joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Până la 5 milioane de oameni ar putea avea nevoie de ajutor pentru facturile la energie

Cel puțin 500 de mii de familii au nevoie de sprijin financiar pentru a avea căldură în case la iarnă, iar numărul total al persoanelor afectate de scumpiri ar putea ajunge la 5 milioane, spune ministrul muncii.

„Va fi un moment foarte dificil”, recunoaște Raluca Turcan, care a anunțat marți seara, la Digi24, că statul va acorda un ajutor anumitor categorii de persoane, dacă cetățeanul vulnerabil depune o cerere la Primărie. 

„Vom depune un amendament (la Legea consmatorului vulnerabil, aflată în Parlament – n.r.) prin care legea, care trebuia să intre în  vigoare la începutul sezonului rece din anul 2022, să fie devansată și să aplice de la 1 ianuarie 2022 și în același timp va avea două componente. Una, de subvenție la factură, în funcție de consumul de energie pe care și-l asumă consumatorul, se va face diferit, în funcție de prețul de referință pentru diferitele tipuri de energie – energie electrică, termică, gaz sau combustibil solid. În același timp, va exista un supliment, care se va acorda pe toată perioada în care consumatorul accesează surse de energie”, a declarat la Digi24 ministrul muncii, Raluca Turcan.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Consumatorul vulnerabil trebuie să se adreseze Primăriei pentru a obține aceste facilități.

Potrivit ministrului, pentru un pensionar cu o pensie minimă în momentul de față, dacă pentru sezonul rece, sprijinul la factura de energie era de aproximativ 100 de lei, acum, pe noua lege a consumatorului vulnerabil, sprijinul va fi de aproximativ 600 de lei în perioada sezonului rece plus extrasezon, prin cele două tipuri de sprijin: subvenție și supliment.

Dacă legea nu trece la timp în Parlament, Guvernul va da o ordonanță de urgență pentru partea de compensare, a mai spus Raluca Turcan, atrăgând atenția că sunt două tipuri de acțiune: „Avem legea consumatorului vulnerabil care va acționa pe termen lung, indiferent de ce se va întâmpla de acum încolo și avem sprijin pentru acest sezon rece în care să spunem că nu toată lumea și-a făcut treaba în materie de sprijinire a interesului consumatorului și unde Ministerul Energiei va propune un set de măsuri de compensare pentru acest sezon rece”, a punctat ministrul muncii.

„Atenție, subvenția se decontează în prețul facturii (factura vine deja redusă – n.r.) și se aplică invers proporțional, în funcție de nivelul veniturilor. Inclusiv nivelul veniturilor pentru care oamenii au acces la acest sprijin a crescut de la 800 de lei la 810 lei pe membru de familie și de la 1.042 la 1.450 pentru o persoană singură, deci crește și sprijinul financiar, și plaja de oameni care pot accesa acest sprijin din partea statului”, a menționat Raluca Turcan.

Politica