joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Elevii, pregătiți pentru noul an școlar. Autoritățile?

Anul școlar pare că a prins județul Dolj, pe alocuri, nepregătit. De la clădiri ale instituțiilor de învățământ care iau startul cursurilor fără autorizații sanitare, la un întreg oraș care își desfășoară cursurile doar online și până la festivități restrânse la care rudele pot participa doar făcând dovada vaccinării.

Deșii elevi sunt pregătiți pentru începutul de an școlar, în județul Dolj încă există unități de învățământ care funcționează fără autorizații sanitare. Mai exact, 46 de clădiri nu au primit autorizație sanitară de funcționare până la data începerii cursurilor. Acestea, fie nu sunt racordate la rețeaua de alimentare cu apă potabilă, fie grupurile sanitare sunt în curte, de canalizare nu poate fi vorba sau, mai rău, clădirile necesită ample reparații la pereți, acoperișuri și chiar fundații, după cum a precizat, pentru Jurnalul Olteniei, Iuliana Manea, directorul DSP Dolj.
Printre aceste instituții se regăsesc: Școala din Zănoaga, Școala Gimnazială Sadova, Școala Gimnazială Pielești, Școala din Desa, sau structuri ale acestora și alte localități precum Nedeia, Gighera, Valea Stanciului, sau Gângiova, unde există fie școli fie grădinițe care funcționează fără autorizații. În afară de cele sanitare, zeci de școli sunt și fără autorizație de securitate la incendiu, pentru că nu au depus dosarele în acest sens. Atât reprezentanții DSP Dolj cât și cei ai ISJ Dolj au promis că vor transmite informații detaliate despre școlile cu probleme. Rămâne de văzut dacă va fi sancționat cineva pentru nereguli.

Bechetul face cursuri online
Cu sau fără autorizații, școlile se deschid astăzi pentru elevii doljeni. Mai puțin pentru cei din Bechet. Aceștia vor face cursurile online din cauza numărului mare de cazuri de Coronavirus. Orașul de la Dunăre a ajuns la pragul de 8 infectări la mia de locuitori, astfel că elevii de aici vor începe cursurile în format online, a anunțat, la predarea mandatului, inspectorul Alexandru Gîdăr. Se pare că doar grădinițele vor funcționa în format normal, cunoscut fiind faptul că și la o rată mai mare de 6 cazuri la mia de locuitori, activitățile se desfășoară în unități.
„La Bechet începem cu stângul, din păcate. Am tot sperat ca rata să scadă, dar nu putem vorbi despre acest lucru. Este deja peste 8, motiv pentru care nu putem da verde pentru începerea școlii în format fizic. Preșcolarii vor face activități față în față, elevii vor începe cursuri online”, a precizat fostul Inspector General al ISJ Dolj.
Dacă unitățile care nu au primit autorizații pot funcționa liniștite, există și unități care nu-și vor deschide porțile pentru a-i primi pe elevi în prima zi de școală pentru că au loc, în cazul acestora, ample lucrări de reabilitare. În această situație se găsesc: Liceul Filiași, Școala Gimnazială Segarcea sau Colegiul „Carol I” din Craiova.
„Am fost nevoiți să găsim soluții în privința corpurilor de clădire, am mutat activitatea și elevii vor merge fizic la ore, dar în alte incinte”, a completat Alexandru Gîdăr.
Cu toate acestea, mai sunt instituții care nu au finalizat igienizarea, dar au dat asigurări că până luni va fi totul gata. Acolo unde se fac reparații, sunt și școli care nu le-au finalizat și nici nu o vor face până luni. Din păcate, vor fi situații când cei mici se vor întoarce printre schele, muncitori și vopseluri.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Festivități restrânse și nevoia vaccinării în școli
Festivitățile de început de an școlar vor fi făcute după mai multe reguli. În unele școli, părinții care vor să ia parte la festivități o pot face doar cu certificat de vaccinare sau test Covid. În altele, pot participa, în curtea școlii, dar purtarea măștii este obligatorie.
Fostul Inspector General al ISJ Dolj a ținut să amintească recomandarea Ministerului Educației în privința festivităților de începere a anului școlar, care nu ar trebui să dureze mai mult de o oră și jumătate, ba chiar la recomandarea fostului Inspector ISJ, să fie de maximum o oră, iar rudele elevilor să participe în număr restrâns.

„Avem o recomandare a Ministerului Educației ca aceste festivități să se desfășoare în spațiile deschise, ca și până acum. Aceste activități se vor desfășura pe parcursul a maxim o oră și jumătate. I-am rugat pe directori să nu meargă chiar la o oră și jumătate, ci la o oră. Este deosebită revederea și cunoașterea învățătorului și din acest motiv vrem ca activitățile să fie dedicate în principal celor din ani primari. Prezența părinților și a bunicilor vrem să fie cât mai restrânsă pentru a ne proteja pe noi, pe toți”, a adăugat Alexandru Gîdăr.
Totodată, fostul Inspector General a subliniat faptul că numărul cadrelor didactice vaccinate este unul de lăudat în raport cu alte categorii profesionale. La nivelul județului Dolj,  60% dintre profesori și 645 de elevi au fost vaccinați până la acest moment, fostul Inspector General menționând și nevoia de a fi create centre de vaccinare în interiorul instituțiilor de învățământ, așa cum au propus, de altfel, Ministrului  Educației și cel al Sănătății.

„La acest moment, din datele noastre, peste 60% dintre profesorii din județul Dolj au fost vaccinați. Nu vrem să ne lăudăm, dar față de alte categorii profesionale este un procent destul de însemnat. De asemenea avem 645 de elevi vaccinați fiind administrate 1.286 de doze dintr-un număr de 35.000 de elevi. Așa cum știți și dumneavoastră, a fost dat un ordin comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății, în care se crează această facilitate nouă și anume de a se înființa centre de vaccinare în fiecare unitate de învățământ, unde avem cadre medicale și personal de specialitate, sau caravane, centre mobile care să meargă dintr-o comunitate în alta. În special în mediul rural”, a declarat fostul Inspector General, Alexandru Gîdăr.

Dacă până la începutul pandemiei, existau discuții despre cât de pregătiți sunt elevii și părinții pentru începerea anului școlar, se pare, mai nou, că aceeași întrebare o pot pune acum atât elevii cât și părinții acestora, în privința autorităților responsabile din învățământ și domeniul sanitar.

Politica