joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cristi Dinu, craioveanul din noua echipă de fotbal a românilor din Anglia

Cristi Dinu are 24 de ani, este din Craiova și a făcut junioratul la Gaz Metan CFR Craiova, formație unde a fost coleg cu Alexandru Mitriță. A jucat acolo 4 ani, apoi a evoluat pentru mai multe echipe din județul Gorj. Acum, tânărul craiovean a fost legitimat la un club de fotbal din Anglia și s-a înhămat la un proiect nou, fiind de acord să joace pentru o echipă înființată recent.
Este vorba despre echipa FC PRO România, proiect început în orașul Basildon, din Anglia, la inițiativa antrenorului Eduard Ciulin.  Este o echipă formată exclusiv din jucători din România și din Republica Moldova, iar craioveanul Cristi Dinu a fost legitimat acolo chiar în ultima clipă.
„În Anglia am mai jucat la o echipă de români. Am fost la FC România, un sezon. M-am mutat din acel oraș și am fost nevoit să plec și de la echipă. Fotbalul din România nu poate fi comparat cu cel din Anglia. Nu oricine se acomodează în Anglia. Aici sunt terenuri foarte bune. În Liga a 8-a sunt stadioane cum sunt la noi în Liga 1, la unele echipe. Suporterii englezi sunt îndrăgostiți de fotbal, este sportul numărul 1 în Anglia. Aici, în Basildon, suntem foarte mulți români. Antrenorul nostru a vrut să ne ajute, să facem un grup bun și să fim competitivi în liga englezilor”, a spus jucătorul craiovean.
Dinu este încântat de grupul pe care l-a găsit la FC PRO România. Atacantul nu își face griji pentru duelurile cu fundașii englezi, pentru că știe ce poate și are încredere în capacitățile colegilor săi.
„M-am cunoscut cu noii mei colegi. Am făcut și un antrenament împreună, înainte de prezentare. Avem un antrenor profesionist, cu licență PRO. Eu pot să joc pe orice poziție din ofensivă, sunt dreptaci și mi-am ales numărul 7. Fundașii din Anglia sunt foarte puternici. Nu este neapărat o problemă pentru noi. Noi suntem mult mai rapizi. Englezii, cel puțin în diviziile inferioare, nu sunt mai talentați decât românii. Cred că englezii dacă ar pleca din România, din Liga a 4-a, nu ar reuși prea multe. Nu îi dă tehnica afară din casă. Am 24 de ani, sunt încă tânăr”, a mai spus fotbalistul.
Cristi Dinu este conștient de posibilitățile pe care le are în fotbalul din Anglia. Ambiția și talentul pot face diferența în orice moment. Ține cu ambele echipe din Craiova și îl vede pe Marius Constantin drept unul dintre cei mai buni fundași din Liga 1.
„În acest proiect ne vor putea urmări mulți căutători de talente. Poate vom avea noroc și, dacă vom fi buni, putem prinde un transfer într-o ligă superioară. Dacă prinzi un transfer, în Liga a 4-a sau a 3-a, la 28-29 de ani, nu e deloc târziu. Avem mulți oameni care sunt lângă noi, oameni de afaceri din zona noastră, români. Eu țin cu Craiova, cu ambele echipe. Am prieteni la ambele echipe. Din fotbalul mondial îl am ca model pe Cristiano Ronaldo, iar din România îl apreciez foarte mult pe Constantin Budescu. Mi-a plăcut și Sânmărtean. Îmi plac jucătorii tehnici. Cred că Marius Constantin de la Craiova ar fi cel mai dificil adversar pe care l-aș putea întâlni într-o defensivă din România”, a mai spus Cristi Dinu.

