joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

10 țări europene vaccinează copiii de peste 12 ani și adolescenții

De la începutul vaccinărilor anti-COVID în Europa, cele mai multe dintre state s-au concentrat pe imunizarea, în primul rând, a persoanelor din categoriile vulnerabile, precum vârstnicii sau cei cu probleme de sănătate. În luna mai, Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat administrarea serului Pfizer și la copiii din categoria de vârstă 12-15 ani, astfel că tot mai multe țări au început să-și concentreze eforturile pe imunizarea celor mici, mai ales în contextul începutului noului an școlar, scrie libertatea.ro care citează  Euronews.

România a dat startul vaccinării copiilor la începutul lunii iunie, inițial cu serul Pfizer, iar din luna august a fost administrat și vaccinul Moderna. Potrivit datelor anunțate sâmbătă de ministrul educației, Sorin Cîmpeanu, până acum au fost imunizați 36.859 de copii din categoria de vârstă 12 – 15 ani și 155.149 din grupa 16-19 ani. Este vorba despre o rată de vaccinare de peste 20% la categoria de vârstă 16-19 ani și de 5% la 12-15 ani.

În Regatul Unit, Comitetul pentru Vaccinare și Imunizare a recomandat vineri ca serul anti-COVID să nu fie administrat copiilor cu vârste între 12 și 15 ani, în condițiile în care studiile arată că doi copii sănătoși dintr-un milion ajung la terapie intensivă dacă se infectează cu coronavirus. În același timp, în Anglia, adolescenții de 16-17 ani pot fi vaccinați începând din 23 august, iar cei din categoria 12-15 ani, considerați vulnerabili sau care locuiesc împreună cu adulți din grupa de risc, vor putea primi vaccinul în curând. De asemenea, în Irlanda de Nord, tinerii de 16 și 17 ani se pot vaccina deja de câteva săptămâni.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În Italia, 49,86% dintre adolescenții cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani au primit o doză de vaccin, în timp ce 28,39% au fost imunizați cu schema completă, până în 24 august, potrivit datelor anunțate de Guvernul de la Roma. Începând cu 16 august, adolescenții italieni se pot vaccina fără programare.

În Spania, 55,4% din cei 3,9 milioane de tineri cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani au primit prima doză de vaccin anti-COVID-19, potrivit datelor Ministerului Sănătății de la Madrid, din 20 august. În regiuni, vaccinarea adolescenților nu a început în același timp, decizia fiind luată la nivelul autorităților locale.

Autoritățile din Germania au recomandat, în primă fază, doar vaccinarea copiilor care au probleme de sănătate, însă pe fondul răspândirii variantei Delta a coronavirusului, foarte contagioasă, începând din 16 august s-a luat decizia vaccinării tuturor copiilor mai mari de 12 ani.

Comitetul STIKO – organismul de experți care consiliază guvernul german pe tema vaccinării – a concluzionat, după examinarea unor noi date de siguranță din SUA, unde au fost vaccinați aproape 10 milioane de adolescenți, că „avantajele depășesc riscul de efecte secundare foarte rare ale vaccinului”.

Irlanda, care a vaccinat până acum cu o doză peste 90% din populația adultă și 84% cu schema completă, a deschis pe 11 august programările la vaccinare pentru copiii din categoria 12-15 ani. Peste 100.000 de minori s-au programat de atunci, iar în primul weekend al vaccinărilor, 30.000 de adolescenți au fost imunizați.

În Polonia, copiii de peste 12 ani pot fi vaccinați cu serul Pfizer sau Moderna începând din luna iunie. De atunci și până în data de 16 august, 685.277 de adolescenți din categoria 12-17 ani au primit o doză de vaccin, iar 577.562 au fost imunizați cu schema completă, potrivit datelor Ministerului Sănătății de la Varșovia.

Franța a dat startul vaccinării copiilor de peste 12 ani în 15 iunie. Potrivit datelor anunțate pe 19 august de autoritățile sanitare, peste 56% dintre copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 17 ani au primit deja cel puțin o doză de vaccin, în timp ce 32,4% au fost complet vaccinați.

Din luna septembrie, adolescenții francezi trebuie să folosească și ei, la fel ca adulții, permisul de sănătate care atestă vaccinarea sau testarea negativă, pentru a avea acces în diferite spații publice precum restaurantele sau cinematografele.

Danemarca prezintă date pe categoriile de vârstă diferite față de restul statelor. Aici vaccinarea adolescenților din grupa 12-15 ani a început în luna iulie, însă guvernul danez publică informații despre categoria 10-19 ani. Astfel, 58,2% dintre tinerii din acest segment de vârstă au primit până acum o doză de vaccin, iar 43,6% sunt imunizați complet.

Suedia a deschis programările pentru vaccinarea minorilor în luna august, iar copiii din categoria 12-15 ani sunt eligibili pentru imunizare doar dacă fac parte din grupa de risc sau locuiesc cu persoane considerate vulnerabile.

Elveția a aprobat în iunie administrarea vaccinului Pfizer pentru copii peste 12 ani. Astfel, până la 22 august, 17,9% dintre cei din categoria 10-19 ani au fost vaccinați cu cel puțin o doză, adică 150.000 de persoane.








Politica