joi, aprilie 18, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Bănia se pregătește de a XXVI-a ediție a Festivalului „Maria Tănase”

Copii, tineri și adulți din întreaga țară sunt așteptați să participe la ediția cu numărul XXVI a Festivalului Național „Maria Tănase”, organizată în perioada 6-10 septembrie.

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, cu sprijinul Consiliului Județean Dolj, pregătește o nouă ediție a festivalului-concurs, care a debutat de mai bine de 50 de ani. Evenimentul va fi găzduit și în acest an de Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova.

Detalii despre festival, interpreți și premii au fost oferite de către directorul acestuia, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj, Amelia-Loredana Etegan, luni, cu prilejul unei conferințe de presă susținută la Consiliul Județean.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Orchestrele care vor acompania spectacolul sunt „Lăutarii” din Chișinău – dirijor Nicolae Botgros și orchestra Ansamblului Folcloric „Maria Tănase” din Craiova –  dirijor Nicolae Drăghia.

Prima zi a evenimentului va fi dedicată preselecției concurenților, cu începere la ora 10:00. Sunt așteptați soliști vocali și instrumentiști din România și nu numai, cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani.

„Am preferat varianta organizării festivalului undeva în luna septembrie în loc de noiembrie, așa cum era,  în locul variantei de a nu-l face deloc, pentru că există ideea de a fi un nou val al pandemiei care ne chinuie de doi ani. Au fost foarte multe evenimente cu public care nu s-au organizat și nu vrem ca acest festival mult prea mare, cel mai vechi festival de folclor din țară să nu meargă mai departe. Nu aș fi vrut ca un festival cum este acesta să se oprească în acest și să-l facem peste doi ani, sperând la vremuri mai bune, și să ne trezim ca acești copii și tineri care vin la Festivalul „Maria Tănase” că nu pot să participe. Ar fi fost patru ani în care ar fi stat pe tușă și automat ar fi fost o sincopă de neconceput în evoluția festivalului.

Este clar că la Festivalul „Maria Tănase” este o interactivitate, pentru că publicul comunică foarte bine cu cei de pe scenă, iar festivalul fără public zic eu că este de neconceput.

Perioada de desfășurare este între 06-10 septembrie, pentru că ziua de 6 este cea de debut și preselecția festivalului, care va avea loc în sala <<Amza Pellea>> a Teatrului Național <<Marin Sorescu>>. În toată această perioadă vom avea acces la toate sălile Teatrului Național și la personalul care se implică de fiecare dată în organizarea evenimentului.

Orchestrele vor acompania spectacolul în primele două seri, în data de 8 și 9 septembrie. De prezentarea celor trei seri de spectacol se va ocupa actrița Miruna Ionescu, pe care ați mai văzut-o la ultima ediție a Festivalului <<Ioana Radu>>.

În seara de 10 septembrie vom avea pe scena festivalului, cumva ca o încununare a evenimentului, laureați ai Festivalului și trofee, fiind dat și trofeul <<Maria Tănase>>”, a precizat Amelia-Loredana Etegan, directorul Festivalului „Maria Tănase”.

Surprize și premii consistente pentru câștigători

Ca de fiecare dată, Festivalul „Maria Tănase” va bucura publicul cu spectacolul unic, însă surpriza cea mai mare le va reveni câștigătorilor, fiindu-le acordate premii consistente în bani.

„Vor exista premii pe două secțiuni, vocal și instrumental, cu locurile I, II și III și patru premii speciale. Totodată, avem un domn cu care noi colaborăm foarte bine, un ambasador cultural extraordinar, este vorba despre doctorul Cristian Răchitan, care dorește să ofere două premii pe ambele secțiuni. Vrea să vină la Festival și să dea două premii. Eu m-am bucurat foarte tare pentru că astfel de oameni duc mai departe tradiția festivalului.

Avem trofeul festivalului realizat de artistul plastic Mihai Țopescu, iar pentru premiile I, II și III și premiile speciale, am realizat la Monetăria Statului plachete pe care se va menționa premiul, concurentul, fiind semnate de domnul președinte și de mine. Sunt elegante și frumoase, cu imaginea Mariei Tănase. Am făcut plachete și pentru alte personalități care vor participa la festival. Însă, având în vedere că suntem în an de pandemie și trebuie să fim mai riguroși cu cheltuielile, nu am apelat la niciun la materiale promoționale. Nu s-au făcut deloc promoționale anul acesta.

Premiile se păstrează la valorile de acum doi ani, nu s-a umblat la aceste valori de mai bine de 15 ani, ci chiar s-a plusat pe premiile speciale.

