vineri, martie 29, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Excavări pe DX Craiova – Pitești

Lucrările la Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești sunt în plină desfășurare, mai puțin între kilometrul 6 și 7. În acea zonă este un sit arheologic, iar muncitorii nu pot activa acolo până nu se termină toate investigațiile.

„În momentul de față lucrăm la porțiunea de la -500 până la nodul rutier de la Centura Nord a Craiovei. Facem terasamente, zid de sprijin și lucrăm la structura de la kilometrul 0. De la kilometrul 0, până la km 0,800, facem excavație. Podețele sunt terminate și mâine ridicăm grinzi. De la km 3 până la kilometrul 5 se lucrează la excavație. De la 6 până la 7 este un sit arheologic și nu putem face nimic până nu se termină. De la kilometrul 7 până la 8 se lucrează la terasament. De la 8 până la 12 a fost pus un strat de balast peste tot. De la kilometrul 12 până la 14 se lucrează la stratul de balast”, spune Davide Pes, director adjunct de proiect.
În urmă cu o lună, peste 320 de persoane și 190 de utilaje au început să fie prezente zilnic pe șantierul tronsonului 1 al Drumului Expres Craiova – Pitești. În debutul lunii august, lucrările au trecut pragul de 30% din total, ajungând la un nivel mai avansat în momentul de față.

Tronsonul 1 Craiova – Balș al DX 12 Craiova – Pitești se întinde pe o lungime de 17,7 km, valoarea acestuia fiind de 358 milioane lei (fără TVA). Contractul de execuție a fost semnat în decembrie 2018, iar lucrările au fost începute parțial la finalul anului 2019, fiind executate de firma Tirrena Scavi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Drumul Expres Craiova, gata în 2023

Peste 1.700 de persoane au fost implicate în lucrările efectuate la cel de-al doilea tronson al Drumului Expres Craiova – Piteşti. Realizat în proporţie de 87%, în urmă cu două săptămâni. După cum precizează Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere, tronsonul 2 ar trebui sa fie gata până la finalul acestui an. Cu o lungime de 39,85 km, porțiunea de drum expres va face legătura între localităţile Robăneşti şi Slatina, iar costul lucrărilor este de 661.452.009,54 lei. Asocierea SA & PE CONSTRUCT SRL – SC SPEDITION UMB SRL – SC TEHNOSTRADE SRL – SC CONSITRANS SRL este cea care se ocupă de lucrările tronsonului 2, ocupându-se și de tronsonul 4 al drumului.

Contractul pentru tronsonul 4 al Drumului Expres Craiova – Pitești, a fost semnat la mijlocul lunii august, la CNAIR, între Compania de drumuri și câștigătorul licitației pentru proiectarea și execuția lotului 4, grupul de firme UMB. Antreprenorul este același care se ocupă și de lucrările de pe tronsonul 2 și 3.

„Ca termene contractuale, avem 12 luni pentru proiectare și 24 pentru execuția celor 31,8 km ai lotului dintre Colonești și Pitești. Câteva date despre acest sector: va cuprinde 30 de structuri cu lungimea totală de 1.680 de metri (14 pasaje și 16 poduri); acestora li se adaugă 28 de podețe; va avea 2 noduri rutiere: la Podul Broșteni (pentru legătura cu DN65A și DN65), respectiv la Catanele (pentru legătura cu A1); este prevăzută o bază de întreținere și deszăpezire la Oarja; vor exista două spații de parcare/servicii, amplasate de-o parte și de alta a drumului”, spunea fostul Ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă.

Drumul Expres va avea o lungime totală de 121,18 km, cele 4 tronsoane din Dolj, Olt şi Argeş urmând să fie gata integral în 2023, ultimele terminate fiind tronsoanele 3 şi 4.

Politica