joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cel mai vechi obiect de fier din România, descoperit într-un sit arheologic din Gorj

Comuna gorjeană Hurezani ascunde o istorie de-a dreptul fascinantă, având în vedere cercetările care au loc în această perioadă acolo. În urmă cu trei ani, ca urmare a săpăturilor făcute, necesare introducerii unei conducte de gaze BRUA, a fost găsit un sit arheologic, care pare să ascundă un adevărat tezaur.

Astfel, specialiştii din cadrul Institutului Naţional de Arheologie din Bucureşti au deschis vara aceasta un şantier în situl din comuna Hurezani, pentru a vedea exact despre ce este vorba. Pe lângă vestigiile descoperite, arheologii au dat de un obiect de fier, care, potrivit primelor estimări, ar putea să fie printre cele mai vechi obiecte din metal descoperite pe teritoriul României, relatează adevarul.ro.

„Am găsit obiecte de ceramică şi un obiect din fier. Dacă se confirmă poziţia lui stratigrafică între straturile de chirpici ale acestei construcţii şi, dacă într-adevăr datare ei este cea pe care o presupunem, este unul dintre cele mai vechi obiecte din fier găsite până în momentul de faţă în România. Urmează să confirmăm după ce o să prelucrăm întregul material în laborator.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Am luat probe pentru a data întreaga construcţie am găsit şi oase şi resturi de cărbune, care ne vor ajuta pentru datare şi vom putea spune cu siguranţă dacă acel obiect din fier este printre cele mai vechi. În momentul de faţă asta credem. Este vorba de un cuţitaş, care va fi dus la laborator”, a spus Radu Băjenaru, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Arheologie „Vasile Pârvan” din Bucureşti şi coordonator al şantierului arheologic.

Lucrările au început pe data de 4 august şi se vor încheia la începutul lunii septembrie, fiind finanţate de către Muzeul Judeţean de Istorie Gorj.

Încă de când l-au descoperit, arheologii au găsit vestigii importante ce datează, după cum susțin aceștia, de la sfârșitul Epocii Bronzului și începutul Epocii Fierului,

„A fost descoperit în anul 2018 cu ocazia instalării conductei BRUA, care traversează situl de la nord la sud. S-a făcut diagnosticul intruziv, s-a identificat şi în anul 2019 s-au făcut săpături preventive pentru introducerea conductei, iar atunci am văzut structura şi complexitatea acestui sit. În momentul de faţă pot spune că este unul dintre cele mai mari şi cele mai importante situri preistorice din Oltenia, în special în Epoca Bronzului şi prima Epocă a Fierului în ceea ce priveşte cultura Verbicioara şi ce urmează.

Când am săpat în anul 2019 pentru conducta BRUA, în anul 2019, am găsit foarte multe gropi, vetre, resturi de construcţii. Inventarul este, de asemenea, foarte bogat. Am găsit în acest an o platformă de chirpici, un rest de construcţie, care se datează cel mai probabil la sfârşitul Epocii Bronzului şi începutul Epocii Fierului, în zona de tranziţie. Aparţine aspectului cultural Vârtop, de la începutul Epocii Fierului, bine cunoscut în Oltenia, în special în zona Dunării şi mai puţin cunoscut în zona nordică”, a mai spus Radu Băjenaru.

Situl se întinde pe aproximativ șapte hectare, fiind prevăzut pe partea de nord şi parţial est e cu un şanţ de apărare. Cercetările au fost și sunt în continuare realizate în condiții dificile din cauza temperaturile ridicate și a solului foarte tare. Arheologii au fost nevoiți să intervină cu aproape două tone de apă ca să poată săpa cum trebuie.

În ceea ce privește obiectele arheologice descoperite, acestea vor fi restaurate și predate Muzeului Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”. Mai mult, cercetătorii susțin că lucrările nu se vor opri aici, propunându-și să continue lucrarea începută timp de zece ani de acum, conform adevarul.ro.

Politica