Proiectil explozibil găsit de un cioban în Brebeni

Un cioban din Brebeni a găsit, vineri, un proiectil explozibil pe raza localității, anunțând imediat autoritățile. La fața locului au ajuns specialiștii pirotehnici din cadrul ISU Olt, care au constatat că obiectul datează din perioada celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Matei Basarab” al județului Olt a intervenit astăzi, zona comunei Brebeni, pentru asanarea teritoriului de muniția rămasă neexplodată. 

Un cioban a observat un element de muniție și a anunțat evenimentul la Numărul Unic 112. 

Specialiștii pirotehnicieni au identificat, ridicat, transportat și depozitat, în vederea distrugerii un proiectil exploziv, calibrul 76 de milimetri, provenit, cel mai probabil, din Al Doilea Război Mondial. Proiectilul avea focosul activ, era tras prin gura de foc și neexplodat.

Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente nedorite, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al județului Olt reaminteşte cetăţenilor faptul că, în cazul descoperirii elementelor de muniţie trebuie să apeleze de urgenţă numărul unic 112, semnalând descoperirea acestora şi să asigure securitatea locului respectiv până la sosirea echipajului pirotehnic.

De asemenea, se interzice:

– ridicarea, transportul şi introducerea muniţiilor în încăperi sau locuinţe;

– comercializarea acestora prin agenţii de colectare a deşeurilor feroase şi neferoase;

– lovirea sau mişcarea muniţiilor găsite în pământ sau la suprafaţă;

– introducerea muniţiilor în foc;

– topirea elementelor metalice ale muniţiilor;

– tăierea muniţiilor cu ferăstrăul, scule electrice sau prin sudură;

– folosirea muniţiilor pentru improvizarea diferitelor unelte;

– demontarea focoaselor sau a altor elemente componente;

– folosirea, pentru joacă, de către copii, a unor muniţii, cum sunt: grenadele, proiectilele şi focoasele sau alte elemente din componenţa acestora”, potrivit ISU Olt.

Populare

Recomandări