vineri, aprilie 19, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Românii își vor putea accesa online istoricul medical

Românii vor avea acces online la datele lor medicale complete. Vor putea astfel să găsească istoricul terapiilor şi chiar să îşi urmărească singuri tratamentele. Totul va fi posibil printr-o platformă informatică uriaşă, ce urmază să fie dezvoltată cu fonduri europene.

De asemenea, sistemul va cuprinde şi registre electronice pentru mai bine de 100 de boli. Şi nu se va bloca, dau asigurări oficialii.

Peste 67 de milioane de lei, din care 57 de milioane de la Uniunea Europeană, vor fi investiţi în viitorul sistem informatic pentru registrele de sănătate. Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea pentru Digitalizarea României vor să strângă în noua platformă date despre mai mult de 100 de boli, dar şi despre milioanele de pacienţi.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Cetăţenii vor avea acces în mod securizat la registrele electronice şi îşi vor putea urmări singuri tratamentele şi istoricul medical. Va putea fi accesată după ce cetăţeanul român se va identifica prin plaforma software centralizată pentru identificare digitală. Ne vom asigura de faptul că această platformă nu se va bloca”, spune Octavian Oprea, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

Şi medicii vor avea acces la datele medicale din sistem, cu acordul pacienţilor. Astfel, vor obţine o imagine cât mai clară a evoluţiei bolnavului.

Registrele vor fi interconectate cu evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.

„Este un mecanism prin care putem să creştem eficienţa cheltuirii banilor publici prin care ne asigurăm că creştem accesul la sănătate. Ne vor permite o predictibilitate mai bună a cheltuielilor”, a declarat Andra Migiu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.

În România, lipsesc datele despre numărul de pacienţi cu diferite boli, foarte importante pentru alocarea de fonduri. Sunt numai câteva registre, fără acoperire naţională.

Oficialii speră că nu vor fi probleme la licitaţia prin care va fi desemnat dezvoltatorul sistemului IT, astfel încât proiectul să fie implementat până la finalul anului 2023, scrie stiri.tvr.ro

Între timp, ar urma să fie introdusă şi cartea electronică de identitate, care va include şi datele de pe actualul card de sănătate.

Politica