FC PRO România, șansa românilor din Basildon
Antrenorul echipei, Eduard Ciulin, are licență PRO, lucru cu care nu toți antrenorii din Liga 1 a României se pot lăuda. Tehnicianul a început acest drum pentru a ajuta comunitatea de români din Basildon, iar totul a plecat de la un simplu anunț pe rețelele sociale.
„Ideea mi-a venit văzând toți românii din zonă. Când jucau la o echipă din Anglia nu îi băga nimeni în seamă. Mergeau la antrenamente și nu jucau, fiind talentați. M-a pus pe gânduri acest lucru. Am făcut un anunț pe un grup de Facebook. Suntem o comunitate mare de români în Basildon. Am vrut să văd ce impact are mesajul meu. În aproape 3 zile am avut lotul făcut. Oamenii de afaceri din oraș vor să lucreze cu noi. Avem deja un sponsor principal, care ne-a asigurat 80% din cheltuieli. Am vrut să fac acest proiect 100% românesc, din toate punctele de vedere. Când spun românesc mă refer și la Republica Moldova. Eu am zis că vreau fonduri doar de la români. Mai este o echipă de români în Anglia, FC România, dar ei au câțiva jucători români. Eu am licență PRO, știu că în România unii antrenori nu au, în Liga 1. Eu nu pot să zic faptul că antrenorii sunt vinovați pentru faptul că nu au licența. Eu am stat aproape 4 ani și jumătate pentru licența PRO, în Spania. Este nevoie de bani și cel mai greu e că nu poți să muncești în paralel. Uneori te întrebi dacă se merită, dar este riscul antrenorului, pe care trebuie să ți-l asumi. Am vrut să învăț”, ne-a explicat tehnicianul.
Eduard Ciulin a lucrat în ligile inferioare din Spania, dar a antrenat și în România, la Sporting Vaslui. Tehnicianul este ambițios și speră ca într-o zi să revină în țara lui și să demonstreze că poate antrena la nivel înalt.
„Am antrenat în Spania, la toate categoriile de juniori. Am lucrat mult în Malaga. Un fost fotbalist de la FC Barcelona, atunci când a văzut rezultatele mele, m-a chemat în divizia C, din Spania, să antrenez cu el. Am lucrat cu el, iar apoi am mers în România, la Sporting Vaslui. Nu era ce îmi doream eu. M-am reorientat spre Anglia. Aici nimeni nu mă cunoștea, mă simțeam bine. Îmi vedeam de treaba mea. Îmi doresc ca pe viitor să antrenez în România. Știu că pot și vreau să demonstrez că se poate. Vreau un proiect serios, unde să muncesc. Presiunea este mare. Văd cluburile din România că nu oferă timp. E nevoie de răbdare pentru rezultate. Am și jucat fotbal, în divizia C, în România și în ligile inferioare din Spania. Eu vin din teren, am multă iarbă în adidași”, a mai spus Ciulin.
Chiar dacă formația pe care o conduce va pleca din ultima ligă, Ciulin nu se teme de competiție. Tehnicianul român este un fan al sistemului 4-4-2, dar spune că implementarea unui stil de joc ține foarte mult de fotbaliștii pe care îi ai la dispoziție. Cel mai probabil, la FC PRO România va folosi sistemul 4-3-3.
„Am un grup extraordinar de jucători la PRO România. Vreau să fac grupe de copii și juniori în Basildon. Va fi următorul pas. Mă voi axa numai pe români. Echipa noastră pleacă de la 0, din ultima Ligă. Nu ne-am fixat obiective legate de promovări consecutive. Vrem să stăm cu picioarele pe pământ. Mie îmi place să văd prima dată terenul, ca să știu ce voi juca. Am găsit aici oameni extraordinari. I-am explicat și lui Cristi Dinu că vreau să revalorizez jucătorii români. Dinu este unul dintre cei mai valoroși jucători de la clubul nostru. A ajuns la noi pe ultima sută de metri. Am făcut o prezentare pe care nu o vezi în diviziile inferioare din România. L-am trezit din somn pe Cristi și l-am chemat la echipă. L-am întrebat dacă e pregătit și a venit. Vrea să pună suflet în acest proiect. Îmi place foarte mult sistemul 4-4-2, am avut ocazia să studiez acest sistem. Sunt unele lucruri mici, pe care mulți nu le bagă în seamă. Eu, totuși, mă adaptez la ceea ce am. Am făcut un meci școală cu băieții mei și am jucat 4-3-3. Trebuie să te adaptezi la jucătorii pe care îi ai. Eu trebuie să mă modelez după jucători și ei după cerințele mele”, spune managerul de la FC PRO România, care a dezvăluit că ținea cu Steaua în copilărie și că îl apreciază foarte mult pe Edi Iordănescu: „Ca să fiu sincer, îl apreciez pe Edi Iordănescu. Este un adevărat învățător. Știe să vorbească pe limba fotbaliștilor. Când eram copil, când pierdea Steaua plângeam, nici nu mâncam. Știam echipa din somn. Știam echipa națională tot la fel. Acum s-a pierdut identitatea. Sunt atâtea schimbări, e atâta haos. Înainte băteam Malta și Feroe detașat. Urmăresc fotbalul din Craiova. Am respectat Universitatea și oltenii, datorită iubirii lor pentru fotbal. Acum s-a pierdut logica în fotbalul românesc”, susține antrenorul.
Eduard Ciulin vrea să producă jucători pentru fotbalul românesc, pe care Federația Română de Fotbal să îi urmărească.
„În Anglia jocul este mult mai dur. Eu cred că o echipă din Liga a 4-a din România se poate lupta în Liga a 10-a de aici. Aici se joacă numai pe sus. Eu m-am înconjurat aici numai de jucători tehnici, pentru a putea să jucăm pe jos. Sunt conștient că vor fi meciuri în care vom câștiga la limită. Vom fi dominați la jocul pe sus. Băieții mei nu vor intra în clinciuri, pentru că mulți dintre ei lucrează, au familii, copii. Noi la antrenamente exersăm jocul rapid, din două-trei atingeri maxim. Va fi complicat pentru noi, dar am încredere în echipa mea. Vreau să aduc la echipa mea orice român talentat. Sunt un antrenor care iubește disciplina. Nu permit ca jucătorii mei să vorbească urât între ei, cu adversarii sau cu arbitrul. Sunt foarte strict din acest punct de vedere. Vreau jucători cu o mentalitate curată, dispuși la efort și talentați, așa cum sunt băieții mei. Vreau să promovez jucători români, să invit căutătorii de talente de la FRF. Am lansat un mesaj către toate cluburile de fotbal din Londra, să ne unim, și să atragem atenția Federației Române de Fotbal, pentru a ne promova jucătorii”, a mai spus antrenorul.
FC PRO România va disputa primul meci duminică. Românii strânși de Eduard Ciulin în jurul său au șansa să prindă un start pozitiv și să-i demonstreze antrenorului că nu a greșit când a început acest proiect.

Politica