din județ, în condițiile în care, în anul școlar trecut, potrivit datelor prezentate de IPJ Vâlcea, mai mult de jumătate dintre acestea (219) nu au avut niciun fel de pază, 14 neavând nici măcar gard împrejmuitor.

„Cele mai multe unități școlare fără pază sunt din mediul rural, în localități care abia își asigură din fondurile obținute din taxele și impozitele locale cheltuielile minime de funcționare. Nu cred însă că amendarea autorităților locale, care au obligația să asigure această pază, este o soluție. Trebuie găsită calea de mijloc pentru a le convinge să investească în protecția școlilor. O soluție ar fi și Consiliul Județean, care de altfel a avut și ideea, excelentă din punctul meu de vedere, să acorde sprijin financiar unităților de cult. Poate găsește soluții și pentru finanțarea investițiilor în protecția unităților școlare”, a transmis prefectul Sebastian Fârtat.

Reprezentantul Guvernului în Vâlcea a ținut să facă și un apel la cadrele didactice de a se vaccina împotriva COVID-19, la ora actuală aproximativ 52% din personalul didactic din județul Vâlcea fiind imunizat. Prefectul Sebastian Fârtat le-a solicitat atât reprezentanților IȘJ, cât și reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Vâlcea să desfășoare campanii de informare cu privire la beneficiile vaccinării în toate școlile din județ și cu precădere în acele unități școlare care au un număr mic de cadre didactice vaccinate.

Prezența fizică la ore, obligatorie

Totodată, anul școlar 2021-2022 a început cu prezența fizică pentru toți preșcolarii și elevii, fără scenarii de funcționare.
Orele de curs se vor desfășura, de asemenea, exclusiv cu prezența fizică atâta timp cât localitatea în care se află unitățile de învățământ va avea o rată de incidență cumulată a cazurilor noi de îmbolnăvire mai mică de 6/1.000 de locuitori.

În cazul în care incidența trece de 6/1.000 de locuitori, școlile vor trece la orele online, excepție făcând creșele, grădinițele și școlile cu învățământ special, care vor rămâne deschise indiferent de rata de infectare.
Pe parcursul desfășurării orelor față în față, se mențin măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Astfel, potrivit ordinului comun al ministrului Educației și cel al Sănătății de săptămâna trecută, școlarii și întregul personal din unitățile de învățământ trebuie să păstreze în continuare distanța fizică unii față de ceilalți, să-și dezinfecteze cât mai des mâinile și să poarte obligatoriu mască de protecție în spațiile închise din interiorul școlilor, mai puțin la orele de educație fizică și, în cazul elevilor din învățământul vocațional, la orele de studiu ale instrumentelor de suflat.
De asemenea, preșcolarii, indiferent de vârstă, nu vor purta mască de protecție, iar profesorii care predau în învățământul special pot purta în locul măștilor viziere care să le permită elevilor să le vadă mimica și gura.

Politica