joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

140 de ani de învățământ militar în Bănie, celebrați cu fast la Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”

Începutul noului an școlar aduce bucurie în sufletul elevilor, dornici să-și revadă colegii și profesorii, mai ales după mai bine de un an în care procesul de învățare a trecut în online.

La fel de multă bucurie s-a resimțit și în cadrul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova, dat fiind faptul că nou început de an școlar marchează o zi extrem de importantă – sărbătorirea a 140 de ani de învățământ militar în Bănie (1881-2021).

Zeci de elevi, dascăli și părinți au participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an școlar, dar și la celebrarea acestei zile semnificative pentru Craiova și pentru învățământul militar.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În prima parte a festivității, elevii, asistati de profesori, au introdus Drapelul de luptă în formație, orchestrați fiind de artiștii din cadrul Colegiului Național Militar. A urmat apoi decorarea Drapelului de luptă, sub coordonarea comandantului Colegiului.

Emoțiile au început să-și facă simțită prezența în momentul în care cuvântul a fost luat de colonelul Gheorghe Boboc, comandantul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimrescu”, care i-a întâmpinat căldură pe bobocii de anul acesta și i-a încurajat pe cei care sunt în an final să nu uite de ce au ales învățământul liceal militar.

„(…) Trăim astăzi un moment plin de încărcătură emoțională deosebită. Sărbătorim astăzi, odată cu deschiderea noului an școlar 2021-2022, 140 de ani de la punerea primei pietre de temelii a învățământului militar preuniversitar din Craiova. Astfel, la 1 septembrie 1881, se înființează în Cetatea Banilor Școala Fiilor de Militari. Ulterior, liceul a suferit diverse tansofărmări, cu înființări și reînfințări, până șa forma actuală dobândită pe 15 aprilie 2016 și anume Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu”.

Anul 2021 este un an deosebit de însemnat pentru colegiul nostru. Am sărbătorit 5 ani de la înființare în această primăvară, sărbătorim astăzi 140 de ani de tradiții militare și tot anul acesta am sărbători 200 de ani de la revoluția condusă de Tudor Vladimirescu, al cărui nume colegiul nostru îl poartă, eveniment marcat prin diverse activități și proiecte, chiar și în condițiile epidemiologice dificile.

Dragi elevi, începem astăzi un nou an școlar cu speranța că acesta se va desfășura în condiții cât mai aproape de normalitate, dar și pregătiți de a face face tuturor provocărilor care ne așteaptă. Stimați invitați, dragi părinți, bilanțul Colegiului Național Militar în anul 2020-2021 a fost unul pozitiv, astfel, la examenul de Bacalaureat promovabilitatea a fost de 100%, cu o medie generală de 8,67, Colegiul alăturându-se unor instituții de prestigiu preuniversitar de prestigiu din România.

Dovada pregătirii serioase a fost făcută și prin reușita absolvenților în urma susținerii examenelor de admitere în instituțiile de învățământ militar universitar, aceștia primind studenți în toate academiile prestigioase.

Profesionalismul, seriozitatea muncii corpului profesoral, alături de elevi, au făcut ca în panoplia Colegiului să fie primite premii și mențiuni internaționale și la nivel local, județean sau regional. Dotarea tehnică, asigurarea mijloacelor de învățământ și auxiliarelor didactice și asigurarea, la cele mai înalte standarde, a unui nou edificiu, contribuie la crearea condițiilor necesare pentru ca actul educațional să se desfășoare la parametrii cei mai înalți, iar rezultatele elevilor să fie pe măsură. Toate aceste realizări sunt rezultatul conjugării mai multor factori din școală și din afara lor și consider că este necesar să ne exprimăm gândurile de mulțumire și gratitudine față de ajutorul primit. (…)

Vă felicităm pe voi, dragi elevi, pe cei din anii mai mari pentru rezultatele din perioada precedentă care au avut faima Colegiului. Pe aceia care acum ați pășit pe poarta școlii, vă felicit pentru modul cum v-ați pregătit pentru a face față acestor pași. Tuturor vă dorim succes în noul an școlar care începe, plin de proiecte și de speranță. Vă asigurăm că vom depune toate eforturile pentru a îndeplini aceste proiecte și pentru a menține școala noastră în rândul unităților școlare de elită.

În încheiere, la ceas aniversar, se cuvine să ne aducem aminte și de cei care și-au desfășurat activitatea în instituțiile predecesoare: Școala Fiilor de Militari, Gimnaziul Fiilor Militar, Liceul Militar DA Sturza sau Liceul Militar „Tudor Vladimirescu” și să le mulțumim pentru moștenirea valoroasă pe care au lăsat-o și dumneavoastră care mențineți aprinsă flacăra pandurilor olteni”, a transmis comandantul Colegiului Militar Național „Tudor Vladimirescu”.

