joi, martie 28, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Ceașca Dacică la Muzeul din Vâlcea

Muzeul Județean Vâlcea îi suprinde pe vizitatori săpămâna aceasta cu 6 piese provenite din săpăturile arheologice desfășurate la Buridava dacică, din Ocnele Mari. Muzeul obișnuiește să propună un exponat pe săptămână, de această dată preferându-se expunerea în cadrul Muzeului de Istorie, a mai multor piese pentru evidențierea varietății tipologice în care vine acest tip de vas ceramic dacic.

„Au fost selectate 6 piese provenite din săpăturile arheologice desfășurate la Buridava dacică, orașul Ocnele Mari de astăzi. Nu s-a optat pentru expunerea unei singure piese deoarece s-a dorit evidențierea varietății tipologice în care vine acest tip de vas ceramic: cu sau fără decor, de la dimensiuni miniaturale la unele deosebit de mari, cu o toartă, două toarte sau fără.

Este un tip de vas ceramic descoperit frecvent în siturile geto-dacilor și una dintre formele de vas cele mai reprezentative. A primit mai multe denumiri – ceașcă-opaiț (dacă se folosea la iluminat), cățuie (dacă se considera că se folosea la arderea mirodeniilor în cadrul ritualurilor sau erau depuse în morminte). În general, se preferă denumirea de cățui/e deși se foloseau cel mai frecvent la iluminat. Au fost descoperite (în morminte) și exemplare cu baza perforată (procedeu de veche tradiție hallstattiană pentru unele urne funerare, semnificând „fereastra sufletului”).

Policlinica Buna Vestire Craiova

Forma lor este tronconică, au baza plată, pereții relativ groși, buza și toartele mai îngroșate. Unele toarte au orificiu inelar, altele sunt fără orificiu, trase din peretele vasului, subțiate și aplatizate”, conform reprezenanților Muzeului Județean Vâlcea.

Politica