joi, aprilie 25, 2024

Ultima ora

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Sport

Craiova, împodobită cu totemuri: „Noi ne simțeam fericiți că ne punem lucrările în fața atâtor oameni”

Elevii de la Liceul de Artă „Marin Sorescu” din Craiova contribuie la înfrumusețarea orașului, lucrând cu spor la proiectele realizate în colaborare cu Primăria Craiova.

Zeci de totemuri au fos pictate de liceeni, operele fiind aranjate pe cel mai important bulevard din Bănie, Calea București. În primă fază, obiectele de artă, la care au lucrat șase elevi și patru profesori, au fost așezate în zona din apropierea intersecției cu Bulevardul Carol I.

Craiova se va bucura astfel un strop de culoare, grație talentului și priceperii elevilor care, în ciuda zilelor toride de vară, au muncit cu drag, lăsându-se ghidați de inspirație.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Edilul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a declarat că acesta a fost primul proiect dedicat înfrumusețării orașului, urmând și alte surprize. De asemenea, începând cu anul viitor, vor fi amplasate totemuri și pe alte artere din municipiu. Momentan, au fost așteptate părerile craiovenilor, care, după cum susține primarul, „au fost foarte bune”.

„Am reluat colaborarea cu elevii de la Liceul de Artă începând din această vară, iar din toamnă urmează să avem o colaborare inclusiv cu studenții de la Secția de Arte a Universității din Craiova. Ne-am propus în această perioadă să înveselim și să colorăm puțin orașul, ceea ce se și întâmplă. Am început pe Calea București și urmează ca în perioada următoare, indiferent de ideile pe care le au copiii să putem să lucrăm la ele.

Pe Calea București, în afară de elevii de la Liceul de Artă care pictează aceste totemuri, este implicată și Uniunea Artiștilor Plastici a județului Dolj. O doamnă pictoriță a venit și a amplasat totemurile respective în funcție de colorit. De altfel, eu cred că este foarte important să le avem, pentru că în perioada de iarnă nu va mai exista posibilitatea să mai plantăm flori și achiziționăm arbori care sunt verzi pe tot timpul anului. Astfel, era clar că trebuia să avem și un pic de culoarea care să suplinească absența florilor”, potrivit edilului Craiovei.

La finalul proiectului care a durat aproximativ două săptămâni, au fost amplasate 40 de totemuri, materialele necesare realizării acestora fiind puse la dispoziție Regia Autonomă de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (R.A.A.D.P.F.L.) Craiova.

 „Avem 40 de totemuri deocamdată. Am zis să le montăm pe acestea și să vedem cum dau în spațiile verzi, dacă sunt apreciate de craioveni. Ultimele reacții pe care le-am primit sunt foarte bune și probabil că îi vom ruga pe copiii de la Liceul de Arte să facă în continuare această activitate.

Nu este prima activitate în acest sens. În ultimii ani, aceștia au mai pictat și cutiile de utilități, au montat pe jardiniere tot felul de plăcuțe asemănătoare unui mozaic. Toate aceste lucrări au fost foarte apreciate de Craioveni.

Materialele au fost puse la dispoziție de municipalitate, prin intermediul Regiei Autonome de Administrare a Domeniului Public și Fondului Locativ (R.A.A.D.P.F.L.).

Ne gândim ca ceea ce se întâmplă anul acesta pe Calea București, anul viitoru să începem să facem același lucru și pe alte bulevarde din Craiova. Deja ne gândim la proiecte pentru anii următori”, a mai transmis primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.

Elevii au lucrat cu spor, chiar dacă sunt în vacanță

Cu toate că proiectul s-a desfășurat pe perioada vacanței de vară, acest aspect nu a fost un inconvenient pentru liceeni de la Arte. Ei au fost entuziasmați la aflarea veștii, mai ales că a fost un context bun să-și mai exerseze talentul, având în vedere repausul din timpul pandemiei.

