Conecteaza-te cu noi

Actualitate

Dolj: 9 focare active de pestă porcină africană!

Publicat

pe

Focarele de pestă porcină africană (PPA) se înmulțesc în Dolj unde, potrivit Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA), pe raza județului sunt declarate un număr de 9 focare active.

Mai exact: unul la mistreț împuscat în pădurea Dâlga și 8 focare la porci domestici în exploatații non profesionale, astfel: 6 focare în localitatea Băilești; un focar în localitatea Răcarii de Sus; un focar în localitatea Ișalnița. Porci afectați: 134 capete, din care 108 uciși de urgență și 26 morți. De la începutul bolii, din 2019, și până în prezent, în județul Dolj au fost stinse 351 focare de PPA în 102 localități, spun reprezentanții DSVSA Dolj. Au fost neutralizați prin metoda alternativă de îngropare 676 de porci morți; 4052 porci uciși în focare și 5175 porci uciși preventiv în exploatații non profesionale . În exploatațiile comerciale au fost uciși de urgență 30078 capete porci și au murit 101 capete, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Boala a fost confirmată la 80 mistreți (40 morți și 40 vânați), în fondurile cinegetice. DSVSA DOLJ solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri:

• pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate;

• nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole înveciate cu mediul silvatic;

• este recomandat că pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustic sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar;

• creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici;

• nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne;

• nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit;

• vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA Dolj despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, dar virusul are un impact dezastruos la nivel economic și social.

Continue Reading

© 2021. Toate drepturile rezervate.