marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Italia ar putea impune obligativitatea vaccinării antiCovid pentru populație

Premierul italian Mario Draghi a anunțat că guvernul său ar putea impune obligativitatea vaccinării antiCovid-19, generând astfel o serie de controverse într-o țară care s-a confruntat recent cu tot mai multe proteste violente față de măsurile autorităților de combatere a pandemiei.

Într-o conferință de presă, premierul Mario Draghi a spus că toți italienii care au vârsta eligibilă ar putea fi obligați curând să se vaccineze.

Declarațiile sale au declanșat noi proteste ale antivaxxerilor care, în ultimele zile, au trimis amenințări cu moartea membrilor guvernului, oficialilor din domeniul sănătății și jurnaliștilor care au pledat pentru vaccinarea populației.

Policlinica Buna Vestire Craiova

De altfel, marți, procurorii au lansat o investigație împotriva unui grup antivax de pe platforma Telegram ai cărui membri au postat amenințări cu moartea la adresa ministrului afacerilor externe Luigi Di Maio.

“Încă un șobolan care trebuie executat” și ”Să mori” au fost mesajele postate pe acel grup.

Premierul Draghi și-a exprimat deplina solidaritate față de toți cei care au devenit ținta urii și a violenței antivaxxerilor.

Protestele au început de când guvernul a extins utilizarea pașaportului de sănătate Covid-19 pentru mijloacele de transport public-trenuri, avioane, vapoare și autobuze. În Italia, certificatul verde este obligatoriu pentru profesori, scrie hotnews.ro

În Torino, mai muți profesori au anunțat că dau în judecată directorul școlii, după ce li s-a blocat accesul la ore pentru că nu au prezentat certificatul verde.

Draghi, care spune că 80% dintre italienii vor fi vaccinați antiCovid până la sfârșitul lunii septembrie, a mai spus că utilizarea certificatului verde va fi extinsă, iar Italia ar putea deveni prima țară din Europa care impune obligativitatea vaccinării pentru toată lumea, atunci când autoritățile sanitare își vor da acordul.

Potrivit relatărilor din presă, Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) ar putea lua o decizie până la finalul săptămânii viitoare.

Vestea dată de premier a iscat și tensiuni în interiorul coaliției de guvernare, iar liderul Ligii Matteo Salvini a spus că va vota împotriva unei astfel de măsuri.

În prezent, în Italia, vaccinarea este obligatorie doar pentru personalul medical, aceasta fiind și prima țară europeană care a impus o astfel de măsură, urmată apoi de Franța.

Politica