marți, aprilie 23, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Cum va începe noul an școlar: maxim 29 de elevi într-o clasă!

Directorii de școli au o obligație foarte importantă în anul școlar 2021-2022! Nicio clasă nu trebuie să aibă mai mult de 29 de elevi, iar în învățământul primar, învățătorii nu pot avea în bănci mai mult de 25 de copii.

Directorii se plâng că nu au cum să respecte această obligație, pentru că nu au spații suficiente, fie vor fi obligați să cheme la școală elevii în trei schimburi. Ministerul Educației și Federația Părinților amintesc că obligația e în vigoare de un an, iar Primăriile trebuie să pună la dispoziția școlilor cu mulți elevi în clase noi spații.

Una dintre cele mai mari școli din țară, 195, din capitală, are aproximativ 90 de clase, iar în aproape fiecare dintre ele învață peste 30 de elevi. Așadar, limita impusă de Ministerul Educației nu poate fi respectată din cauza lipsei spațiilor, deci nici legea, potrivit unor surse din cadrul școlii, notează Europa FM.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La o altă școală, din cauza lipsei spațiilor, directorul e cerut primăriei de sector un container, care costă cel mult 30 de mii de euro, însă instituția a refuzat școala pe motiv că nu are bani. Secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar în Ministerul Educației, Sorin Ion, a spus, potrivit Europa FM, că directorii și primăriile trebuie să găsescă soluțiile legale:

“Una din variante ar fi relocarea acestor clase către alte unități de învățământ care au spațiu excedentar sau către spații identificate de către primărie în clădiri care nu au destinația învățământ. Sunt în țară situații în care se pot achiziționa containere. Atunci când s-a propus planul de școlarizare  legea era în vigoare și se știau aceste cifre. În repetate rânduri am atras atentia, prin inspectoratele școlare, asupra respectării Legii Educației. Nu putem face derogări la nivel de ordin de ministru pentru o lege.”

Indiferent de solicitări, nu vor fi acceptate excepții, spune secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar:

“Legea 185 care modifică Legea Educației a intrat în vigoare în 20 august, anul trecut, în textul ei era precizarea că intră în vigoare la 1 septembrie 2020, lucru care nu a fost posibil, pentru că era un interval de 10 zile și era imposibil de reglat planul de școlarizare atât de repede și de a asigura resursă umană. În acest moment, prin hotărârea de guvern prin care s-au asigurat cele 3500 de posturi suplimentare, Ministerul Educației a rezolvat problema posibilității angajării de resursă umană suplimentară pentru aceste clase.”

Dascalii din Dolj nu s-au putut pronunța în vederea stabilirii numărului de locuri din fiecare clasă, în acest an școlar, deoarece așteaptă precizări concrete de la minister.

Politica