Lacrimi în ochi și curaj pentru elevii militari

Totodată, sentimente de copleșire au venit și din partea elevilor, atât de la cei care abia au pășit în liceu, cât și din partea celor care se află în an final. Elevii au un drum lung de parcurs, o cursă dificilă la care s-au înscris cu lacrimi în ochi, dar și cu devotament că vor avea parte de o carieră militară excepțională.

Diana Neguț, elev plutonier adjutant, reprezentantul elevilor de clasa a X-a, a XI-a și a XII-a și-a încurajat colegii și le-a mulțumit tuturor cadrelor didactice și militare care fac parte din procesul de învățare.

„În fiecare an, septembrie deschide porțile unui nou început. Este momentul în care se pun în balanță speranțe, se desăvârșesc idealuri și se împărtășesc emoții. Ne aflăm astăzi la începutul unui drum comun, pășim pe o nouă treaptă spre un ideal ce sădește în sufletele noastre dorințe de a ne consolida cunoștințele, de a ne pune eforturile spre perfecționarea pregătirii intelectuale și obținerea unor rezultate care să ne dea satisfacție reușitei.

Dragi boboci, vă încearcă astăzi aceleași emoții pe care le-am trăit și noi când eram asemenea vouă. Sentimentele resimțite par acum greu de depășit, însă noi, colegii mai mari, vă urăm bun venit și vă asigurăm că vom învinge împreună nesiguranța acestui început, oferindu-vă sprijinul și căldura familiei Colegiului Național Militar <<Tudor Vladimirescu>>”, a spus Diana Neguț, elev plutonier adjutant, reprezentul elevilor de clasa a X-a, a XI-a și a XII-a.

Pentru elevii de clasa a IX-a luat cuvântul  Andrei Robert Vlad, absolvent al Colegiului Național „Ion Minulescu” din Slatina, elevul care a intrat cu cea mai mare medie anul acesta la Colegiul Național Militar din Bănie.

„Noi, bobocii, deschide astăzi porțile unui nou început în fața necunoscutului, cu emoții dar și cu determinarea că vom reuși să depășim toate obstacolele. Astăzi s-au deschis pentru noi, bobocii, nu numai porțile colegiului militar la care am visat că ne vom forma, ci și perspectivele unei cariere militare de excepție, dar mai ales porțile unei familii, familia vladimireștilor.

Ținuta morală a colegilor noștri, primirea călduroasă ce ne-a fost oferită și sprijinul oferit ne fac să dăm dovadă de perseverență, astfel încât să fim demni de statutul de elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”.

Simtatele cadre didactice și militare ne vor însoți de-a lungul celor patru ani de studiu cu profesionalism și răbdare în calitate de părinți adoptivi, mentori și îndrumători. Vă rugăm să nu interpretați lacrimile noastre ca pe o slăbiciune, ele sunt expresia sentimentului de nou, de nerecunoscut.

Dragi colegi mai mari, vă mulțumim în mod deosebit pentru felul în care am fost primiți în marea familie a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” și vă mulțumim că am găsit în voi adevărați camarazi  care ne vor fi alături în vremuri mai grele.

Vă mulțumim tuturor că sunteți alături de noi, împărtășind acest moment frumos din viața noastră. Mulțumim părinților, conducerii liceului, profesilor și instructorilor, colegilor mai mari pentru căldura oferită și calea deschisă spre atingerea idealului nostru”, este mesajul transmis de reprezentanții elevilor din clasa a IX-a.

A urmat apoi rostirea legământului de către elevii claselor a IX-a, fiind precedată de rostirea imnului Colegiului și momentul de rugăciune al preoților militari.

Mulțumirea și răsplătirea mentorilor și a tuturor cadrelor militare implicate în desfășurarea procesului de învățământ din cadrul Colegiului Național Militar din Bănie a fost transpusă în conferirea emblemelor de onoare și de merit. Astfel, de la comandantul Colegiului, la profesori și autorități publice județene, au primit diverse distincții care reprezintă gratitudinea manifestată de instituția Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”.

Ulterior acestui moment, a luat cuvântul generalul locotenent Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, care a punctat performanețe absolvenților de liceul militar și investițiile care se pregătesc pentru acest sector școlar.