Am stat de vorbă cu Leonard Grecu, unul dintre cei șase elevi care au contribuit la pictarea totemurilor. Leonard are 16 ani și a trecut în clasa a X-a. Adolescentul ne-a mărturisit că nu i-a fost deloc greu să lucreze în timpul vacanței, întrucât tot ce face, face din pasiune.

„M-am bucurat când am aflat, pentru că îmi place să asist la aceste acțiuni. Lucram cam trei ore să pictăm aceste totemuri. În ceea ce privește inspirația, ideile au venit după cum am simțit. Noi, când veneam la școală, ne simțeam fericiți și ne gândeam că ne punem lucrările în fața atâtor oameni. Ne-au ajutat foarte mult și profesorii.

Pe viitor, o să mai pictăm țevi și avem în plan și câteva bănci, tot de pictat. Am văzut că oamenii se uită cu fericire și mândrie la totemuri, pentru că sunt la noi în țară. Scopul lor este de a da o imagine mai frumoasă, mai veselă orașului. În aproape două săptămâni am vopsit toate totemurile”, ne-a spus Leonard Grecu.

Liceul de Artă „Marin Sorescu”  și Primăria Craiova, în strânsă colaborare

La rândul său, directorul Liceului de Artă „Marin Sorescu” a subliniat importanța colaborării dintre municipalitate și instituția de învățământ, relația dintre acestea fiind mereu deschisă

„Colaborarea noastră este concretizată din anul 2013. Noi lucrăm cu mare drag în regim de voluntariat pentru înfrumusețarea Craiovei. Este adevărat, acest proiect nu ne aparține nouă ca idee. Nouă ne aparține doar ca execuție, pentru că probabil municipalitatea a hotărât să continue planurile de înfrumusețare a orașului și noi, cum suntem mereu activi, atât din punctul de vedere al muzicii, cât și al artelor plastice, a fost o nouă provocare.

În total, au lucrat șase elevi și patru profesori. În mod special, elevii care au participat sunt elevii profesorilor respectivi. Am lucrat zece zile la totemurile pe care ni le-a pus municipalitatea la dispoziție, ca material, atât suportul respectiv, cât și partea de culoare. Nu sunt ale noastre, sunt ale R.A.A.D.P.F.L-ului. Ele sunt făcute practic separat, întrucât capacele s-au desenat separat, iar formele acestea dreptunghiulare, tot separat.

Copiii au reacționat frumos, sunt minunați, ca de fiecare dată. Îmi pare rău că nu sunt toți de față, pentru că după ce am terminat, au intrat și ei puțin în vacanță, dar de săptămâna viitoare reluăm lucrul”, a precizat directorul Liceului de Artă.

Totodată, începând de luni, copiii vor fi mobilizați într-un număr mult mai mare, pentru demararea proiectelor pe care Primăria Craiova le are în plan în colaborare cu Liceul de Artă.

„Vom mai lucra la aceste băncuțe și, dacă ne lăsați vreo două luni, vom avea o curte a Liceului de Artă cu totul și cu totul artistică.

Acești copii trebuie să lucreze ceva, pentru că ei vor ajunge în patru ani, care vor trece foarte repede, să meargă către arte plastice, către institute de specialitate fără să lucreze foarte mult. Luăm în calcul și pandemia și faptul că înainte mai pictam câte un zid, mai coloram o baie, mai făceam o cutie. A fost perioada în care nu am făcut foarte mult. Și nici pe online, să fim serioși, au fost anumite materii care nu s-au putut face, precum cele în care se lucra cu lut. Și din acest motiv, copiii au explodat din fericire când au auzit de acest proiect.

O să vedeți o echipă de aproximativ 30 de elevi care se vor mobiliza, începând de săptămâna viitoare, fie pentru totemuri, fie pentru băncuțe, fie pentru ce proiecte mai avem pentru perioada următoare”, a conchis Lucia Dincu, directorul Liceului de Artă „Marin Sorescu”.

Politica