Trofeul festivalului este în valoare de 2.000 de euro, premiile I, II și III, pe ambele secțiuni, cu premiul I – 1.000 euro, premiul II – 750 euro și premiul III – 500, în sumă brută. Mai avem patru premii speciale pe 250 euro – Premiul pentru Tinerețe, Premiul pentru Frumusețea, Autenticitatea și Arhaicitatea Costumului Tradițional, Premiul Special acordat de Centru pentru Autenticitate, Interpretare și Ținută Scenică și Premiul de Popularitate, care va fi acordat ca de fiecare dată de public, cu o urnă cu care se va vota.

Avem lângă noi și televiziunea din Republica Moldova care va mediatiza evenimentul. Avem alături instituții de presă, dar cumva ne și autopromovăm prin premiile și oamenii care și-au creat o carieră de prestigiu în urma participării la eveniment.

Spectacolele vor fi transmise la radio, dar și pe Social Media, pe paginile instituției. Mi-aș fi dorit foarte tare să transmitem în direct, însă este probabil să apară sincope și nu ne dorim să apară în cele două ore pe care le avem rezervare pentru spectacole. Am considerat că este mult mai bine să se înregistreze și să se retransmită Festivalul, pentru că așa ar trece și prin linia de montaj”, a mai spus Amelia-Etegan, directorul festivalului.

În rândul personalităților din recital se află Constantin Lătărețu, Maria Casandra Hauși, Luiza Turcu, Zorina Bălan, Olguța Berbec și Remus Novac, dar și alți interpreți care vor urca pe scenă. La final, seara va fi încheiată de nume marcante din Craiova, cântăreți de acasă, fiind vorba despre Niculina Stoican, Petrică Mîțu Stoian, Constantin Enceanu și Mariana Ionescu-Căpitănescu.

În ceea ce privește juriul, acesta nu va fi anunțat înainte de desfășurarea spectacolului, după cum subliniază directorul Festivalului „Maria Tănase”. Va fi format din șapte membri, specialiști care vor vota în mod cât se poate de obiectiv interpretarea curenților, prezența scenică, portul popular și nu numai.

Festivalul Național „Maria Tănase”, cel mai vechi festival de folclor din țară

Festivalul folcloric „Maria Tănase”, apreciat ca fiind cel mai vechi din România, reprezintă un proiect drag instituției Consiliului Județean Dolj, după cum susține chiar președintele instituției implicate direct în organizarea acestuia.

„Este unul dintre cele mai importante festivaluri din țară pe tot ce înseamnă cântec popular și este organizat de Consiliul Județean prin Centrul Județean pentru Conservarea  și Promovarea Culturii Tradiționale Dolj. Am ținut să organizăm conferința de presă pentru a anunța public festivalul, pentru a putea să dăm detalii despre cum este organizat, despre cine sunt participanții și, bineînțeles, despre cum poate fi vizionat, fie la televizor sau în sala de spectacol.

Ne bucură că este unul dintre cele mai mari festivaluri din țară, pentru că ținem la acest festival. Consiliul Județean este în domeniul culturii, fiind o marcă înregistrată a Consiliului Județean. Dorim, dacă tot suntem de 52 de ani organizatori, să continue să-și păstreze ștacheta sus. Ați văzut interpreții care sunt laureați ai festivalului, tot acești tineri au făcut carieră în acest domeniu”, este mesajul președintelui Consiliului Județean Dolj, Cosmin Vasile.

În asentiment cu conducerea Consiliului Județean Dolj s-au aflat și consilierii care au votat în unanimitate alocarea bugetului necesar desfășurării festivalului.

„Dacă nu era domnul președinte Cosmin Vasile, festivalul nu s-ar fi organizat la începutul lunii septembrie, fiind un mare iubitor de folclor. La fel și consilierii județeni, care au votat în unanimitate bugetul, chiar dacă a fost tăiat la jumătate față de alte ediții.

Avem un alt format acum, poate și din cauza pandemiei sau a legislației. Sperăm să fie un învingător clar, folclorul și să-i mulțumească pe cei care vin, mari amatori de folclor, printre care mă număr și eu”, a completat vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Antonie Solomon.

Spectacolele din cadrul festivalului vor începe la ora 19:00, intrarea realizându-se în mod riguros din cauza pandemiei de Covid-19. Prețul biletelor este de 30 de lei/seară, pentru data de 8 și 9 septembrie, cu un număr de 40 de bilete reduse la 20 de lei pentru elevi, studenți și pensionari. Pentru ultima seară, biletele vor costa 40 de lei, fiind gala festivalului. Biletele au fost puse în vânzare de luni, 23 august, și se pot procura de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu”.

Organizatorii se gândesc ca pe viitor să includă o nouă secțiune în cadrul evenimentului, dedicată celor care au trecut de vârsta de 35 de ani, persoane talentate care pot obține un premiu la Festivalul „Maria Tănase”.

foto: monumenteoltenia.ro

Politica