„Nu sunt prima dată la Craiova sau în acest Colegiu, dar am ținut să fim împreună și astăzi pentru că este un moment deosebit pentru fiecare dintre dumneavoastră, fiind un moment plin de semnificație. Sărbătorim 140 de ani de tradiție pentru Colegiul Național Militar „Tudor Vladimrescu” și deschiderea anului de învățământ 2021-2022.

Țin să vă felicit pentru tradiția deosebită și să-mi exprim convingerea că veți onora această tradiție și în noul an de învățământ prin rezultatele dumneavoastră, prin munca și atitudinea dumneavoastră.

Suntem cu toții conștienți că educația este bunul cel mai de preț și cea mai rentabilă investiție pe care o națiune o poate face pentru a-și asigura viitorul. În acest context, unul dintre obiectivele Statului Major al Apărării este de a moderniza întreaga paletă a învățământului militar și pentru a asigura Armatei României permanent o resursă umană înalt calificată. Dragi elevi, sunteți angajați pe drumul frumos și dificil al carierei militare pe care vi-l doresc cu mult succes. Iar acum, pășiți pe cel mai frumos drum al vieții, cel liceal.

Ca absolvent al unui liceu militar, pot să afirm că voi sunteți cei ce veți adăuga valoare și savoare acestui drum al vieții. Stă în puterea voastră să aveți un an de liceu militar care în timp se va transforma în puternice amintiri ale vieții

La începutul acestui an școlar vă transmit să vă creșteți așteptările față de voi înșivă, să dați motive de mândrie părinților și celor care v-au format în cei patru ani de învățământ militar. Tuturor, vă doresc succese, sănătate, putere de muncă și performanțe școlare”  a conchis generalul locotenent Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării.

Dezvelirea statuii lui Tudor Vladimirescu, moment plin de emoție

Ultima parte a ceremoniei de deschidere de an școlar a fost reprezentată de dezvelirea statuii lui Tudor Vladimirescu,  statuie donată de Asociația Excelsior pentru Excelență în Educație.

Statuia a fost dezvelită de locotenentul general Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării și colonelul Gheorghe Boboc, comandantul Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu”. Statueta a fost realizată de artistul Daniel Petria, prezent și el la evenimentul de luni. Daniel Petria este absolvent al Universității Naționale de Arte București, Secția Sculptură, originar din Râmnicu Vâlcea, care are drept segment de activitate sculptură figurativă pe care o interpretează în mod propriu.

Totodată, preoții Colegiului Național Militar au binecuvântat statuia cu bustul pandurului Tudor Vladimirescu.

Finalul dublei festivități de luni a fost dat de defilarea tuturor elevilor din liceu, în frunte cu câte un reprezentant.

Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” din Craiova a fost înființat în anul 2016 și de atunci pregătește, la cel mai înalt nivel, elevi care au ales să îmbine învățământul de calitate cu pregătirea militară. Dascăli de excepție din Craiova și mentori asigură tot sprijinul elevilor din cadrul liceului.

Colegiul Național Militar din Bănie beneficiază de tot suportul logistic și didactic, având săli speciale de învățământ, lectură, o bază sportivă performantă, dar și un cămin călduros, care îi găzduiește pe elevi pe parcursul anilor de învățământ. De asemenea, instituția dispune de mai multe autocare, cu ajutorul cărora elevii sunt transportați către diverse locuri în care sunt desfășurate activități din programa școlară.

La festivitatea de deschidere a Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” a participat și președintele Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile. Acesta a fost onorat cu una dintre distincțiile oferite de unitatea școlară care marchează 140 de ani de la înființarea învățământului militar în Bănie.

„În prima zi de școală, am fost alături de cei 460 elevi ai Colegiului Național Militar „Tudor Vladimirescu” , din Craiova. Pentru ei, ceremonia de început de an școlar a avut o triplă semnificație. Astăzi s-au împlinit 140 de ani de învățământ militar în Craiova, precum și cinci ani de la înființarea Colegiului Militar „Tudor Vladimirescu”.

Cu această ocazie, am fost onorat să primesc, din partea reprezentanților școlii, o distincție specială, dedicată aniversării celor 14 decenii de la înființarea primei școli militare din Craiova. Întregul eveniment a fost unul solemn și emoționant. Elevii claselor a IX-a și-au rostit legământul specific școlilor militare în prezența părinților, a înalților oficiali ai armatei și ai invitaților.Atât lor, cât și tuturor celor care au pășit astăzi pragul unităților de învățământ, le doresc mult succes în anul școlar care tocmai a început!”, este mesajul transmis de președintele Consiliului Județean Dolj.

Totodată, la festivitate a participat și prefectul județului Dolj, Nicușor Roșca.

Politica