joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova, fără dentist de ani de zile

Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova simt lipsa unui stomatolog în cadrul Serviciului medical de specialitate. De la înființarea instituției, bătrânii aflați în cămin se confruntă cu multe probleme dentare, pe care angajații căminului nu le pot trata.

În toți acești ani de existență ai Căminului, persoanele vârstnice cu dureri de dinți erau transportate, pe rând, la cabinetele stomatologice de stat, ținând cont că nu mulți bătrâni își permit să plătească o intervenție la privat. Astfel, oamenii ajung la dentist în funcție de gravitatea problemelor pe care le au, iar acest lucru se întâmplă, pentru că instituția are la dispoziție o singură salvare care îi poate transporta pe aceștia.

Conducerea instituției nu a cerut un medic stomatolog până în prezent, pentru că bugetul nu permitea echiparea Căminului cu aparatura necesară. Acum, după ce un scaun stomatologic echipat a fost pus la dispoziția personalului, un post de medic stomatolog ar urma să fie scos la concurs, dacă va veni și o aprobare din partea consilierilor locali din Craiova.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Căminul nu a avut niciodată un medic stomatolog în cadrul instituției. Acum, încercăm să scoatem la concurs un post. Până acum s-a mers la cabinetele din oraș. A fost foarte greu pentru vârstnici, în special iarna. Este foarte frig și au dureri dentare. Este destul de greu să îi ducem. Avem o singură salvare, ei au destul de multe probleme și i-am luat în funcție de gravitatea situației. Problema mai gravă este că la multe dintre clinicile care au rămas de stat încă se percep niște taxe și bătrânii nu stau foarte bine cu banii. Căminul nu a avut cheltuieli în acest sens, s-a mers pe asigurările bătrânilor. Conducerea căminului a cerut introducerea acestui post. Noi aveam două posturi de medic primar libere și, în urma discuțiilor, am hotărât ca unul dintre acestea două posturi să îl folosim pentru un medic stomatolog. Ne-a fost redistribuit un scaun de stomatologie nou. Ne-a fost transferat cu titlu gratuit. Aparatura o avem acum. Nu este încă montată, dar așteptăm firma care a livrat aparatul să vină să îl monteze, pentru că sunt niște reguli speciale. Dacă se va aproba în consiliu, noi o să facem demersurile necesare pentru scoaterea postului la concurs. Noi am cerut acum acest post. Nu l-am cerut în trecut, pentru că nu am avut cum să facem rost de acel scaun și bugetul nu a fost printre cele mai bune în ultimii doi ani. Am găsit această formulă acum”, a spus Valentin Giurcă, directorul Căminului pentru Persoane Vârstnice Craiova.

158 posturi au fost ocupate, anul trecut, la Căminul pentru Persoane Vârstnice Craiova. De atunci, structura organizatorică arată astfel: Conducere – două posturi, compartiment juridic – un post, compartiment achiziții publice – două posturi, compartiment management integrat CMSSSA – două posturi, compartiment financiar contabil resurse umane registratura – 6 posturi, serviciul administrativ -30 posturi, dintre care unul de conducere și 29 de execuție, serviciul de specialitate medical, medico sanitar si auxiliar sanitar – 105 posturi, dintre care unul de conducere și 104 de execuție, Compartiment recuperare fizica și psihologica – 6 posturi și compartiment social – 4 posturi.

Acum, autoritățile locale vor să transforme un post de medic primar medicina de familie în medic stomatolog: „În cadrul Serviciului de specialitate medical, medico-sanitar și auxiliar-sanitar transformarea unui post de medic primar medicina de familie în medic stomatolog. Aceasta modificarea o justifică în sensul că în prezent în cadrul instituției conform organigramei și a statului de funcții nu se regăsește funcția de medic stomatolog, iar persoanele vârstnice din cadrul Căminului se confruntă cu multiple afecțiuni stomatologice”, se arată într-un raport al Primăriei Craiova.

Consiliul Local al Municipiului Craiova se întrunește joi, 26.08.2021, în cadrul unei ședințe, iar consilierii vor vota în cauză și vor decide dacă aprobă organigrama şi statul de funcţii ale Căminului pentru Persoane Vârstnice.

Politica