CNCAV: În situații speciale, poate fi administrată a doua doză din alt tip de vaccin decât prima, pe baza unei recomandări medicale

Comitetul național de coordonare a campaniei de vaccinare (CNCAV) precizează că, în situaţii speciale, la administrarea celei de a doua doze de vaccin este permisă utilizarea unui alt tip de ser decât la prima doză, pe baza unei recomandări medicale atestate printr-un document medical.

”Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin, față de cel administrat la prima doză, atunci când există o recomandare medicală atestată printr-un document medical (bilet de externare, scrisoare medicală, adeverință medicală) și asumată de un medic cu drept de liberă practică”, se arată în documentul CNCAV.

Comitetul menționează că este important ca schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 să se realizeze cu același tip de vaccin, conform autorizării emise de EMA. Pot exista, însă, și situații speciale în care se impune administrarea unui alt tip de vaccin fabricat după o tehnologie diferită:

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită
Pentru vaccinul Moderna:
• Șoc anafilactic;
• Miocardită/pericardită
Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :
• Șoc anafilactic;
• Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
• Sindrom de extravazare capilară

De asemenea, CNCAV amintește că vaccinarea împotriva COVID-19 este indicată tuturor persoanelor începând cu vârsta
de 12 ani, inclusiv femeilor gravide, care alăptează sau care intenționează să rămână însărcinate.

Vaccinurile împotriva COVID-19 pot fi administrate simultan sau la orice interval de timp cu alt produs din Programul Național de Vaccinare (PNV) destinat copiilor și grupelor populaționale aflate la risc (vaccinarea antigripală, vaccinarea anti-HPV), profilaxia tetanosului sau alte produse vaccinale care dețin autorizație de punere pe piață în România. Administrarea acestora se poate realiza în depline condiții de siguranță, atât persoanelor care au primit doza 1, cât și doza 2 de vaccin anti COVID-19, mai precizează CNCAV.

Populare

Recomandări