miercuri, aprilie 24, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Reabilitarea Policlinicii Sportive din Craiova – Costurile, mai mari decât cele estimate inițial

Costurile reabilitării Policlinicii Sportive din Craiova sunt mai mari decât se estimase inițial. Consiliul Judeţean (CJ) Dolj se întrunește joi în ședință pentru a aproba devizul actualizat și indicatorii tehnico-economici ai proiectului.
Dacă în anul 2018 devizul inițial al investiției depășea cu puțin valoarea de 2.700.000,00 lei, suma actualizată pentru realizarea proiectului atinge astăzi valoarea de 4.373.193,42 lei.
Consiliul Județean a motivat creșterea evidentă a sumei prin scumpirea materiilor prime pe piaţa internaţională și creșterea prețurilor manoperei.
„În bugetul proiectului este inclusă valoarea estimată a devizului investiţiei 2.727.067,60 lei, cu TVA, stabilită prin devizul general întocmit la faza D.A.L.I. în august 2018. Având în vedere perioada care a trecut de la elaborarea devizului general, proiectantul investiției a analizat și reevaluat din punct de vedere economic documentația ajungând la concluzia că este necesară actualizarea Devizului general, luând în considerare evoluţia indicelui preţurilor de consum, IPC Total, respectiv k=1,1072 comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru perioada iunie 2018-iunie 2021, creșterea prețurilor actuale la materialele de construcţii, începând de la jumătatea anului 2020, creştere determinată de scumpirea materiilor prime pe piaţa internaţională, creșterea manoperei medii în conformitate cu prevederile O.U.G. 114/28.12.2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, creșterea prețului carburanților şi altor materiale, inflaţia etc. În plus, necesitatea actualizării devizului general a reieșit și din revizuirea şi actualizarea Proiectului pentru Autorizarea Executării Lucrărilor de construire (PAC), conform normativelor în vigoare în materie de securitate la incendiu, precizate de ISU „Oltenia” al Judeţului Dolj în faza de analiză a documentației depuse pentru obținerea avizului. Conform adresei nr. 2019P din 10.03.2021 a S.C. Compania de Apă Oltenia S.A., privind caracteristicile tehnice ale reţelei publice de alimentare cu apă în Municipiul Craiova, Aleea Voinicului, nr. 14, jud. Dolj, instalaţia existentă de hidranţi interiori a obiectivului este alimentată printr-o conductă de oţel cu Dn 80 mm, care asigură un debit maxim, Qmax de 3,3 l/s la o presiune maximă, Pmax de 2,5 bari. Debitul şi presiunea asigurate de S.C. Compania de Apă Oltenia S.A. nu sunt suficiente funcţionării corecte a instalaţiei interioare de stins incendii și, în consecință, pentru funcţionarea corectă a instalaţiei interioare de stins incendii şi pentru respectarea reglementărilor tehnice în vigoare, s-a impus adoptarea unei soluţii de alimentare cu apă a instalaţiei de stingere, respectiv – rezervor de acumulare şi staţie de pompare – conform prevederilor art. 12.2 din normativul P118-2/2013. Valoarea devizului, actualizat în data de 21.07.2021, este de 4.373.193,42 lei, inclusiv TVA”, conform CJ Dolj.
Astfel valoarea contractului de finanţare nerambursabilă va creşte cu suma de 1.616.125,82 lei, cu TVA, față de suma estimată în 2018.
Proiectul de reabilitare a Policlinicii Sportive, intitulat „Creşterea eficienţei energetice, a rezistenţei şi stabilităţii clădirii publice situată în Str. Aleea Voinicului, Nr. 14, Oraşul Craiova, Judeţul Dolj”, se află în implementare în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020 – Axa prioritară 3.
Practic, din totalul proiectului, contribuția proprie totală a autorităților locale este de 2.972.595,99 lei. Asistența financiară nerambursabilă solicitată rămâne aceeași ca și în anul 2018 și anume 1.400.597,43 lei. Diferența destul de mare de costuri față de 2018, mai exact 1.616.125,82 lei urmând să fie asigurată de către Unitatea Administrativ Teritorială Judeţul Dolj pe parcursul implementării proiectului.
Policlinica Sportivă va oferi servicii medicale pentru sportivi din mai multe județe și anume: Dolj, Gorj, Olt, Mehedinți, Vâlcea, Argeș și Teleorman, reabilitarea acesteia fiind considerată o necesitate, după cum declara anul trecut fostul președinte CJ Dolj, Ion Prioteasa.
„Este vorba despre un obiectiv de la patrimoniul Consiliului Județean, respectiv, ambulatoriul pentru sportivi, o instituție care este obligată să primească toate județele Olteniei plus Teleormanul, plus Argeșul. Deci, practic în această clădire și în această unitate vin foarte mulți sportivi din toate disciplinele sportive care trebuie să primească viza de sănătate. În momentul în care și noi am ajuns acolo și am văzut această clădire, ne-am dat seama că rămăsese înțepenită la mijlocul secolului trecut și că trebuie să-i facem ceva neapărat și am găsit formula prin care să putem să luăm niște bani”, a spus în 2020 fostul președinte CJ Dolj.

Sursa foto: ziarulsanatatea.ro

Politica